Τα τραγούδια που βάζουν… στη διαπασών οι Βουλευτίνες

Πολιτισμός
Τα τραγούδια που βάζουν… στη διαπασών οι Βουλευτίνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα αγαπημένα τραγούδια 6 γυναικών της Βουλής

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιο θα μπορούσε να είναι το αγαπημένο τραγούδι ενός βουλευτή; Πως χαλαρώνει; Ποιο βιβλίο διαβάζει αυτή την περίοδο;

Το ethnos.gr βρήκε 6 γυναίκες της Ελληνικής Βουλής και τις ρώτησε για τις πιο χαλαρές στιγµές τους…

Δόµνα Μιχαηλίδου

Το βιβλίο της Ελεάννας Βλαστού µε τίτλο «Στο Λονδίνο» θα διαβάσει η υφυπουργός Εργασίας, Δόµνα Μιχαηλίδου, µε την ελπίδα, όπως αναφέρει, «να βρω κάτι από εµένα µέσα σε αυτό».

Στις λίγες ηµέρες που ελπίζει να ξεκλέψει από το βεβαρηµένο πρόγραµµά της, η Δόµνα Μιχαηλίδου θα ακούσει µουσική που τη χαλαρώνει. Το τραγούδι που της φτιάχνει το κέφι είναι το «Πάνω απ’ τα Σύννεφα» του Νίκου Πορτοκάλογλου, ενώ εκείνο που την κάνει να χαµογελά είναι το «With a little help from my friends», σε εκτέλεση των Beatles.

Όταν µιλά για τις καλοκαιρινές της διακοπές, θυµάται τις Σπέτσες, «µε παγωτά, ποδηλατάδες άνευ αυτοκινήτων και τις παιδικές µου φίλες». Όμως, φέτος, για εκείνη είναι δύσκολο το εγχείρηµα για διακοπές, δεδοµένου του χαρτοφυλακίου που έχει αναλάβει. Γι’ αυτό συµβουλεύει όσους µπορούν να τις απολαύσουν, «να αφήσουν ένα θετικό αποτύπωµα σε όποιο µέρος επιλέξουν να επισκεφθούν. Στο περιβάλλον, στους ανθρώπους, στην τοπική οικονοµία. Από το πλαστικό µπουκάλι που θα µαζέψουµε από την παραλία και µια τρυφερή συζήτηση µε έναν ηλικιωµένο σε ένα καφενείο έως το τοπικό προϊόν που θα πάρουµε µαζί µας στη βαλίτσα της επιστροφής».

Νόνη Δούνια

Στις Σπέτσες µαζί µε την οικογένειά της θα περάσει τις σύντοµες διακοπές του καλοκαιριού η βουλευτής της Νέας ∆ηµοκρατίας, Νόνη Δούνια. Στο νησί του Αργοσαρωνικού, που αποκαλεί «δεύτερο σπίτι µου», γιατί κατάγεται από εκεί, από την πλευρά της µητέρας της.

Η βουλευτής θα διαβάσει το «Becoming: Η δική µου ιστορία» της Μισέλ Οµπάµα. «Η σύζυγος του Μπαράκ Οµπάµα είναι µια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα και γι’ αυτό αξίζει κάποιος να διαβάσει τη βιογραφία της» τονίζει η Νόνη ∆ούνια, αν και ξεκαθαρίζει ότι αγαπηµένο της βιβλίο είναι η «Παγωµένη πριγκίπισσα» της Καµίλα Λάκµπεργκ.

Πάντως, εκτός από τα βιβλία και το διάβασµα, η Νόνη ∆ούνια θα περάσει όµορφες στιγµές στην παραλία. Θα ακούσει µουσική -και εµπορική λόγω των παιδιών της- αλλά και διαχρονική. Αν τη ρωτήσει κάποιος ποιο είναι το αγαπηµένο της τραγούδι, θα καταλήξει στο «In The Air Tonight» του Phil Collins. «Στο ραδιόφωνο µε τα παιδιά ακούµε εµπορικά τραγούδια. Προτιµώ, όµως, την ξένη µουσική και ειδικά αυτή των 80s» λέει.

