Παύλος Πολάκης: Την άρση ασυλίας ψήφισε η Βουλή

Ελλάδα
Παύλος Πολάκης: Την άρση ασυλίας ψήφισε η Βουλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την ψηφοφορία αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Βουλή ψήφισε υπέρ της άρσης ασυλίας για τον Παύλο Πολάκη, την ώρα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απείχε από την ψηφοφορία.

Η άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη σχετίζεται με δύο δικογραφίες που διαβίβασαν οι εισαγγελικές αρχές και αφορούν: η μία, την υπόθεση καταγραφής της συνομιλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και η δεύτερη, την υπόθεση του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμισης μετά τη μήνυση του προέδρου των εργαζόμενων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή, κατά του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Στην πρώτη περίπτωση, υπέρ της άρσης ασυλίας του Παύλου Πολάκη ψήφισαν 163 βουλευτές και κατά 13. Για τη δεύτερη περίπτωση, για άρση ασυλίας του πρώην υπουργού, υπέρ ψήφισαν 162 βουλευτές, κατά 13 και παρών ένας.

Η ομιλία του Παύλου Πολάκη περιελάμβανε μαντινάδες, δηλώσεις «εθνικοαπελευθερωτικού» περιεχόμενου, βολές κατά των κ. Πουλή και Στουρνάρα και των συζύγων τους και επίκληση στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Η ομιλία του κ. Πολάκη κράτησε 45 λεπτά και έτυχε πολλές φορές θερμού χειροκροτήματος από τους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την παρουσία στα πρώτα έδρανα και του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, ο Παύλος Πολάκης επέμεινε ότι η υπόθεση του πρέπει να αντιμετωπιστεί με το άρθρο 86 και το νόμο περί ευθύνης υπουργών γιατί η αντιδικία του με τον κύριο Στουρνάρα και τον κ. Πουλή είναι πολιτική και όχι προσωπική.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «στα πλαίσια των υπουργικών μου καθηκόντων αποκάλυψα αυτές τις βρωμιές και με αυτούς έχω πολιτική αντιδικία και όχι προσωπική αντιδικία γι’  αυτό ζητάω να πάω με το νόμο περί ευθύνης υπουργών».

Ανέφερε επίσης ότι η σημερινή συζήτηση συνιστά και μια αήθη πολιτική πράξη αντεκδίκησης προς το πρόσωπό του υπό την έννοια και της ηθικής σπίλωσης και της οικονομικής επιβάρυνσης και της ψυχικής ταλαιπωρίας επειδή κι ο ίδιος ταλαιπώρησε πολλαπλώς το σύστημα κατά την υπουργική του θητεία.  Μάλιστα ο κ. Πολάκης προκάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να τον στείλει στη φυλακή λέγοντας πως δεν φοβάται, θα μείνει όρθιος, δεν θα υποκύψει και είναι πολύ ψηλά για να τον φτάσουν και να το δουν. «Προσπαθείτε να με υποτιμήσετε, να μη χαμηλώσετε, να με φθείρετε. Όμως θα κάνετε μια τρύπα στο νερό».

Στη συνέχεια, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατηγόρησε για ακόμα μια φορά τον Γιάννη Στουρνάρα για τη στάση που κράτησε ως κεντρικός τραπεζίτης απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Πολάκης έκλεισε την ομιλία του χαρακτηρίζοντας την σημερινή διαδικασία ως αήθη πολιτική πράξη αντεκδίκησης προς το πρόσωπό του υπό την έννοια της ηθικής σπίλωσης, της οικονομικής επιβάρυνσης και της ψυχικής ταλαιπωρίας και πριν κατέβει από το βήμα είπε δύο μαντινάδες. «Χέρια που δεν αρπάξανε ξένο ψωμί να φάνε αυτά κρατούνε την τιμή όσο βαριά και να ‘ναι. Στο μετερίζι της ανθρωπιάς και της τιμής το χρέος θα στέκω για να πολεμώ κι ας είμαι ο τελευταίος».

