Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης - Τα βασικά σημεία των ομιλιών

Ελλάδα
Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης - Τα βασικά σημεία των ομιλιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός λίγο πριν λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή

Συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η διαδικασία για τις προγραμματικές δηλώσεις που ανακοινώνει η κυβέρνηση, ενώ τα μεσάνυχτα της Δευτέρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η συζήτηση ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου με ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων, με πρώτο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως σήμερα, της ψηφοφορίας θα προηγηθεί νέος κύκλος ομιλιών των πολιτικών αρχηγών.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα η Βουλή τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών από την πυρκαγιά στο Μάτι, ενόψει της αυριανής θλιβερής επετείου.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού:

"Χαιρετίζω την εκδήλωση πολιτικού πολιτισμού" δεν υπήρξαν άγονες αντιπαραθέσεις είπε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας, ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Τσίπρα είπε "θα σας ζητήσω να μπείτε στη μηχανή του χρόνου και να προσγειωθειτε στο σήμερα. Στις 7 Ιουλίου έγιναν εκλογές και τις χάσατε. Ψεύτες και λαϊκιστές σας είπε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, χάσατε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις".

“Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να χάσω ούτε μια μέρα για να βελτιώσω τη ζωή των πολιτών , είπε ο κ. Μητσοτάκης". Πρόσθεσε πως "τώρα είναι η ώρα να κανουμε πραγματικότητα την αυτοδύναμη Ελλάδα του 21ου αιώνα... ο λαός μας εμπιστεύτηκε τις τύχες του στα χέρια μας..." "Το κεντρικό μήνυμα έχει φτάσει στην κοινωνία και οι πολίτες παρακολουθούν τα βήματα μας" είπε ο πρωθυπουργός.

Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται αμέσως τόνισε ο πρωθυπουργός και απαντώντας στον κ. Τσίπρα είπε ότι η πολιτική του στηρίζει τη μεσαία τάξη στην οποία είχε επιτεθεί ο κ. Τσίπρας.

"Όταν ελαφρύνουμε τον ΕΝΦΙΑ δεν αναφερόμαστε στους πλούσιους της Εκάλης αλλά στη μεσαία τάξη που εσείς εξοντώσατε" είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ως κατεπείγον την επόμενη εβδομάδα.

"Είχα πει ότι η μείωση πλεονασμάτων θα είναι εφικτή όταν αποδείξουμε έμπρακτα την μεταρρυθμιστική μας δυναμική" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι "τα έφερε έτσι που βρίσκονται στη Βουλή , το δίδυμο της καταστροφής του α' εξαμήνου του 2015". "Συμβουλές από εσάς για διαπραγμάτευση αυτή η παράταξη, που στάθηκε όρθια , ενώ εσείς κάνατε κωλοτούμπα στη συνέχεια, δεν δέχεται" είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός δίνοντας το ιδεολογικό στίγμα της κυβέρνησης είπε πως μετατοπίζονται τα σύνορα των ιδεολογικών διαφορών και πλέον το νέο όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου, είναι η Ανάπτυξη. Γιατί, όπως εξήγησε, με τη στασιμότητα τάσσονται τα κατεστημένα συμφέροντα που θέλουν να διατηρήσουν τη θέση ισχύος και τα προνόμιά τους στις νέες συνθήκες.

"Η ΝΔ του 2019 εισηγείται στους Έλληνες έναν προοδευτικό δρόμο", ανέφερε.

Αναφερόμενος στην στρατηγική της διακυβέρνησης τόνισε πως η νέα κυβέρνηση δεν θα μετρηθεί με τους αντιπάλους της, αλλά με τα προβλήματα. "Η ΝΔ του 2019 δείχνει στους Έλληνες έναν πραγματικά καινούργιο δρόμο για την πρόοδο της χώρας. Αυτό θέλει η ελληνική κοινωνία και αυτός είναι ο ρόλος της" είπε μεταξύ άλλων.

Ξεμπλοκάρουν 31 εκατ. ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως καθαρίζεται το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

Όπως τόνισε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

Επίσης, στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης.

Ακόμη , ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.

Συγκεκριμένα, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, η εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού ξεκινά μέσα στον Αύγουστο.

Είπε ακόμη ότι "οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή και σημείωσε πως οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.

