Έκτακτη συνάντηση Μητσοτάκη για τα τροχαία στην Κρήτη

Κρήτη
Έκτακτη συνάντηση Μητσοτάκη για τα τροχαία στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το συντομότερο δυνατόν» ο ΒΟΑΚ, σύμφωνα με την κυβέρνηση

Με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με βασικό θέμα συζήτησης τα τροχαία στην Κρήτη και την αύξηση κατά 47% που έλαβαν σε σχέση με πέρυσι.

Τα στοιχεία για την Κρήτη, ειδικά για τον Βόρειο Οδικό Άξονα, είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά αφού το 2018 είχαν χάσει τη ζωή τους 22 άνθρωποι σε τροχαία, ενώ το πρώτο 7μηνο του 2019 οι νεκροί από τροχαία έχουν ανέλθει σε 34.

Ως αιτίες επισημάνθηκαν, η χρήση αλκοόλ, η μη χρήση ζώνης-κράνους, η υπερβολική ταχύτητα, η παραβίαση Κανόνων Οδικής Κυκλοφορίας.

Στη συνάντηση, συζητήθηκε η εφαρμογή του έκτακτου επιχειρησιακού σχεδίου που ήδη έχει ξεκινήσει η Τροχαία Κρήτης. 

Χθες βγήκαν στους δρόμους του νησιού 45 συνεργεία και σε 1317 ελέγχους κατέγραψαν: 151 παραβάσεις για μη χρήση κράνους, 87 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 9 για κατανάλωση αλκοόλ, 333 παραβάσεις διαφόρων ειδών.

Το Έκτακτο Σχέδιο προβλέπει:

- Μεγαλύτερη παρουσία της Αστυνομίας, ειδικά τα Σαββατοκύριακα (Δευτέρες και Σαββατοκύριακα σημειώνονται τα περισσότερα τροχαία).

- Επίδειξη μηδενικής ανοχής στην παραβατικότητα, δίχως χαριστικές ρυθμίσεις.

- Δρομολόγηση ενίσχυσης της αστυνομικής δύναμης Κρήτης με 50 άτομα που θα τεθούν στην υπηρεσία της Τροχαίας.

- Ειδικές διαλέξεις στα σχολεία για την οδική συμπεριφορά.

- Ενημερωτική καμπάνια στα τοπικά μέσα.

- Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα εξετάσει την τοποθέτηση ειδικών διαχωριστικών στα πιο επικίνδυνα σημεία του βόρειου οδικού δικτύου.

Το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας, ειδικά το πρόβλημα στην Κρήτη, έχει απασχολήσει εδώ και πολύ καιρό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το Σεπτέμβριο του 2017 είχε προεδρεύσει σε ειδική σύσκεψη στο Ηράκλειο, με τη συμμετοχή φορέων, για την οδική συμπεριφορά στην Κρήτη και τις υποδομές με έμφαση στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Στη σύσκεψη είχε παρουσιαστεί και το ολοκληρωμένο σχέδιο «Προσέχω» της ΝΔ για την οδική ασφάλεια, το οποίο θα υλοποιηθεί από την κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραφε σε post του  στις 20 Αυγούστου 2017 για τα τροχαία στην Κρήτη: «Είμαι πολύ θυμωμένος και θα το γράψω όπως το αισθάνομαι και δεν με νοιάζει αν με παρεξηγήσουν οι συντοπίτες μου. Στην Κρήτη πολλοί οδηγούν άθλια. Δεν ξέρω που οφείλεται αυτό. Αν είναι μαγκιά αφού έχεις κατεβάσει καμιά δεκαριά κούπες να βγεις στον δρόμο και να οδηγείς σαν τρελός….Συντοπίτες μου ξυπνήστε! Προσωπικά δεσμεύομαι ότι το θέμα των τροχαίων ατυχημάτων στην Κρήτη θα είναι πρώτη προτεραιότητα. Για την οδική ασφάλεια έχουμε ήδη, μετά από εκτενή διαβούλευση, καταθέσει ένα συγκροτημένο πλαίσιο προτάσεων. Και ναι, ο Βόρειος Οδικός Άξονας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα γίνει. Είναι προσωπική μου δέσμευση».

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε όλες τις διαδικασίες έτσι ώστε το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News