Έφη Αχτσιόγλου

∆ιαβάζει αρκετά. Αγαπηµένο της βιβλίο είναι «Ο κλειστός κύκλος» του Τζόναθαν Κόου. Αυτό το βιβλίο που ετοιµάζεται να διαβάσει στις καλοκαιρινές της διακοπές -που θα αρχίσουν σε λίγες ηµέρες- είναι ο «Χορευτής του επάνω πατώµατος» του Νίκολας Σαίξπηρ. «Πρόκειται για µια ενδιαφέρουσα αστυνοµική ιστορία, µε πολιτική ατµόσφαιρα» αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, όπως αναφέρει ο συγγραφέας, «Ο χορευτής του επάνω πατώµατος είναι η εξοµολόγηση ενός αρχηγού της µυστικής υπηρεσίας πληροφοριών της Αστυνοµίας και η απεικόνιση του πιο συνταρακτικού πορτρέτου µιας ραγισµένης καρδιάς».

Εκτός, όµως, από το διάβασµα, η Εφη Αχτσιόγλου στις διακοπές της θα απολαύσει και την αγαπηµένη της µουσική. Θα ακούσει Τζον Λένον και ειδικά το «I Don’t Wanna Be a Soldier Mama». «Προτιµώ να ακούω βρετανική ροκ µουσική. ∆εν ακούω εµπορικά» σηµειώνει η κυρία Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι το τελευταίο διάστηµα την έχουν συνεπάρει οι µελωδίες του βρετανικού συγκροτήµατος Royal Blood.

«Χαλαρώστε, αλλά τα µάτια σας και τα αυτιά σας ανοιχτά στην κοινωνική πραγµατικότητα» εύχεται σε όλους.

Νάντια Γιαννακοπούλου

Μπορεί το πρόγραµµα της βουλευτού του Κινήµατος Αλλαγής, Νάντιας Γιαννακοπούλου, να είναι ιδιαίτερα φορτωµένο, όµως εκείνη αµέσως µετά την ψήφιση του νοµοσχεδίου για το πανεπιστηµιακό άσυλο µάζεψε τις βαλίτσες της και µε τον σύζυγό της, Μάξιµο Μουµούρη, και τις τρεις κόρες τους έφυγαν για Καλαµάτα.

Στη µεσσηνιακή πρωτεύουσα η Νάντια Γιαννακοπούλου θα ξεκλέψει χρόνο για να διαβάσει την «Τελευταία µπλόφα» των Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας ∆ενδρινού. «Με ενδιαφέρει το παρασκήνιο του 2015, οι συγκρούσεις και το plan B» σηµειώνει. Εκτός, όµως, από την Καλαµάτα, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ θα πάει µε την οικογένειά της και στην Αίγινα. «Αν βρω λίγο χρόνο, θα προσπαθήσω να διαβάσω και κάποιο άλλο βιβλίο, αλλά η οικογένεια προέχει» συνεχίζει η βουλευτής.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα ακούσει κλασική µουσική. Λατρεύει τον «Κεµάλ» του Μάνου Χατζιδάκι. Το λατρεύουν και οι κόρες της. «Προτιµούµε να ακούµε διαχρονική µουσική. Είναι ποιοτική, κλασική και έχει να προσφέρει πολλά» αναφέρει, προσθέτοντας ότι έχει µάθει και στα παιδιά της να ακούν διαχρονικά µουσικά κοµµάτια και όχι τόσο εµπορικά.

Κατερίνα Νοτοπούλου

Μεγάλωσε µε τα βιβλία και γι’ αυτό αν κάποιος τη ρωτήσει «ποιο είναι το αγαπηµένο της», εκείνη δεν θα απαντήσει εύκολα. «Ωριµάζω µε τα βιβλία. Ονειρεύοµαι, ταξιδεύω. Μαθαίνω από τον λόγο, τη γνώση και την προβολή των αισθηµάτων, τη σκέψη, την ελευθερία, τη ζωή που κρύβουν και τη ζωή µας που ανακινούν» αναφέρει η Κατερίνα Νοτοπούλου, τονίζοντας ότι θα διαβάσει το µυθιστόρηµα του Αντώνη Σαµαράκη µε τίτλο «Το λάθος», την «Ευρωπαϊκή τουριστική πολιτική» της Παναγιώτας ∆ιονυσοπούλου και αστυνοµικά µυθιστορήµατα.