Ενα χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι "στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων έχουν κατατεθεί 37,8 εκατ. ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Έναν χρόνο μετά, τα 31 εκατ. από αυτά, λιμνάζουν. Οι πρώτες εκταμιεύσεις έγιναν μόλις πρόσφατα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές" είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε.

"Από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόνο 61. Πολλοί από τους πληγέντες θέλουν να αγοράσουν άλλο ακίνητο, αλλά δεν μπορούν, γιατί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, ώστε να εισπράξουν την ενίσχυση.

Εκκρεμεί η αποψίλωση του αμιάντου, ο καθαρισμός του οικοπέδου στον Ν. Βουτζά και τα έργα της Περιφέρειας πλην των αντιδιαβρωτικών.

Σε εκκρεμότητα είναι και πολλά άλλα έργα της κεντρικής διοίκησης: Από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440. Επί 270 αιτήσεων ανακατασκευής χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 146. Ενώ από τις 885 περιπτώσεις επισκευών, δόθηκαν άδειες για 342" .

Σε μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό αλλά κυρίως με άμεσα και πρακτικά αποτελέσματα για τους πυρόπληκτους, τους εγκαυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής.

Οι γειτονιές επιστρέφουν στους κατοίκους τους. Οι αστυνομικοί ξαναβγαίνουν στους δρόμους. Φοιτητές και καθηγητές ανακτούν τα πανεπιστήμια. Το άσυλο της παρανομίας των μολότοφ και των ναρκωτικών καταργείται. Και επιστρέφει το άσυλο της γνώσης και των ιδεών.

Δέκα νομοσχέδια θα έχει καταθέσει η κυβέρνηση έως το τέλος τους έτους είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έως τις 10 Αυγούστου θα έχουν ψηφιστεί τα τρία πρώτα νομοσχέδια: α) για το επιτελικό κράτος, β) για τις άμεσες φορολογικές μειώσεις που εξήγγειλε, δηλαδή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση των 120 δόσεων και γ) για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των δήμων, την κατάργηση του ασύλου "βίας και ανομίας" στα πανεπιστήμια.

"Δεν θα αυξήσουμε τα τιμολόγια κι αν χρειαστεί να πουλήσουμε περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ θα το κανουμε για να μην κλείσει η επιχείρηση και χάσουν τις δουλειές τους οι εργαζόμενοι" είπε ο πρωθυπουργός. Απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο είπε πως "φαντάζομαι ότι θα γνωρίζετε την έκθεση του ανεξάρτητου ελεγκτή για την αβεβαιότητα" που υπάρχει για την επιχείρηση. Κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει "τεράστια ευθύνη για την καταστροφή της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης"

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τους κάλεσε να συνδράμουν και εκείνοι στην άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αν δεν θέλουν να βάλουν πλάτη γιατί θεωρούν ότι η Συμφωνία που υπέγραψαν είναι τόσο σπουδαία, η κυβέρνηση της ΝΔ, θα προχωρήσει μόνη της, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο θέμα του εκλογικού νόμου, ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε πως ακόμα και με τους σημερινούς συσχετισμούς, θα προέκυπτε κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και «αν θέλετε συνεννόηση είμαστε εδώ να κουβεντιάσουμε».

Αλλά, προειδοποίησε σε υψηλούς τόνους, «παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα να μην τα επιχειρήσετε. Και λυπάμαι πολύ για αυτούς που σας το προτείνουν».

Τέλος, στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού είπε πως η πρόταση της δικής του κυβέρνησης είναι βάση για διάλογο.

"Είχα προειδοποιήσει ότι από την ώρα που θα ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι δύσκολο να μην εφαρμοστεί" υπενθύμισε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην κριτική ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει τη συμφωνία. Τόνισε πως θα δώσει μάχη για την ονομασία των προϊόντων και πως θα αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος και τις διαπραγματεύσεις για να κερδίσει η χώρα όσο το δυνατόν περισσότερα.

