Δίκη Γρηγορόπουλου: Αποφυλακίζεται τον Αύγουστο ο Κορκονέας

Ελλάδα
Δίκη Γρηγορόπουλου: Αποφυλακίζεται τον Αύγουστο ο Κορκονέας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Επαμεινώνδας Κορκονέας αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος - Ποιος ο λόγος;

Ελεύθερος αναμένεται να αφεθεί ο πρώην ειδικός φρουρός, Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο οποίος το Δεκέμβριο του 2008 σκότωσε το 15χρονο μαθητή, Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.

Τα ισόβια που του είχαν επιβληθεί - σε πρώτο βαθμό - «έσπασαν», μετά την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας.

Εντός Αυγούστου η αποφυλάκιση Κορκονέα

Μετά την απόφαση, ήδη ο Επαμεινώνδας Κορκονέας μετρά ημέρες μέχρι να βρεθεί οριστικά εκτός φυλακής. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει εκτίσει ποινή 11 ετών, ενώ τα μεροκάματα που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια εντός των φυλακών θα προσμετρηθούν ευεργετικά. Επομένως η αποφυλάκισή του μπορεί να γίνει άμεσα, πιθανώς και μέσα στον Αύγουστο, αφού οι διαδικασίες πλέον είναι διαδικαστικές. Καταληκτικά, το δικαστήριο έκρινε αθώο, λόγω αμφιβολιών, τον Βασίλη Σαραλιώτη, ο οποίος το μοιραίο βράδυ ήταν μαζί με τον Κορκονέα στα Εξάρχεια.

Πως η αντικατάσταση του όρου «πρότερος έντιμος βίος» από τον όρο «σύννομη συμπεριφορά» οδηγεί σε αποφυλακίσεις;

Η «παράσταση» άρχισε στα μέσα Ιουνίου, όταν έγιναν γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Οι συνήγοροι υπεράσπισης - και κακώς τους «ψέγουν» επ′ αυτού, γιατί απλώς έκαναν τη δουλειά τους - πάσχισαν για να μετατεθεί η έκδοση της απόφασης μετά την 1η Ιουλίου, επειδή γνώριζαν εγκαίρως ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας ευνοούσε τους κατηγορούμενους.

Δεκάδες δικηγόροι φρόντιζαν να καθυστερήσουν με κάθε τρόπο την έκδοση αποφάσεων - και για κακουργηματικές πράξεις - ώστε να περάσει η 1η Ιουλίου και να τεθεί σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας. «Ακόμα και για υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών, υπήρξε καθυστέρηση και ίσχυσε το νέο νομικό δεδομένο», αποκαλύπτουν χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ποινικολόγοι και δικηγόροι, υπό το φως της απόφασης για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα, απαντούν ευθέως στο ερώτημα:

Θα αποφυλακιζόταν ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος και χωρίς το νέο Ποινικό Κώδικα;

«Θα ήταν πολύ πιο δύσκολο, έστω και αν θεωρητικά μπορούσε να συμβεί. Ο Κορκονέας έμεινε 11 χρόνια μέσα στη φυλακή. Ήταν καταλυτικός ο νέος Ποινικός Κώδικας. Γιατί στην πράξη, αυτό δεν γινόταν ποτέ μέχρι τώρα. Η διαφορά έγκειται στο ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου. Μετά το 2011-2012 υπήρξε εκτενής νομολογία - μέσω της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων - που καθόρισε ότι απαιτείται ”θετική συμπεριφορά προς την κοινωνία”, ώστε να αναγνωριστεί ως ελαφρυντικό ο πρότερος έντιμος βίος. Δηλαδή, όχι απλώς δεν έπρεπε να υπάρχει αρνητική συμπεριφορά του κατηγορούμενου, αλλά έπρεπε και να υπάρχει θετική προς την κοινωνία συμπεριφορά (για παράδειγμα δωρεές, ή άλλη κοινωνική προσφορά συγκεκριμένη). Στο νέο Ποινικό Κώδικα αντικαταστάθηκε ο όρος πρότερος έντιμος βίος από τον όρο ”σύννομη συμπεριφορά”. Ο νόμος είναι έτσι διατυπωμένος, ώστε ο δικαστής να μην απαιτεί τίπορα περισσότερο από το να μην έχει διαπιστωμένα παρανομήσει στο παρελθόν ο κατηγορούμενος. Αυτό συνέβη και με τον Κορκονέα. Δεν είχε παρανομήσει στο παρελθόν και τα ισόβια έσπασαν. Έγιναν 13 χρόνια κάθειρξης και τώρα ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος ασφαλώς μπορεί να αποφυλακιστεί σύντομα», εξηγούν οι δύο έμπειροι νομικοί και ειδικοί του Ποινικού Δικαίου στους οποίους απευθυνθήκαμε. 

Οι ίδιοι νομικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι η περίπτωση Κορκονέα δεν είναι μοναδική και ότι θα ακολουθήσουν άλλες ανάλογες (κάποιες μάλιστα προηγήθηκαν από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα). Διευκρινίζεται ότι το θέμα δεν είναι πολιτικό - ούτε κομματικό. Είναι, πλέον, μία νέα νομική πραγματικότητα που δεν θα ανατραπεί, γιατί η ευνοϊκότερη νομική διάταξη (αυτή που ίσχυσε για τον Κορκονέα) θα ισχύσει και στο μέλλον για άλλους κατηγορούμενους, ακόμα και αν οι επόμενες κυβερνήσεις αναθεωρήσουν εκ νέου τον Ποινικό Κώδικα.

Πηγή: iefimerida.gr, huffingtnpost.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News