Παύλος Σιδηρόπουλος: Ο «πρίγκιπας» της ελληνικής ροκ

Ελλάδα
Παύλος Σιδηρόπουλος: Ο «πρίγκιπας» της ελληνικής ροκ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, θεσπίστηκαν με νόμο οι εισαγωγικές εξετάσεις γνωστές και ως... πανελλήνιες

Την Τρίτη 27 Ιουλίου του 1948 γεννιέται στην Αθήνα ο θρύλος της ελληνικής ροκ σκηνής Παύλος Σιδηρόπουλος.

Ο πατέρας του καταγόταν από μεγαλοαστική οικογένεια του Πόντου και διατηρούσε βιοτεχνία παραγωγής χαρτιού, πολιτικά ωστόσο ανήκε στην Αριστερά. Από την πλευρά της μητέρας του, ο Παύλος ήταν δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά, καθώς και ανιψιός της Έλλης Αλεξίου, αλλά και της Γαλάτειας Καζαντζάκη.

Το 1970 γνωρίζει στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδαζε μαθηματικός, τον Παντελή Δεληγιαννίδη, με τον οποίο σχηματίζουν το μουσικό ντουέτο «Δάμων και Φιντίας». Εν μέσω δικτατορίας, ακολουθούν ως «Μπουρμπούλια» τον Διονύση Σαββόπουλο, ενώ ο Σιδηρόπουλος συνεργάζεται με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, συμμετέχοντας σε δίσκους τού συνθέτη ως τραγουδιστής.

Το 1976, ο Παύλος δημιουργεί με τα αδέλφια Βασίλη και Νίκο Σπυρόπουλο το γκρουπ «Σπυριδούλα». Ακολουθούν κι άλλες αλλαγές συνεργατών, μέχρι το 1980, που ο Παύλος καταλήγει στους «Απροσάρμοστους», με τους οποίους θα εμφανίζεται - με ελάχιστες εξαιρέσεις - μέχρι το τέλος της ζωής του. Το 1982 κυκλοφορεί ο δίσκος «Εν Λευκώ», ο οποίος λογοκρίνεται σε τρία κομμάτια για προτροπή σε χρήση ναρκωτικών και για προσβολή δημοσίας αιδούς. Το 1985 κυκλοφορεί το “Zorba the Freak” σε παραγωγή Δημήτρη Πουλικάκου.

Ο «πρίγκιπας» της ελληνικής ροκ, ο οποίος στο ενδιάμεσο είχε «χαθεί» στα ταξίδια του με την ηρωίνη, καταπέφτει ψυχολογικά, καθώς το 1990 το δεξί του χέρι παραλύει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παίξει κιθάρα. Στις 6 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους πέφτει σε κώμα μετά από υπερβολική δόση ηρωίνης, μέσα στο διαμέρισμα φίλης του, στον Νέο Κόσμο, στην Αθήνα.

Κατά τη μεταφορά του στον «Ευαγγελισμό» αφήνει την τελευταία του πνοή και περνά για πάντα στο μουσικό πάνθεον. Ήταν μόλις 42 ετών.

Η ιστορία των πανελλαδικών εξετάσεων

Σαν σήμερα, στις 27 Ιουλίου του 1922, λίγες μόνο εβδομάδες πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή, θεσπίζονται με νόμο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι εισαγωγικές εξετάσεις. Η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει δύο χρόνια μετά στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1926, η εφαρμογή των εισαγωγικών εξετάσεων ξεκινά και στις υπόλοιπες σχολές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Το 1964, επί κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου, ξεκινά το λεγόμενο συγκεντρωτικό σύστημα για την είσοδο των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο διατηρείται με διάφορες παραλλαγές μέχρι σήμερα.

Οι «εισιτήριες εξετάσεις» του 1964 μετονομάστηκαν σε «πανελλήνιες» το 1980 από την κυβέρνηση Ράλλη, ενώ το 1982 παίρνουν την ονομασία «γενικές» από την πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Από το 2000 μέχρι σήμερα οι εξετάσεις διατηρούν την ονομασία «πανελλαδικές».

Ο θρύλος των “Lynyrd Skynyrd”

Το ημερολόγιο έδειχνε 27 Ιουλίου του 1974, όταν οι ροκάδες “Lynyrd Skynyrd” κυκλοφορούν το τραγούδι τους “Sweet home Alabama”, το οποίο τους έκανε διάσημους. Το 1977, τρία μέλη της μπάντας σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα, με αποτέλεσμα η θρυλική μπάντα από το Τζάκσονβιλ της Φλόριντα να διαλυθεί...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News