"Οι φυλακές γίνονται πάλι φυλακές... αναγκαζόμαστε να πάρουμε αυτό το μέτρο γιατί θα πατάξουμε το έγκλημα μέσα στις φυλακές.. θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να είναι οι πολίτες ασφαλείς" είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε πως καταργείται αμέσως το άσυλο της "ανομίας" στα Πανεπιστήμια και κάλεσε το ΚΙΝΑΛ να ξεκαθαρίσει τη θέση του καθώς όπως είπε ακούγονται ψίθυροι ότι σκέφτεται να αλλάξει θέση.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα

Το, ήπιο, κλίμα που κυριάρχησε σχολίασε εισαγωγικά από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Του έκανε εντύπωση, όπως είπε, η μετατροπή των ύβρεων και των κραυγών σε θεσμική αταραξία από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

«Μακάρι, κύριοι της κυβερνώσας παράταξης, αυτή η οβιδιακή σας μεταμόρφωση να συνιστά δείγμα έμπρακτης μεταμέλειας και στροφής στον πολιτικό πολιτισμό. Το βλέπω όμως δύσκολο», είπε ο Αλ. Τσίπρας και, επικαλούμενος τη στενή συνεργασία που έχει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, επικαλέστηκε μια βρετανική παροιμία: You can't teach an old dog, new tricks, δηλαδή δεν μπορείς να διδάξεις σε έναν ηλικιωμένο σκύλο, νέα κόλπα.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας επεχείρησε να αντικρούσει τη μομφή του αντιπάλου του ότι ο ίδιος (ο κ. Τσίπρας δηλαδή) είναι λαϊκιστής.

Παίρνοντας αφορμή από την πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο CNN και τη φράση του ότι νικήθηκε ο λαϊκισμός και η ακροδεξιά, ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Για την ακροδεξιά, θα το πάρω μόνο ως κακόγουστο αστείο με τόσα στελέχη του πρώην Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού δίπλα σας.

Για το λαϊκισμό ωστόσο, αξίζει να σταθούμε λίγο παραπάνω (…) και κάθε φορά που δίναμε κρίσιμες μάχες στο εξωτερικό και κλείναμε μια αξιολόγηση, προεξοφλούσατε ότι θα αποτύχουμε. Γυρνάγατε δεξιά και αριστερά και λέγατε ότι καταστρέφουμε την οικονομία και ρίχνουμε τη χώρα στα βράχια, ενώ γνωρίζατε καλά ότι βάζαμε σε ράγες μια εκτροχιασμένη οικονομία.

Και ενώ το γνωρίζατε ότι θα πετύχουμε τους στόχους διαμηνύατε και προβλέπατε συνεχώς ότι θα έρθουν δεινά, ότι δε θα βγουν πλεονάσματα, ότι θα εφαρμοστεί ο δημοσιονομικός κόφτης και άλλα πολλά. Ο οποίος κόφτης -συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας- δεν εφαρμόστηκε ποτέ αλλά εσείς τον προτείνατε να γίνει θεσμός απαράβατος στο Σύνταγμα της χώρας.

Αργότερα όταν καταλάβατε ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο, αρχίσατε τη θεωρία ότι όχι μόνο δε βγαίνουμε αλλά ότι υπογράψαμε και τέταρτο. Ποντάροντας ότι θα κοπούν οι συντάξεις. Και όταν ούτε αυτό σας βγήκε, αρχίσατε τη θεωρία ότι ποτέ δε θα βγούμε στις αγορές. Για όλα αυτά αλήθεια έχετε σκεφτεί ποτέ να κάνετε την αυτοκριτική σας;», ρώτησε τον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει:

«Επί τέσσερα χρόνια ψεύτες μας ανεβάζατε ψεύτες μας κατεβάζατε. Παραβλέποντας σκόπιμα ότι είμασταν η μόνη κυβέρνηση σε περίοδο μνημονίων που έθεσε τον εαυτό της στη κρίση του λαού, το Σεπτέμβρη του ‘15, με τη Συμφωνία πάνω και όχι κάτω από το τραπέζι.

Μας κατηγορήσατε ακόμη για τη τραγωδία στο Μάτι. Φτάσατε στο πιο ακραίο σημείο τυμβωρυχίας. Αλλά μετά δεν είχατε κανένα πρόβλημα να πάρετε στη κυβέρνησή σας τον αρχηγό της αστυνομίας που χειρίστηκε τη τραγωδία.

Και το χειρότερο όλων: Αγκαλιάσατε τον εθνολαϊκισμό, γίνατε μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας και υιοθετήσατε απόψεις που προφανώς δεν πιστεύατε.