Η συζήτηση στη Βουλή ήταν, δίχως αμφιβολία, τεταμένη με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να λέει μετά την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την Ολομέλεια της Βουλής ότι «η υπόθεση της άρσης ασυλίας του Παύλου Πολάκη δεν αφορά την κυβέρνηση, αφορά αποκλειστικά τη Βουλή, η οποία τήρησε όλες τις προθεσμίες και ενήργησε σύμφωνα με το εισαγγελικό αίτημα και το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης να προχωρήσει αυτή η διαδικασία με βάση το άρθρο περί άρσης της ασυλίας βουλευτή κι όχι σύμφωνα με το άρθρο περί ευθύνης υπουργών, όπως ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Πολάκης.».

Ενώ παράλληλα κατηγόρησε τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «αποχώρησαν πριν ακούσουν τον αντίλογο» χαρακτηρίζοντας «προαποφασισμένη» την αποχώρησή τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη

Κυβερνητικό Βατερλώ – Η κυβερνητική πλειοψηφία πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη!

Σοβαρά τραυματισμένη βγήκε από τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή η κυβερνητική παράταξη.

Η Νέα Δημοκρατία επιχείρησε να στήσει ένα επικοινωνιακό σόου στοχοποιώντας τον Παύλο Πολάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ που αποκάλυψε τα όσα σκανδαλώδη συνέβαιναν επί χρόνια στο χώρο της υγείας. Απέτυχε οικτρά.

Αυτοί που εμφανίστηκαν ως κατήγοροι, σύντομα βρέθηκαν υπόλογοι καθώς βαρύνονται με το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ και τη μεθόδευση σε βάρος του Παύλου Πολάκη.

Ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης παρουσίασε αδιάσειστα στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι έχουν καταλάβει: το μεγάλο σκάνδαλο στο ΚΕΕΛΠΝΟ με τη συστηματική διασπάθιση δημοσίου χρήματος και τον σκοτεινό ρόλο του Σταμάτη Πουλή. Η υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ στην οποία φέρεται να εμπλέκονται πρώην Υπουργοί και πλήθος στελεχών της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει τη συνάντηση του πελατειακού κράτους, της διαφθοράς και της επιχειρηματικής διαπλοκής που υπήρξε για χρόνια το υπόστρωμα του παλιού πολιτικού συστήματος.

Οι επιλογές της ΝΔ, η συμμετοχή του Σταμάτη Πουλή στα ψηφοδέλτιά της αλλά και η όψιμη σιωπή του κου Στουρνάρα σχετικά με πιθανούς δημοσιονομικούς κινδύνους τους οποίους δεν δίσταζε να υπενθυμίζει όσο ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην κυβέρνηση φανερώνουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Σε αυτό το έδαφος η ΝΔ μεθόδευσε την όλη διαδικασία ώστε να μη συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή, όπως ορίζει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής με προφανή στόχο να μην γίνουν δημοσίως γνωστά τα συντριπτικά στοιχεία γύρω από την υπόθεση. Είχε δηλαδή προαποφασίσει να παραβιάσει το Σύνταγμα ώστε να συγκαλύψει τα καταγγελλόμενα σκάνδαλα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την εφαρμογή του για να τα αποκαλύψει.

Και για να προλάβουμε το επιχείρημα ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ αντιφάσκει ζητώντας σήμερα την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος υπενθυμίζουμε τα εξής: η κριτική μας στο άρθρο 86 αφορούσε και αφορά δύο ζητήματα: 1ον τον μειωμένο χρόνο παραγραφής των αδικημάτων για όσους διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης και 2ον την διασταλτική ερμηνεία της έννοιας των καθηκόντων των Υπουργών. Τίποτα από τα δύο αυτά δεν αφορά την παρούσα περίπτωση καθώς δεν τίθεται επουδενί θέμα παραγραφής ούτε όμως υπάρχει αμφισβήτηση για το ότι οι επίδικες υποθέσεις σχετίζονταν με τα καθήκοντα του Παύλου Πολάκη ως Υπουργού όπως έγινε σαφές από την καταιγιστική σημερινή του τοποθέτησή από το βήμα της Βουλής.

Η ΝΔ που επιδιώκει εκδικητικά την πολιτική δίωξη του Παύλου Πολάκη για όσα ο ίδιος έχει αποκαλύψει είναι σήμερα για ακόμη μια φορά έκθετη. Υποψιαζόμαστε ότι δεν θα είναι και η τελευταία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News