Πότε εγκαινιάστηκε ο ισθμός της Κορίνθου;

Ελλάδα
Πότε εγκαινιάστηκε ο ισθμός της Κορίνθου;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, γεγονότα σημάδεψαν την Ελλάδα και έμειναν στην ιστορία

Σαν σήμερα, στις 25 Ιουλίου του 1893, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Σωτήριος Σωτηρόπουλος εγκαινιάζει τη διώρυγα της Κορίνθου.

Ωστόσο, το μεγάλο έργο εμπνεύστηκε και εκτέλεσε ο προκάτοχος του Σωτηρόπουλου, Χαρίλαος Τρικούπης, η κυβέρνηση του οποίου «έπεσε» δύο μόλις μήνες νωρίτερα...

Ο νόμος περί «διορύξεως του ισθμού της Κορίνθου» ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Ζαΐμη το 1869, ενώ είχε προηγηθεί το έργο της διώρυγας του Σουέζ. Το ελληνικό Δημόσιο κατακύρωσε το έργο το 1881 στο στρατηγό Στέφανο Τυρρ, μαζί με το προνόμιο εκμετάλλευσής του για 99 χρόνια.

Οι εργασίες διάνοιξης ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 1882. Μετά από 8 χρόνια εργασιών, η εταιρεία του Τυρρ διαλύθηκε και τη συνέχιση του έργου ανέλαβε η «Εταιρεία της Διώρυγας της Κορίνθου» του Ανδρέα Συγγρού. Ο τελευταίος ανέθεσε το έργο στην εργοληπτική εταιρεία του Α. Μάτσα, η οποία και αποπεράτωσε τελικά τη διώρυγα.

1924: Η γέννηση του Παΐσιου του Αγιορείτη

Το ημερολόγιο έδειχνε 25 Ιουλίου του 1924, όταν γεννιέται στα Φάρασα της Καππαδοκίας ο Παΐσιος ο Αγιορείτης. Το κοσμικό του όνομα ήταν Αρσένιος Εζνεπίδης. Ο πατέρας του λεγόταν Πρόδρομος και ήταν δήμαρχος των Φαράσων, ενώ το όνομα της μητέρας του ήταν Ευλαμπία. Ο Αρσένιος είχε ακόμη 8 αδέλφια. Ο Αγιορείτης μοναχός εκοιμήθη στις 12 Ιουλίου του 1994 και ενταφιάστηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Πριν από περίπου 4,5 χρόνια, στις 13 Ιανουαρίου του 2015, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως αποφάσισε την κατάταξη του Παϊσίου στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η επίσκεψη του Πάπα Παύλου VI στο Φανάρι

Σαν σήμερα, στις 24 Ιουλίου του 1967, εν μέσω στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα, ο Πάπας Παύλος VI επισκέπτεται τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα, στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε Πάπας στο Φανάρι μετά το Σχίσμα ανάμεσα σε ορθόδοξους και καθολικούς το 1054.

Ο Λουκιανός και το πάρτι στη Βουλιαγμένη

Το ημερολόγιο έδειχνε 25 Ιουλίου του 1983, όταν ο Λουκιανός Κηλαηδόνης διοργανώνει το περίφημο «Πάρτι στη Βουλιαγμένη», το οποίο προσελκύει 70.000 κόσμου. Στο πάρτι, που έμεινε στην ιστορία, τραγούδησαν οι Διονύσης Σαββόπουλος, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Βαγγέλης Γερμανός, Γιώργος Νταλάρας, Αφροδίτη Μάνου και Μαντώ.

Ο θάνατος του μεγάλου Μιχάλη Κακογιάννη

Τέλος, σαν σήμερα, πριν από οκτώ χρόνια, στις 25 Ιουλίου του 2011, αφήνει την τελευταία του πνοή στην Αθήνα, σε ηλικία 89 ετών, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Μιχάλης Κακογιάννης. Γεννημένος στη Λεμεσό, διετέλεσε διευθυντής της «Κυπριακής Ώρας» στο BBC από το 1941 έως το 1951. Από το 1951 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, ενώ από το 1952 και μετά ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία. Θεωρείται από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου με ταινίες όπως η «Στέλλα», το «Κυριακάτικο ξύπνημα», ο «Ζορμπάς» και το «Κορίτσι με τα μαύρα».

Μιλούσε Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά, ενώ μέχρι το θάνατό του ήταν μόνιμος κάτοικος της συνοικίας της Πλάκας, κάτω από την Ακρόπολη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News