Και το αποδεικνύετε τώρα. Όλα τα κάνατε για ψηφοθηρικούς λόγους. Δώσατε κάλυψη στον εθνικισμό, το μίσος, το διχασμό. Τα κάνατε όλα ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Δεν αφήσατε τίποτα να μην κάνετε», κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο και πρόσθεσε: «Και έρχεστε τώρα να μας πείτε ότι νικήσατε και το λαϊκισμό; Εντάξει πάει πολύ.

Εσείς λοιπόν δε νικήσατε κανένα λαϊκισμό. Τον τροφοδοτήσατε και τον κάνατε κινητήρια δύναμη της πολιτικής σας επικράτησης. Και αυτή η επιλογή σας θα σας ακολουθεί».

Παραθέτοντας τα θετικά μέτρα που πήρε η κυβέρνησή του από την έξοδο από τα μνημόνια και μετά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για 7 δισ. ευρώ μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και 1,7 δισ. εφάπαξ. 7 δισ. μόνιμα μέτρα από το Σεπτέμβρη του ‘18 εως και το 2020, από τα οποία 5,2 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ψηφίσει και υλοποιήσει μέσα στο ‘18 και ‘19. Συν 1,7 εφάπαξ στο τέλος του '18, πρόσθεσε.

«Αυτό ήταν το τέταρτο μνημόνιο; Αυτό ήταν το τέλος των μνημονίων», σημείωσε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας.

Και απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, αφού τους κατηγόρησε ότι ποτέ δεν αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα βγήκε από τα Μνημόνια, συμπλήρωσε: «Πώς τα βαφτίσατε όλα αυτά; Παροχολογία φυσικά».

Ένα ερώτημα με τρία σκέλη απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη για οικονομία, μέτρα κ.ο.κ.. Συγκεκριμένα:

« -Θα ακυρώσετε όσα νομοθετήσαμε;

-Θα ακυρώσετε όσα εξαγγείλαμε για το 2020;

-Θα φέρετε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 2,5 με 3 δισ. για το 2020;».

Το κενό αυτό προκύπτει, σύμφωνα με τον κύριο Τσίπρα, από την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το σχέδιο που είχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «το απορρίψατε πριν το συζητήσετε με τους εταίρους. Έχετε, λέτε, ένα άλλο σχέδιο που δεν το δημοσιοποιείτε. Θα υπάρξει κάποια άλλη στιγμή -διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας- μετά από 1-2 χρόνια, που θα έχετε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη από ό,τι τώρα, με νωπή εκλογική εντολή και την αντιπολίτευση να σας στηρίζει;

«Εκτός αν -συνέχισε- λέτε λόγια του αέρα και μας κοροϊδεύετε, αλλά εδώ θα είμαστε το φθινόπωρο», είπε ο Αλ. Τσίπρας παραπέμποντας στην κατάθεση του προϋπολογισμού αλλά και του Μεσοπρόθεσμου. Θα υπάρχει Δώρο Πάσχα; Θα υπάρχει αφορολόγητο; Τι θα γίνει με την προσωπική διαφορά στις συντάξεις;, ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε.

«Αν δεν αξιοποιήσετε το σχέδιό μας, οι ισοδύναμες επιβαρύνσεις είναι 2,5-3 δισ.», είπε και στην αντίδραση βουλευτών της ΝΔ, απάντησε: «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, μάλλον δεν θα γελάτε το φθινόπωρο, όταν θα ψηφίζετε επιβαρύνσεις σε ένα λαό που έχει ταλαιπωρηθεί οκτώ χρόνια».

Στοχευμένη κριτική άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στην εξαγγελία Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ:

Αφού σημείωσε πως η παρούσα κυβέρνηση διατηρεί «τη δική μας πρόταση για μείωση ως 30% στις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες», αλλά «επιβαρύνετε επιπλέον τον προϋπολογισμό με 300 εκατ. για να δώσετε μεγάλες ελαφρύνσεις στις μεγάλες ιδιοκτησίες. 77 ευρώ έκπτωση για ένα σπίτι στο Κερατσίνι, 700 ευρώ έκπτωση για την Εκάλη.

Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους», τόνισε συμπερασματικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τον όρο «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», αναφέρθηκε επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τον κ. Ρέγκλινγκ, το ΔΝΤ και ορισμένους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, αυτό σημαίνει μείωση του αφορολογήτου, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Κάτι που, αν συμβεί, «θα είναι πολύ μεγάλο πισωγύρισμα, δεν θα περάσει έτσι, θα το καταλάβει ο ελληνικός λαός», επέμεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας της Φώφης Γεννηματά:

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ζήτησε στη δευτερολογία της από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθαρές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε τρία κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη , το κοινωνικό κράτος και την αποκατάσταση των χαμένων εισοδημάτων.«Η Ελλάδα χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο, ελληνικής ταυτότητας και ιδιοκτησίας, σχέδιο μέσα από το οποίο θα ανακτήσουμε αξιοπιστία, εμπιστοσύνη και τελικά τη χαμένη κυριαρχία Σχέδιο μέσα από το οποίο θα ωφεληθεί η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού», τόνισε η κ. Γεννηματά επισημαίνοντας ότι η κυβερνητική πολιτική είναι βαθιά συντηρητική , με λίγο από λαϊκή δεξιά.

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό η Φώφη Γεννηματά, χαιρέτισε τις φοροελαφρύνσεις που είναι απαραίτητες , ωστόσο έθεσε σειρά ερωτημάτων για το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης. Είπε συγκεκριμένα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ: « Δεδομένου ότι διατηρείται τους υψηλούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα το ερώτημα είναι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την υλοποίηση τους. Ή θα δούμε πάλι -όπως επί ΣΥΡΙΖΑ- περικοπές Κοινωνικών Δαπανών, κατάρρευση των Νοσοκομείων, και δραστικές μειώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων;

Εσείς έχετε στ' αλήθεια καμιά πρόταση ενίσχυσης των δημοσίων επενδύσεων, των υποδομών, των εξαγωγικών επιχειρήσεων και της παραγωγής; Ή απλώς περιμένετε το θαύμα; Oι φόροι που μειώνετε να ειδοποιήσουν την ανάπτυξη να καταφθάσει;

Πώς θα αποφύγετε κύριε Πρωθυπουργέ το φιάσκο του 2006, που και τότε η ΝΔ ελάττωσε την φορολογία των επιχειρήσεων και τους φόρους περιουσίας, αλλά ανάπτυξη δεν εμφανίστηκε. Μόνο αυξήθηκαν τα εταιρικά κέρδη, μειώθηκαν τα έσοδα και μετά πήραμε την κατηφόρα». Στο σημείο αυτό η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προχωρά (στις φοροελαφρύνσεις) καμία πειστική πρόβλεψη για το πώς θα πυροδοτήσουν την πολυπόθητη ανάπτυξη επισημαίνοντας τα όσα είπε ο πρόεδρος του ESM, πως για να έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη η δημοσιονομική χαλάρωση , πρέπει ο δημοσιονομικός χώρος που εξοικονομείται να πηγαίνει όχι μόνο σε φοροελαφρύνσεις, αλλά και σε επενδύσεις.

Η κ. Γεννηματά επανέλαβε τη κριτική της για την έλλειψη δεσμεύσεων από την κυβέρνηση σχετικά με τη τύχη του Υπερταμείου . «Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι μια χώρα που έχει τόσο βάναυσα ακρωτηριάσει την εθνική της κυριαρχία στην δημόσια περιουσία, μπορεί να έχει σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη; Τι ακριβώς σκοπεύετε να κάνετε; Θα το διατηρήσετε ως απόδειξη της δικής σας συμμόρφωσης στους δανειστές ή θα το αλλάξετε; »

Όπως είπε η κ. Γεννηματά ο χαρακτήρας του Υπερταμείου είναι απαξιωτικός για την χώρα και πρωτοφανής για τα θεσμικά δεδομένα της ΕΕ και ακραίος ακόμα και για όρους αποικιοκρατίας. «Χρειάζεται να πάρουμε ξανά τον εθνικό έλεγχο του Υπερταμείου και να πάψει να λειτουργεί ως λογαριασμός υποθήκης της δημόσιας περιουσίας στους πιστωτές. Στόχος πρέπει να είναι η εξέλιξη του σε ένα Ταμείο Εθνικής Περιουσίας, όπου η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας γίνεται με ένα μείγμα επενδύσεων, αποκρατικοποιήσεων και ανάπτυξης. Τα έσοδα του - και όχι τα περιουσιακά στοιχεία που έχει - πρέπει να κατευθύνονται σε τρείς τομείς:

Ø             κατά ένα μέρος σε εξόφληση του δημόσιου χρέους,

Ø             κατά ένα μέρος σε επενδύσεις στον τομέα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής.

