Τέλος το πανεπιστημιακό άσυλο!

Ελλάδα
Τέλος το πανεπιστημιακό άσυλο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με 162 «ναι» έγινε δεκτό το Πολυνομοσχέδιο στη Βουλή

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε αργά χθες το απόγευμα το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για το πανεπιστημιακό άσυλο, την κυβερνησιμότητα των Δήμων και το ασυμβίβαστο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η ψηφοφορία επισφράγισε μια θυελλώδη, επεισοδιακή συνεδρίαση στην ολομέλεια της Βουλής, όπου έγινε πραγματικά το “έλα να δεις” με εντάσεις, αποχωρήσεις αλλά και μια σφοδρή προσωπική κόντρα μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα για τις σπουδές τους...

Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο είχε θεσπιστεί το 1982, πέρασε με 162 «ναι». Το σχετικό άρθρο 64 υπερψηφίστηκε από τους παριστάμενους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης. Το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε “παρών”, ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ.

Από τη διαδικασία της ψηφοφορίας απουσίαζαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25, που, αντίθετα με το ΚΙΝ.ΑΛ., το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση, δεν επέστρεψαν για την ψηφοφορία μετά την ομαδική αποχώρηση της αντιπολίτευσης.

Αιτία για την αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης στάθηκαν δύο τροπολογίες που κατέθεσε την τελευταία στιγμή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Η μία αφορά στο πλαφόν των συντάξεων και η δεύτερη στην κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης ως προϋπόθεση για την καταγγελία σύμβασης.

Με την πρώτη τροπολογία, ειδικότερα, θεσπίζεται ανώτατο ποσό μηνιαίας σύνταξης ή συντάξεων για όλες τις συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και θανάτου που απονέμονται από τον ΕΦΚΑ ή επανυπολογίστηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4387/2016. Το νέο ανώτατο όριο σύνταξης ορίζεται στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης, που αντιστοιχεί στα 20 έτη ασφάλισης (ήτοι στο ποσό των 4.608 ευρώ), στο οποίο δε συμπεριλαμβάνονται τα ποσά των χορηγούμενων από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων αναπηρίας. Το εν λόγω ανώτατο όριο εφαρμόζεται και επί των συντάξεων που έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016 (12/5/2016) ή ανατρέχουν στην ανωτέρω ημερομηνία.

Με τη δεύτερη τροπολογία, που προκάλεσε τη μήνη και αποχώρηση σύσσωμων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καταργούνται, αφότου ίσχυσαν, διατάξεις της εργασιακής νομοθεσίας σχετικά με την ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων (άρθρο 9 Ν. 4554/2018), τον βάσιμο λόγο ως σωρευτικό κριτήριο για το έγκυρο της καταγγελίας της εργασιακής σχέσης εργαζομένου (άρθρο 48 του ν. 4611/2019), την αναστολή προθεσμιών κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργασιακών διαφορών (άρθρο 58 Ν. 4611/2019).

Ιδιαίτερα “θερμή” με προσωπικές αιχμές και υψηλούς τόνους ήταν η μετωπική αντιπαράθεση που είχαν στην ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προμετωπίδα της σφοδρής σύγκρουσης αποτέλεσε πρωτίστως η άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά επίσης τα άρθρα για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ και το άρθρο 101 που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, λόγω της προηγούμενης θητείας της στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε με μελανά χρώματα τη σημερινή κατάσταση στα πανεπιστήμια της χώρας και τόνισε πως η ρύθμιση δεν καταργεί αλλά αποκαθιστά το άσυλο στους πανεπιστημιακούς χώρους.

«Θέλουμε τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να γίνουν κυψέλες προβληματισμού και στέκια δημιουργίας. Να μένουν ολημερίς ανοιχτά στον κάθε νέο, για μαθήματα, για συζητήσεις και συναυλίες. Δεξαμενές φρεσκάδας στη σκέψη ολόκληρης της χώρας. Δίχως τον φόβο των επεισοδίων, του μίσους και των καταστροφών. Να είναι τόπος συνάντησης νέων ρευμάτων και καινοτομίας. Όπως συμβαίνει, δηλαδή, παντού στον κόσμο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του και συνέχισε: «Τα πανεπιστήμια ανοίγουν! Δε συμβιβάζονται, πλέον, με την ασχήμια και τη μετριότητα. Διεκδικούν το κύρος και τη λάμψη που τους ανήκουν. Θέλουν παρόντες τους φοιτητές τους, τα εργαστήριά τους σε λειτουργία, καθηγητές ελεύθερους να διδάσκουν και σπουδαστές ελεύθερους να αμφισβητούν και να ερευνούν. Αυτό θα πει αληθινή πανεπιστημιακή ζωή και πραγματική πανεπιστημιούπολη. Γιατί σήμερα ας το παραδεχτούμε: Οι τόποι των πανεπιστημίων έχουν συληθεί, έχουν βανδαλιστεί. Πολλά κτήρια έχουν λεηλατηθεί».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση δε θέλει Αστυνομία στα πανεπιστήμια. «Θέλουμε, όμως, να διώξουμε από εκεί τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τη ζωή των φοιτητών», είπε, και επισήμανε ότι «όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι όργανα της Δημοκρατίας και απολογούνται σε αυτήν. Ενώ οι γνωστοί άγνωστοι τραμπούκοι υπηρετούν μόνο σκοτεινά συμφέροντα».

«Έχετε ιδεολογική εμμονή»

Για «ιδεολογική εμμονή» και «συνειδητή εξαπάτηση» στο ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του χθες στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

«Η ιδεολογική εμμονή σας αφορά το ίδιο το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και ό,τι αυτό συμβολίζει κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά στην πατρίδα μας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Προσπαθείτε να μας σύρετε σε μια συζήτηση που δεν αφορά πράγματι το 2019... Και μάλιστα, τα σερβίρετε όλα με τη μορφή του αυτονόητου και του σύγχρονου», είπε, ενώ επισήμανε ότι το 2011, όταν είχε καταργηθεί το άσυλο με τον νόμο της κυρίας Διαμαντοπούλου, δεν είχε τα ανάλογα αποτελέσματα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι αποκρύπτεται ότι στον νόμο που ισχύει σήμερα «προβλέπεται ρητά ότι η Αστυνομία επεμβαίνει όταν διαπράττεται κακούργημα ή πράξεις κατά της ζωής μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους» και τόνισε ότι με τις αλλαγές στη νομοθεσία κινδυνεύουν μεγάλες πανεπιστημιακές σχολές να γίνουν «εστίες έντασης».

Μετωπική Μητσοτάκη-Τσίπρα: “Θερμό” επεισόδιο για τις σπουδές τους!

Η μετωπική αντιπαράθεση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, με φόντο την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, δεν άργησε να ξεφύγει και τελικά επικεντρώθηκε στο ποιος σπούδασε τι και πού.

«Αυτά που λέγονται περί Βουλγαρίας για τις σπουδές μου είναι fake news. Και είναι ντροπή να αναπαράγονται και εδώ μέσα. Είχα την τιμή με πανελλαδικές εξετάσεις να περάσω στο Εθνικό Μετσόβιο Πανεπιστήμιο, ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, της Ευρώπης και του κόσμου... Εσείς, κύριε Μητσοτάκη, δε δώσατε εξετάσεις, πήγατε κατευθείαν σε ένα καλό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό και περιγράψατε εδώ μια εικόνα που δυσφημεί το δημόσιο πανεπιστήμιο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος του απάντησε σε έντονο ύφος.

«Για άλλη μια φορά πιαστήκατε αδιάβαστος, κύριε Τσίπρα. Και έδωσα πανελλήνιες, και πέρασα στο Πολιτικό της Νομικής. Πέρασα σε ελληνικό πανεπιστήμιο, κύριε Τσίπρα», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως τελικά επέλεξε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό.

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. επέμεινε στην πρόταση του κόμματός της για το άσυλο, ενώ με φόντο τις διατάξεις για τους ΟΤΑ κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι, «θεωρώντας ότι έχει επιτύχει τον έλεγχο της πλειοψηφίας των αυτοδιοικητικών θεσμών, η Ν.Δ. με “φωτογραφικές” ρυθμίσεις επιχειρεί τη μεταφορά των εξουσιών στον δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη, υποβαθμίζοντας σημαντικά τον ρόλο των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων».

«Πίσω από την επιμονή της κυβέρνησης για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου κρύβεται ότι η κυβέρνηση φτιάχνει το “Πανεπιστήμιο Α.Ε.” και απαιτείται σιγή νεκροταφείου, για να εφαρμοστεί ανεμπόδιστα η πολιτική που προωθεί την επιχειρηματική δραστηριότητα, που επιτάσσει την υπαγωγή της έρευνας στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας», ανέφερε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε έναν κάκιστο νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί ήξερε ότι θα χάσει τις εκλογές», ανέφερε κατά την παρέμβασή του στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, ενώ μιλά για λιγότερο κράτος, με το σχέδιο νόμου δημιουργεί μεγάλο αριθμών επιτροπών που δε χρειάζονται, «για να βολευτούν παιδιά του κομματικού σωλήνα».

«Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η κατάργηση του ασύλου είναι η περιφρούρησή του με τη συγκρότηση υπηρεσίας περιφρούρησης, η οποία να λογοδοτεί στις πανεπιστημιακές Αρχές», σημείωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κ. Βαρουφάκης, ο οποίος είχε μια έντονη αντιπαράθεση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Νίκο Καραθανασόπουλο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News