Πότε έπαψε η μοιχεία να αποτελεί λόγο… φυλάκισης;

Ελλάδα
Πότε έπαψε η μοιχεία να αποτελεί λόγο… φυλάκισης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, 24 Ιουλίου, η μοιχεία έπαψε να είναι ποινικό αδίκημα στην Ελλάδα

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 37 χρόνια, καταργείται στην Ελλάδα, με την ψήφιση σχετικού νόμου, η ποινική δίωξη της μοιχείας.

Στον ελλαδικό χώρο, η πράξη της μοιχείας αποτελούσε αδίκημα από αρχαιοτάτων χρόνων: Στην αρχαία Αθήνα συνιστούσε έγκλημα και η τιμωρία των μοιχών αποφασιζόταν στα δικαστήρια. Ένας από τους νόμους του νομοθέτη Δράκοντα, ωστόσο, άφηνε το περιθώριο σε εκείνον που έπιανε επ’ αυτοφώρω τους μοιχούς να αποφασίζει για την τύχη τους!

Αργότερα, ο Σόλων πρόσφερε στον απατημένο σύζυγο τρεις εναλλακτικές: ή να σκοτώσει και τους δύο μοιχούς, ή να ευνουχίσει το μοιχό, ή να τον... εξαναγκάσει με βασανιστήρια να εξαγοράσει τη ζωή του.

Από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, στο άρθρο 286 του ποινικού νόμου που ίσχυσε έως και το Δεκέμβριο του 1950 η διάπραξη μοιχείας χαρακτηριζόταν ως πλημμέλημα. Ως τέτοιο παρέμεινε και στον ποινικό κώδικα που ίσχυσε από την 1η Ιανουαρίου του 1951: Το άρθρο 357 του Π.Κ. όριζε ποινή φυλάκισης ενός έτους για τους μοιχούς. Ωστόσο, για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα, θα έπρεπε οι μοιχοί να συλληφθούν επ’ αυτοφώρω!

Τελικά, η αποποινικοποίηση της μοιχείας στην Ελλάδα έγινε στις 24 Ιουλίου του 1982, επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου. Η αντίδραση της Εκκλησίας, που φοβόταν για κλονισμό του θεσμού της οικογένειας, ήταν έντονη, ωστόσο η πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επέμεινε. Λίγους μήνες, εξάλλου, αργότερα, η μοιχεία έπαψε να αποτελεί αιτία διαζυγίου, σε περίπτωση που δεν έχουν διαταραχτεί ανεπανόρθωτα οι συζυγικές σχέσεις.

Τι άλλο συνέβη σαν σήμερα;

Η ίδρυση της Φεντερασιόν στη Θεσσαλονίκη

Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Ιουλίου του 1909 όταν ιδρύεται στην - τότε - τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη η Σοσιαλιστική Εργατική Ομοσπονδία.

Ο λόγος για την περίφημη “Φεντερασιόν”, η οποία ιδρύθηκε από τον Ισπανοεβραίο σοσιαλιστή Αβραάμ Μπεναρόγια. Η Φεντερασιόν ήταν μια πολυεθνική ομοσπονδία με μέλη προλετάριους, κυρίως από την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, αλλά και διανοούμενους. Στο πρώτο άρθρο του καταστατικού της Ομοσπονδίας δηλωνόταν πως «σκοπόν έχει να οργανώση το προλεταριάτο διά την πάλην των τάξεων».

Το 1910 ιδρύθηκε και η Σοσιαλιστική Νεολαία της Φεντερασιόν, η οποία αριθμούσε περίπου 250 μέλη. Σημειώνεται ότι παραρτήματα της Φεντερασιόν λειτούργησαν στην Καλαμαριά, αλλά και την Καβάλα.

Επίσης, αξίζει να προσθέσουμε ότι ο Αβραάμ Μπεναρόγια πρωταγωνίστησε τα επόμενα χρόνια στην ίδρυση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ), το οποίο ιδρύθηκε το 1918. Ο λόγος για το μετέπειτα Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Εξάλλου, ο Μπεναρόγια ήταν από τους πρωτοστάτες της ίδρυσης και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας. Πέθανε στις 16 Μαΐου του 1979 στη Χολόν του Τελ Αβίβ, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, σε ηλικία 92 ετών.

1980: Ο θάνατος του “επιθεωρητή Κλουζό”

Τριάντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του μεγάλου Βρετανού ηθοποιού Πίτερ Σέλερς. Ο διάσημος κωμικός γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1925 στο Southsea της Βρετανίας.

Η φήμη του γιγαντώθηκε τη δεκαετία του 1960, οπότε και πρωταγωνίστησε στη θρυλική σειρά ταινιών “Ροζ Πάνθηρας” ως επιθεωρητής Κλουζό. Ο Πίτερ Σέλερς άφησε την τελευταία του πνοή στις 24 Ιουλίου του 1980, στο Λονδίνο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News