Ø             ένα τρίτο σημαντικό μέρος αποταμιεύεται ως προίκα στο ασφαλιστικό σύστημα για τις μέλλουσες γενιές, όταν οι σημερινοί νέοι φτάσουν στα όρια της συνταξιοδότησης.

Το τρίτο ζήτημα για το οποίο ζήτησε δεσμεύσεις η Φώφη Γεννηματά από την κυβέρνηση είναι η μεγάλη παράλειψη στις προγραμματικές δηλώσεις για πλήρης απουσία κάθε μέριμνας και πρόνοιας για τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ το φαινόμενο του «πτωχευμένου πλούσιου» είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους και τους άνεργους, αλλά και αδικία για τις συνεπείς επιχειρήσεις και την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα. Χωρίς τους εργαζόμενους δικαιωμένους καμιά σοβαρή ανάπτυξη δεν θα γίνει και δεν θα διαρκέσει». Ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να δεσμευτεί αν :

Ø             Επιμένει στις εξαγγελίες στο περσινό συνέδριο του ΣΕΒ για την καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων και την αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων;

Ø             Θα ισχύσει ΝΑΙ ή ΟΧΙ η υποχρεωτικότητα και η καθολική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων;

Ø             Θα επανέλθει ΝΑΙ ή ΟΧΙ η ευθύνη καθορισμού και αύξησης, του κατώτερου μισθού στους Κοινωνικούς εταίρους με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Ø             Ποια είναι τα μέτρα σας για να βρουν οι άνεργοι δουλειά; Θα υιοθετήσετε την πρότασή μας ώστε για κάθε 100 ευρώ που ξοδεύει μια ιδιωτική επιχείρηση για την πρόσληψη νέων ανέργων σε σταθερές θέσεις εργασίας, να φοροαπαλλάσσεται για 150;

-Θα υιοθετήσετε την πρότασή μας για 3ετή απαλλαγή από φόρους και εισφορές, για όποιον νέο ξεκινά επάγγελμα ή επιχειρηματική δραστηριότητα;

- Ισχύουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ οι απαράδεκτες δηλώσεις βουλευτών σας για την μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό για κύρια και επικουρική σύνταξη για τους νέους εργαζόμενους; Πρόταση που αποδομεί πλήρως τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης.

«Σήμερα πρέπει να γίνουν αλλαγές ώστε: )να μην απαγορεύεται για ένα διάστημα στους ανθρώπους που λαμβάνουν επίδομα, η νόμιμη εργασία και κυρίως 2)το ΚΕΑ (Όπως και το επίδομα ανεργίας) να μετατραπούν σε επίδομα εργασίας για την εργασιακή επανένταξη τους τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και τον κοινωνικό αλλά και στην αυτοδιοίκηση», πρόσθεσε παρατηρώντας ότι «κανένα σχέδιο δεν ακούσαμε για τον πρωτογενή τομέα και τον αγροτικό κόσμο».

Η Φώφη Γεννηματά κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής θα ασκήσει μαχητική, προγραμματική και υπεύθυνη αντιπολίτευση, απέναντι στις πολιτικές που διαφωνούμε, για την υπεράσπιση ιδιαίτερα των πιο αδύναμων με προτάσεις όχι αποσπασματικές, αλλά ενταγμένες στο σχέδιο Ελλάδα χωρίς να διστάζει να υπερψηφίσει ότι είναι αναγκαίο για την χώρα και τον λαό -όπως πράξαμε και με την προηγούμενη Κυβέρνηση - και θα συμβάλλουμε στην Εθνική Συνεννόηση για τα Εθνικά Θέματα, για την αλλαγή των αρνητικών δεσμεύσεων με την Ε.Ε., και να δούμε πως μπορούμε να φτάσουμε σε ένα δίκαιο Εκλογικό Νόμο, για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μια επισήμανση, προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση, για τους καλούς λογαριασμούς.