Εκτός από τα εφόδια που της παρέχουν τα βιβλία, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ακούει και µουσική, γιατί πιστεύει ότι «τα τραγούδια λένε πάντα την αλήθεια». Προτιµά τα µουσικά κοµµάτια που µπορούν να µιλήσουν στην ψυχή της. Πάντως, αν πρέπει να διαλέξει, ξεχωρίζει τα «Κόκκινα Γυαλιά» του Σταµάτη Κραουνάκη και ονειρεύεται µε το «Una Notte A Napoli» από τους Pink Martini.

Θυµάται «τις οικογενειακές διακοπές στη Θάσο, στην παραλία της Κατερίνης, τα εφηβικά γενέθλια στην Πάρο, την οµορφιά της ζωής µου στους Παξούς, τα κρυστάλλινα νερά στις κρυµµένες παραλίες της Αµµουλιανής για µια µέρα ανάσα φέτος...». Φέτος θα προσπαθήσει να γεµίσει τις µπαταρίες της µε κάποιες επιπλέον ώρες ύπνου και αποχής από το κινητό της τηλέφωνο.

Μαρία Απατζίδη

Η Μαρία Απατζίδη, που εξελέγη βουλευτής Ανατολικής Αττικής µε το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, θα περάσει τον Αύγουστο στην Αθήνα, προετοιµάζοντας τον εαυτό της για την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής. Προτιµά να πηγαίνει διακοπές τον Σεπτέµβριο. «Είναι ωραία η Αθήνα τον Αύγουστο και ήσυχη: ό,τι πρέπει για συγκέντρωση και δηµιουργική δουλειά» θα εξοµολογηθεί. Όταν... υπήρχαν περιθώρια διακοπών, η 29χρονη βουλευτής προτιµούσε τις σύντοµες αποδράσεις από την πρωτεύουσα. Αν κάποτε δοθεί η ευκαιρία, θα ξεκλέψει ένα οικογενειακό τριήµερο είτε στη Χαλκίδα είτε στην Ανδρο. Φυσικά λατρεύει και τη Χαλκιδική. «Αυτό το µέρος είναι το αγαπηµένο µου. Πήγαινα από µικρή» θυµάται. Πάντα, όµως, είτε βρίσκεται στην Αθήνα και ασκεί τα βουλευτικά της καθήκοντα είτε εκτός, διαβάζει βιβλία που τη χαλαρώνουν αλλά και την προβληµατίζουν. «Είναι απολύτως απαραίτητο να διαβάζω και να ενηµερώνοµαι συνεχώς».

Το αγαπηµένο της βιβλίο είναι οι «Αδελφοί Καραµαζόφ» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, γιατί «δείχνει µε αρχετυπικό τρόπο τι είναι αγάπη, πίστη, ευθύνη αλλά και ελπίδα». Φυσικά, µελετά για ακόµη µία φορά το «Ανίκητοι ηττηµένοι», την «Αρπαγή της Ευρώπης» και τον «Παγκόσµιο Μινώταυρο» του Γιάνη Βαρουφάκη...

Αγαπηµένοι της τραγουδιστές είναι η Χάρις Αλεξίου και ο ∆ηµήτρης Μητροπάνος. «Η Ρόζα είναι το αγαπηµένο µου τραγούδι. Μου αρέσει να το ακούω. Λατρεύω τα διαχρονικά κοµµάτια» λέει η ίδια. Φυσικά, ακούει και RnB µουσική και εµπορικά µουσικά κοµµάτια: είναι σαρξ εκ της σαρκός της γενιάς της, αυτήν εκπροσωπεί και από αυτήν έρχεται. Όμως, πάντα ένα κλασικό τραγούδι αξίζει...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News