Εγκαταλείπουν «όπως – όπως» τη Σαμοθράκη οι τουρίστες μετά τον αποκλεισμό

Ελλάδα
Εγκαταλείπουν «όπως – όπως» τη Σαμοθράκη οι τουρίστες μετά τον αποκλεισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουρές στο λιμάνι με ανθρώπους που επρόκειτο να μείνουν κι άλλο, να φεύγουν από το νησί

Στην κανονικότητα φαίνεται να έχει επανέλθει η ζωή στη Σαμοθράκη μετά από τις σχεδόν 10 ημέρες αποκλεισμού του νησιού με εκατοντάδες εγκλωβισμένους τουρίστες, αφού το νησί είχε μείνει χωρίς καράβι.

Τα δρομολόγια στη γραμμή «Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη» από το “Andros Jet” συνεχίζονται μέχρι αυτό το σαββατοκύριακο, ενώ παρατείνεται μέχρι τις 25 Αυγούστου η ναύλωση του πλοίου «ΑΝΑΞ», για τη μεταφορά οχημάτων μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα για το τι θα γίνει μετά κάνει τους τουρίστες να επισπεύδουν την αναχώρησή τους, όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος του νησιού Αθανάσιος Βίτσας, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM.

«Σήμερα, επειδή υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα, έχουν σχηματιστεί ουρές στο λιμάνι για να αναχωρήσουν εκτάκτως άνθρωποι που είχαν σκοπό να παραμείνουν, αλλά δεν ξέρουν τι θα γίνει τις επόμενες μέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις από τη διαμορφωθείσα κατάσταση, με δεδομένο ότι οι ακυρώσεις είναι ήδη πολλές, εκτίμησε πως, όταν στο τέλος του μήνα οι επαγγελματίες του τουρισμού στη Σαμοθράκη θα κάνουν «ταμείο», θα βρεθούν αντιμέτωποι με συντριπτικά δυσμενέστερες συνθήκες απ’ ό,τι πέρυσι.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν πως η βασική αιτία του προβλήματος είναι το γεγονός πως το λιμάνι της Καμαριώτισσας στην Σαμοθράκη αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα ασφαλείας, καθώς, όπως έλεγαν, επί τέσσερα και πλέον χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν φρόντισε να διαθέσει λίγες χιλιάδες ευρώ για να αποκατασταθούν τα προβλήματα του λιμένα. Η αποκατάσταση αυτή αφορά στον καθαρισμό του πυθμένα του από φερτά υλικά και επιχωματώσεις οι οποίες έχουν αλλοιώσει τα αβαθή του με αποτέλεσμα να είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη η προσάραξη των πλοίων που προσεγγίζουν στο λιμάνι. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, το θέμα το γνώριζαν όλοι οι πρώην υπουργοί Ναυτιλίας (Δρίτσας, Κουρουμπλής, Κουβέλης) και ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, πρόσθεταν πάντως πως εν γένει όμως και πέρα από τον πυθμένα, οι λιμενικές υποδομές του νησιού είναι προβληματικές και απαιτούν τον πλήρη εκσυγχρονισμό τους.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Στο μεταξύ, ευρεία κυβερνητική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα, υπό τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, με στόχο να δρομολογηθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με την ακτοπλοϊκή σύνδεση στη Σαμοθράκη. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News