Αρκετά με το μπουλινγκ στο ΚΙΝΑΛ από κατευθυνόμενα κέντρα και εγκάθετους. Συκοφαντικά κέντρα που διαστρεβλώνουν συνεχώς την πολιτική μας και τη στάση μας.

Θα έχουν άσχημα ξεμπερδέματα με μας. Θα τους ξεμπροστιάσουμε.

κ.Μητσοτάκη βγάλτε από την πρίζα τη γνωστή μονταζιέρα του Μαξίμου. Λειτουργεί και επί των ημερών σας, από τις πρώτες μέρες».

Τα βασικά σημεία της δευτερολογίας του Δημήτρη Κουτσούμπα:

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη δευτερολογία του, επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης είπε ότι μετά την συζήτηση στη Βουλή υπάρχουν πολλές περισσότερες αποδείξεις για την ορθότητα της προεκλογικής εκτίμησης του ΚΚΕ ότι "η κυβερνητική εναλλαγή δεν θα σημάνει ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, αλλά απλή αλλαγή σκυτάλης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ".

Είπε ότι η νέα κυβέρνηση είναι ήδη έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ για "νέα πιο δραστικά μέτρα στήριξης της κερδοφορίας και εφαρμογής του σκληρού προγράμματος των περιβόητων θεσμών" και "κατά συνέπεια η κυβέρνηση της ΝΔ θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική σε όλους τους βασικούς άξονες με την ενεργή συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή με τις επικίνδυνες δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, και τη λήψη νέων αντιλαϊκών οικονομικών μέτρων με βάση τα μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα-δεσμεύσεις στις οποίες έχουν συμφωνήσει και με όλα αυτά να επιδεινώνουν τη ζωή του λαού σε όλους τους τομείς".

Επισήμανε ότι το έδαφος για την ΝΔ είναι "στρωμένο με αντιλαϊκά μέτρα και αποφάσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ".

"Το νέο πιο τεχνοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά προωθεί την επιτάχυνση και το πιο αποτελεσματικό έλεγχο στο αντιλαϊκό έργο που παραδίδει η προηγούμενη κυβέρνηση" πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι "η φράση που ακούγεται μετεκλογικά από τους υπουργούς της ΝΔ ότι "δεν ήλθαμε για να γκρεμίσουμε, αλλά για να χτίσουμε πάνω στα θετικά της προηγούμενης κυβέρνησης" δίνει το στίγμα τους".

Ανέφερε ότι "είναι εδώ ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός, η εκμετάλλευση από τα οποία απορρέουν και τα μνημόνια διαρκείας, οι ευρωενωσιακές αντιλαϊκές δεσμεύσεις που οδηγούν μόνο σε μεγαλύτερη χρεοκοπία τον λαό", ενώ αυτή τη στρατηγική "έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και άλλα κόμματα που ετοιμάζονται να παίξουν τον ρόλο συμπληρώματος σε πιθανές δυσκολίες που θα έχει το δίπολο, αφού πρώτα βέβαια έπαιξαν ως ένα βαθμό πετυχημένα το ρόλο του αναχώματος στη γνήσια ριζοσπαστικοποίηση, στην πραγματική πρόοδο, στην πιο μεγάλη δηλαδή ενίσχυση του ΚΚΕ".

Υπογράμμισε ότι η ΚΟ του ΚΚΕ "βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του λαού με αποκλειστικό κριτήριο την υπεράσπιση των συμφερόντων του, την πραγματική ανακούφισή του, την αλληλεγγύη, την ανάκτηση απωλειών που είχε ο λαός μας στη διάρκεια της κρίσης, τη διεκδίκηση σύγχρονων αναγκών".

"Θα συνεχίσουμε μέσα στους καθημερινούς αγώνες, στις μάχες που έχουμε μπροστά μας, έτσι ώστε να αυξηθούν οι εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης, ριζωμένες σε κάθε χώρο δουλειάς, να αναπτύσσεται η κοινωνική συμμαχία" πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ανέφερε ότι η ΚΟ του ΚΚΕ θα φέρει στη Βουλή τις διεκδικήσεις όλων αυτών με προτάσεις νόμου και τροπολογίες, τους βασικούς άξονες των οποίων ανέπτυξε στη συνέχεια της ομιλίας του.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται "η κατάργηση του νόμου που βάζει εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας", και όχι, όπως τόνισε "διεύρυνση των εμποδίων, κάνοντας μάλιστα και ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και όσων ψηφίζουν, όπως ξεδιάντροπα εξήγγειλε η κυβέρνηση δια του αρμόδιου -γνωστού και μη εξαιρετέου- υπουργού της".

