Κτήμα Τατοΐου: Η δόξα του χτες και η εγκατάλειψη του σήμερα

Ελλάδα
Κτήμα Τατοΐου: Η δόξα του χτες και η εγκατάλειψη του σήμερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο προσκήνιο το πρώην Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι

Το κτήμα Τατοΐου είναι μια έκταση 42.000 στρεμμάτων καλυμμένη με πυκνό δάσος από κυπαρίσσια, πλατάνια και ελιές.

Αποτελεί ένα πραγματικό παράδεισο για τους κατοίκους της Αθήνας, μόλις μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας και είναι ιδανικός προορισμός για ποδηλασία, πεζοπορίες, πικ νικ και βόλτες στην τεχνητή λίμνη.

Το ιστορικό κτήμα, μέσα στο οποίο βρίσκεται και η θερινή κατοικία της τέως βασιλικής οικογένειας, μπορεί να γίνει ένας παράδεισος αναψυχής και ιστορικής μνήμης όπως τονίζουν εδώ και χρόνια οι άνθρωποι του «Σωματείο Φίλων Κτήματος Τατοΐου».

Το Τατόι δεν είναι μόνο ένα παλάτι και πέντε - έξι τάφοι. Είναι ένας ιστορικός, φυσιολατρικός και αρχιτεκτονικός παράδεισος τόνιζαν οι άνθρωποι του «Σωματείου Φίλων Κτήματος Τατοΐου», πεισματικά εδώ και χρόνια. Μάλιστα, πρότειναν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα σωτηρίας του, που μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

Οποίος βρεθεί για πρώτη φορά στο κτήμα Τατοΐου είναι σίγουρο ότι θα εκπλαγεί…

Το πρώην βασιλικό κτήμα, που κατέληξε το 2003 στην ιδιοκτησία του Δημοσίου ύστερα από μια πολυετή δικαστική διαμάχη, είναι ένα κρυμμένο διαμάντι, παρά την απαξίωση τόσων χρόνων.

Η Ελληνική Πολιτεία μετά από χρόνια απραξίας έκανε μια μελέτη αξιοποίησης, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του (καταργηθέντος πλέον) Οργανισμού Αθήνας, και ολοκληρώθηκε το 2012, αλλά παρέμενε στα συρτάρια.

Το 2015, έπειτα από προετοιμασία μερικών μηνών, η προηγούμενη κυβέρνηση, έδωσε σε ολιγοήμερη δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για την αξιοποίηση του κτήματος.

Σύμφωνα με τα πλανά εκείνης της μελέτης:

Το κτήμα μετονομάζεται σε «Μητροπολιτικό Πάρκο Τατοΐου Ελεύθερης Πρόσβασης».

Η πρόταση της προηγούμενη κυβέρνηση, που βασιζόταν στη μελέτη του Οργανισμού Αθήνας, προέβλεπε τη μετατροπή του κτήματος σε πάρκο αναψυχής, στο οποίο κυρίαρχο ρόλο θα έχει ο συνδυασμός πολιτισμού και φυσιολατρικών δραστηριοτήτων.

Το σχέδιο προέβλεπε μεταξύ άλλων την αναβίωση του αγροτικού χαρακτήρα του κτήματος, τη δημιουργία πέντε εστιατορίων και τη μετατροπή του κεντρικού ανακτόρου σε μουσείο, ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα που βρέθηκε αρκετές φορές στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Βάση αυτής της μελέτης έχουν δεσμευθεί από το ΕΣΠΑ 6,5 εκατομμύρια ευρώ . Σκοπό είχαν να χρηματοδοτήσουν την ανάπλαση για το «νέο» Τατόι, που θα διαθέτει μουσείο, ξενοδοχείο, εστιατόριο, ενώ θα αποτελεί κτηνοτροφική και αγροτική μονάδα. Παράλληλα τα διατηρητέα κτήρια του βασιλικού κτήματος θα επαναλειτουργήσουν και θα τους δοθούν νέες χρήσεις.

Τις τελευταίες ήμερες το Κτήμα Τατοίου ήρθε ξανά στο προσκήνιο

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ανέθεσε στο υπουργείο Πολιτισμού το συντονισμό για αυτό το εμβληματικό έργο.

«Όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση, με την νέα υπουργό την κ. Μενδώνη κεντρικός στόχος της παρέμβασης στο Τατόι, είναι να αναδειχθεί το πρώην βασιλικό κτήμα ως ενιαία πολιτιστική οντότητα με τη χρήση των ανακτόρων ως μουσείου, την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας των υπόλοιπων κτηρίων και την επίλυση των θεσμικών ζητημάτων, ώστε να ρυθμισθούν οι χρήσεις γης.

Με τον τρόπο αυτό, ο συγκεκριμένο χώρος θα γίνει για πρώτη φορά πόλος έλξης, όχι μόνον για τους Αθηναίους, αλλά και για τους ξένους επισκέπτες, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για την προστασία του δάσους που αποτελεί μοναδικό πνεύμονα για την Αττική», σημειώνει η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Κύριο ζητούμενο είναι να περάσει το όποιο σχέδιο από τη θεωρία στην πράξη λοιπόν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News