«Ηλεκτροσόκ» για να σωθεί η ΔΕΗ - Τι προβλέπει το πακέτο διάσωσης

Ελλάδα
«Ηλεκτροσόκ» για να σωθεί η ΔΕΗ - Τι προβλέπει το πακέτο διάσωσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πακέτο διάσωσης της Επιχείρησης φέρνει αύξηση του τιμολογίου με αντιστάθμισμα τη μείωση φόρων

Αύξηση του τιμολογίου της ΔΕΗ, αλλά μείωση φόρων ως αντιστάθμισμα προβλέπει το πακέτο διάσωσης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αυτό έχει διαρρεύσει ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης του Δ.Σ. που έχει προγραμματιστεί για αύριο Παρασκευή.

Την αντίθεσή του με το πακέτο, αντιπροτείνοντας ένταξη των χρεωμένων προς τη ΔΕΗ νοικοκυριών στις 120 δόσεις, εκφράζει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς. «Δεν ευθύνονται τα νοικοκυριά για τη χρεωκοπία της ΔΕΗ αλλά η πολιτική της μέχρι σήμερα», λέει στην εφημερίδα μας ο συνδικαλιστής!

Οι νέες τιμές στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα ισχύσουν από την 1η Σεπτεμβρίου, δηλαδή την ερχόμενη Κυριακή. Τι περιλαμβάνει το πακέτο διάσωσης της ΔΕΗ, που εισηγείται ο νέος πρόεδρος; Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εισήγηση του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Επιχείρησης, Γιώργου Στάσση, προς το Δ.Σ. θα περιλαμβάνει:

* Αύξηση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα (ανταγωνιστικό σκέλος τιμολογίων) για την ενίσχυση των εσόδων της ΔΕΗ, που όμως αντισταθμίζεται πλήρως για τους καταναλωτές από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει ο πάροχος με το χαμηλότερο πάγιο τέλος της αγοράς.

* Μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10 στο 5%.

* Θέσπιση ρήτρας CO2 για τα νοικοκυριά χωρίς άμεση επίπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

* Επιπλέον έκπτωση 50% για τα μηχανικά υποστηριζόμενα άτομα, που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Ειδικότερα, τα τιμολόγια της ΔΕΗ διαμορφώνονται από 1ης Σεπτεμβρίου ως εξής:

- Για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η νέα τιμή είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946 που είναι η ισχύουσα χρέωση.

- Από 2.000 κιλοβατώρες και πάνω η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,10252 τώρα.

- Και για το νυχτερινό ρεύμα η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,0661 σήμερα.

Οι αυξήσεις στην κιλοβατώρα διαμορφώνονται από 16,4 έως 19,4% και αντισταθμίζονται πλήρως, όπως έχει δεσμευτεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ. Η μείωση του ΦΠΑ στο 6% από 13% αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχει ήδη τεθεί σε ισχύ, ενώ η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ αναμένεται να οριστικοποιηθεί αύριο Παρασκευή και κατά τις πληροφορίες θα διαμορφωθεί για την οικιακή κατανάλωση στα 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 22,67 ευρώ που είναι τώρα.

- Παραμένει η έκπτωση συνέπειας αλλά περιορίζεται στο 5%, από 10% που είναι σήμερα. Σημειώνεται ότι η έκπτωση είχε οριστεί αρχικά στο 15% και περιορίστηκε ήδη σε 10% από 1ης Απριλίου 2019.

- Όσον αφορά στη ρήτρα CO2, σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει ήδη μετακυλίσει μερικώς στη Μέση Τάση τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την υποχρέωσή της να αγοράζει δικαιώματα για τις εκπομπές ρύπων των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, κυρίως τις λιγνιτικές που είναι οι πιο ρυπογόνες. Τώρα η ίδια ρήτρα εισάγεται σε ήπια μορφή και στα τιμολόγια της Χαμηλής Τάσης. Με τα σημερινά δεδομένα σε σχέση με τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων δε θα υπάρξει επιβάρυνση από το μέτρο αυτό στο συνολικό ποσό που πληρώνουν τα νοικοκυριά που είναι πελάτες της ΔΕΗ.

Βάση υπολογισμού της ρήτρας θα είναι η τωρινή επιβάρυνση της ΔΕΗ για τα δικαιώματα εκπομπής, η οποία για τη χαμηλή τάση είναι 15,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη ρήτρα που συνδέεται με τη διακύμανση των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας (“Οριακή Τιμή του Συστήματος”) περιλαμβάνεται ήδη στα τιμολόγια των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΔΕΗ θα προχωρήσει επίσης στην κατάργηση των εκπτώσεων στις χρεώσεις CO2 για τη Μέση Τάση (βιομηχανίες και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες), όπου ήδη εφαρμόζεται η ρήτρα ρύπων.

- Στα άτομα με μηχανική υποστήριξη, που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η ΔΕΗ θα παρέχει έκπτωση 50% στο ανταγωνιστικό μη επιδοτούμενο κόστος του ρεύματος. Όπως είναι γνωστό, το Δημόσιο επιδοτεί τα τιμολόγια των δικαιούχων του ΚΟΤ κατά 0,045 έως 0,075 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στο ποσό που απομένει μετά την επιδότηση, η ΔΕΗ θα παρέχει έκπτωση 50%. Διευκρινίζεται ότι το μέτρο δεν αφορά τους λοιπούς δικαιούχους του ΚΟΤ, όσους δηλαδή δεν είναι μηχανικά υποστηριζόμενοι.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΡΓΙΑΣ

«Αρνούμαστε να πληρώνουν τα νοικοκυριά»

Σκληρές δηλώσεις έκανε στη “Νέα Κρήτη” χθες, για την υπόθεση αυτή, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς. «Εκεί που κατέληξε η ΔΕΗ και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η ίδια η Επιχείρηση πουλούσε την κιλοβατώρα προς τρίτους χαμηλότερα σε σχέση με το κόστος παραγωγής. Και ήταν σίγουρο ότι κάποια στιγμή αυτή η Επιχείρηση θα κλείσει. Το πρόβλημα δεν είναι οι οφειλές από τα νοικοκυριά. Εμείς έχουμε ζητήσει - και θα γίνει και επερώτηση στη Βουλή - να ενταχθούν τα νοικοκυριά στις 120 δόσεις σε ό,τι αφορά τα χρέη προς τη ΔΕΗ»...

«Δεν είναι απατεώνες»

Όπως συνεχίζει ο συνδικαλιστής, «τα νοικοκυριά που χρωστούν στη ΔΕΗ δεν είναι νοικοκυριά απατεώνων. Είναι οικογένειες που στα χρόνια της κρίσης δεν είχαν δουλειά. Δεν είχαν να πληρώσουν. Ωστόσο, η ΔΕΗ τους ζητάει το 40%. Δεν έχουν να το καταβάλουν. Εμείς τι λέμε; Να ενταχθούν στις 120 δόσεις. Και η ΔΕΗ θα βγει κερδισμένη, γιατί κάποια στιγμή τα χαμένα χρήματα θα τα εισπράξει. Και από την άλλη δίνει και μια “ανάσα” στα νοικοκυριά, στα οποία τώρα κάποιοι από τους ανθρώπους τους έχουν βρει κάποιες δουλειές και μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτή τη δόση, δηλαδή να πληρώνουν τον τρέχοντα λογαριασμό και μια μικρή δόση από αυτά που χρωστούν»...

«Τα ειδοποιητήρια είναι χιλιάδες»

Ο Στέλιος Βοργιάς αποκαλύπτει, εξάλλου, ότι «υπάρχουν χιλιάδες ειδοποιητήρια σε επίπεδο Κρήτης με οφειλές της τάξης των 2.000 έως 7.000 ευρώ σε νοικοκυριά που αδυνατούν να δώσουν το 40%. Έχουν γίνει διακοπές ρεύματος σε μονογονεϊκές οικογένειες... σε οικογένειες που χρειάζονται το ρεύμα γιατί έχουν ανθρώπους ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο. Και έρχονται και μας βρίσκουν οι άνθρωποι καθημερινά»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News