Υπενθύμισε ότι "μόλις τον Μάιο, το ΚΚΕ είχε καταθέσει τροπολογία για την κατάργηση της διάταξης που χτυπά το δικαίωμα στην απεργία και μαζί όλοι σας, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, την είχατε απορρίψει".

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ ιεραρχεί ως ξεχωριστό ζήτημα τη διεκδίκηση δημόσιας καθολικής υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου κανένας εργαζόμενος δεν θα είναι ανασφάλιστος και απαιτεί την κατάργηση του "νόμου Κατρούγκαλου" "πάνω στον οποίο πατά η κυβέρνηση της ΝΔ για τις νέες αντιασφαλιστικές της πολιτικές"

Είπε ότι η θέση του ΚΚΕ για το χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας, είναι δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, παροχή υπηρεσιών Πρόνοιας, ενώ στο χώρο της Παιδείας οι διεκδικήσεις συμπυκνώνονται στη βασική θέση "Ολοκληρωμένη μόρφωση για όλα τα παιδιά, σε όλες τις βαθμίδες, αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, σε σχολεία και σχολές, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, πλήρως στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει αυτές τις ανάγκες".

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι "η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για να κρυφτούν οι τεράστιες ευθύνες για την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων και υποδομών με βάση τις δυνατότητες που παρέχει η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας για να προστατευτεί η ζωή του λαού".

Είπε ότι το ΚΚΕ θα εναντιωθεί σε κάθε προσπάθεια περιορισμού των λαϊκών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων και θα συνεχίσει να αντιπαλεύει το ρατσισμό απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες και σε όλους τους ανθρώπους που κάνουν διαφορετικές επιλογές στη ζωή τους.

Επισήμανε ότι "το θετικό γεγονός ότι η ναζιστική «Χρυσή Αυγή» έμεινε εκτός βουλής, δεν θα πρέπει να οδηγήσει τη Βουλή σε υποτίμηση του φασισμού, όπως επίσης και το γεγονός ότι ένα ποσοστό της μετακινείται σε άλλα αστικά κόμματα και σε συγγενείς ιδεολογικά και πολιτικά χώρους της ακροδεξιάς".

Ενόψει των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα πρότεινε την επαναφορά του προηγούμενου αυστηρότερου πλαισίου για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που σχετίζεται και με τη δίκη της ΧΑ "και που τη μείωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η αυτή ζημιά ήδη έγινε και οι ναζιστές εγκληματίες θα κριθούν με απαράδεκτα ευνοϊκότερους όρους".

Αναφορικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση είπε ότι η ΚΟ του ΚΚΕ θα επιμείνει στις προτάσεις που κατέθεσε "γιατί είναι προτάσεις που προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, διευρύνουν τα κοινωνικά, συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα".

"Η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση του ΚΚΕ είναι πολύ σύνθετο καθήκον, απαιτεί μεγάλες θυσίες κι ευθύνες. Αυτή είναι, όμως, η μόνη στάση που μπορεί ν' ασκήσει πίεση με θετικά μέτρα για το λαό, να βάλει εμπόδια σε αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης, των μηχανισμών της μεγαλοεργοδοσίας, που μπορεί να ανοίξει τελικά το δρόμο ριζικών αλλαγών κι ανατροπών" τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Απαντώντας σε όσους ρωτούν από που θα αντληθούν οι πόροι για να γίνουν όσα προτείνει το ΚΚΕ, είπε "μειώστε τις δαπάνες 4 δισ. ευρώ το χρόνο για τις επιχειρησιακές ανάγκες μόνο του ΝΑΤΟ, φορολογήστε τους εφοπλιστές που δεν πληρώνουν ουσιαστικά τίποτε, όπως και άλλα τμήματα του κεφαλαίου, διεκδικείστε τις γερμανικές επανορθώσεις, διαγράψτε μονομερώς το δυσβάστακτο χρέος για το οποίο δεν ευθύνεται καθόλου ο ελληνικός λαός".

"Το ