Καιρός: Μετά τον καύσωνα… πτώση θερμοκρασίας και τοπικές μπόρες

Κρήτη
Καιρός: Μετά τον καύσωνα… πτώση θερμοκρασίας και τοπικές μπόρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποχωρεί ο καύσωνας - Έρχονται αέρας και τοπικές βροχές - Η πτώση του υδραργύρου έως και έντεκα βαθμούς σε πολλές περιοχές της χώρας

Έπειτα από τον καύσωνα του Σαββάτου, ο οποίος μάλιστα σε συνδυασμό με την υγρασία έκανε την ατμόσφαιρα αποπνικτική, το σκηνικό του καιρού σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα αλλάξει.

Πιο συγκεκριμένα, σμφωνα με το meteo.gr, από σήμερα Κυριακή και ήδη σε κάποιες της χώρας η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση, με τις μέγιστες τιμές της να υποχωρούν έως και 11 βαθμούς σε σχέση με τις αντίστοιχες του Σαββάτου.

Στο Χάρτη παρουσιάζεται η διαφορά των μεγίστων θερμοκρασιών μεταξύ της Κυριακής 04/08, όπως εκτιμάται από τα προγνωστικά στοιχεία και του Σαββάτου 03/08.

Όπως διακρίνεται, η μεγαλύτερη πτώση της μέγιστης θερμοκρασίας θα σημειωθεί σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Στερεάς (κυρίως σε Φθιώτιδα και Βοιωτία), όπου το Σάββατο 03/08 κατεγράφησαν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 40 ⁰C.

Περίπου στα ίδια επίπεδα, προβλέπεται να διατηρηθεί η μέγιστη θερμοκρασία κυρίως στην Ήπειρο και στα Δωδεκάνησα.

Πιο αναλυτικά, ο καιρός τη Δευτέρα

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά, με πιθανότητα τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες στην Ανατολική Θεσσαλία, στις Σποράδες και στη Βόρεια Εύβοια και τοπικούς όμβρους τις θερμές ώρες της ημέρας στα ορεινά της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και κυρίως στα ορεινά τμήματα της Πελοποννήσου περιμένουμε τη Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 32 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 21 έως 32 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 34 βαθμούς Κελσίου), 18 έως 35 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 25 έως 30 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη (στη Νότια Κρήτη έως τους 35 βαθμούς), 21 έως 33 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στο Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς και μετά το μεσημέρι από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες περιμένουμε τη Δευτέρα στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και τα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Σαρωνικό ασθενείς και στα ανατολικά μέτριοι 5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες περιμένουμε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, όπου γρήγορα θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς και θα εξασθενήσουν.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στο Λασίθι

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), προβλέπεται για αύριο Δευτέρα 5/8, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για Σάμο, Ικαρία, Δωδεκάνησα και νομό Λασιθίου Κρήτης.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά για μία ακόμα φορά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Η πρόγνωση για την Κρήτη και όλη την Ελλάδα ΕΔΩ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News