Το μήνυμα του Μακρόν στην Άγκυρα

Ελλάδα
Το μήνυμα του Μακρόν στην Άγκυρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πλαίσιο της συνάντησής του με το Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Την αλληλεγγύη της χώρας του έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποδέχτηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι. Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι Ελλάδα και Γαλλία συνδέονται με μακρά φιλία, που βασίζεται στον πολιτισμό.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης εξήρε τη στάση της Γαλλίας απέναντι στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, ενώ δεν παρέλειψε να απευθύνει επενδυτική πρόσκληση προς τους Γάλλους επιχειρηματίες.

Καλωσορίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πόλη του Φωτός, ο κ. Μακρόν αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο κάνει σημαντική τη χώρα σας στην περιοχή. Γνωρίζουμε τις εντάσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Χρειάζεται επαγρύπνηση και αλληλεγγύη», επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος, συμπληρώνοντας: «Θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρώπη της άμυνας. Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας όσον αφορά στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Περισσότερη συνεργασία στον τομέα αυτόν, αλλά και σε άλλους, όπως το κλίμα. Η Ελλάδα γνώρισε το καλοκαίρι πολλές πυρκαγιές. Το θέμα του κλίματος θα είναι στο επίκεντρο».

«Δε θα δείξουμε την παραμικρή αδυναμία στον τομέα αυτό», ανέφερε ο Μακρόν αναφορικά με την τουρκική στάση, συμπληρώνοντας ότι, «όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κρίση, η στήριξη της Γαλλίας ήταν σημαντική. Αυτό δεν αφαιρεί το μεγάλο θάρρος του ελληνικού λαού και τη βούλησή του να μείνει στο ευρώ».

«Θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω τη χαρά μου που σας υποδέχομαι στο Παρίσι. Να εκφράσω τη φιλία μου προς τη χώρα σας και τον ελληνικό λαό. Είναι σημαντική για την Ευρώπη και το μέλλον όλων μας», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μακρόν, ο οποίος, ακολούθως, δήλωσε ότι «προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας. Πρέπει να δούμε τον κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και να δείξουμε τη βούλησή μας για περισσότερη αλληλεγγύη».

Εξάλλου, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση για το μεταναστευτικό, όπου ναι μεν υπάρχει πρόοδος, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει λύση.

«Μας συνδέει μακρά ιστορία, φιλία μακρά, που βασίζεται στον πολιτισμό», υπογράμμισε ο κ. Μακρόν, προσθέτοντας: «Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές μας προκλήσεις. Θα συζητήσουμε την ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα μόλις η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλάβει και συσταθεί. Προτεραιότητα η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας. Κοινός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη».

Πρόσκληση για επενδύσεις

Στην αντιφώνησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε, αρχικά, την αλληλέγγυα στάση που επέδειξε η Γαλλία τόσο τα χρόνια της κρίσης, όσο και παλαιότερα, απέναντι στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας υπογράμμισε ότι «η Γαλλία είναι σταθερή φίλη της Ελλάδας, όχι μόνο στα πρόσφατα χρόνια, αλλά και στα βάθη των αιώνων και την Επανάσταση του 1821».

«Η χώρα μας ξαναμπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και διεκδικεί τη θέση της σε μια Ευρώπη που παραμένει φυσικός μας χώρος», ανέφερε, κατόπιν, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος απηύθυνε πρόσκληση στους Γάλλους επιχειρηματίες να συνδράμουν στο «αναπτυξιακό άλμα» που επιχειρεί η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έχει μια νέα κυβέρνηση που επιχειρεί, και το έχει δείξει εμπράκτως, να κάνει ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα», δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Θέλουμε από τους Γάλλους επιχειρηματίες να συμμετέχουν. Απευθύνω πρόσκληση στις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν και να γίνουν συμμέτοχες στις πολλές επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα».

«Με τον πρόεδρο Μακρόν γνωριζόμαστε εδώ και αρκετά χρόνια, από τον καιρό που ήταν υπουργός Οικονομικών, εγώ ακόμα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό και έχω μεγάλες προσδοκίες από τη συνεργασία μας μέσα από τους νέους μας ρόλους. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, για τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται να γίνουν, για τον ενιαίο προϋπολογισμό τον οποίον κι εμείς υποστηρίζουμε, και για όλα εκείνα τα εργαλεία τα οποία θα πρέπει να φέρουν ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη υπέρ των λαών της Ευρώπης. Ανάπτυξη που θα την κάνει ακόμα πιο ισχυρή στη διεθνή σκακιέρα», ανέφερε, στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο οποίος, πάντως, έδωσε βάρος και στο προσφυγικό.

Συνεργασία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

«Θα πρέπει να μιλήσουμε για μια Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες της, μια Ευρώπη που φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Μια Ευρώπη της αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, που δεν εναποθέτει απλώς αυτό το βάρος στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, αλλά επιμερίζεται την ευθύνη, επιδεικνύοντας ουσιαστική και πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Μια Ευρώπη που - χαίρομαι πολύ που το μνημόνευσε ο πρόεδρος Μακρόν - συνεργάζεται και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Και θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να συζητήσουμε πώς μπορούμε να εργαστούμε για να δώσουμε πραγματική σάρκα και οστά σε μια ιδέα την οποία από τους πρώτους ο πρόεδρος Μακρόν πρότεινε: τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Βρίσκεται ήδη στο πρώτο του στάδιο. Η Ευρώπη μάς υποστήριξε στις μεγάλες φωτιές που είχαμε στην Εύβοια. Πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, έτσι ώστε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να επιδεικνύεται έμπρακτα τις στιγμές εκείνες που τα ευρωπαϊκά κράτη την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Μια Ευρώπη που αναπτύσσει, επίσης, κοινές δράσεις στους τομείς της άμυνας, αλλά και που θέτει τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής σε πρώτη αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News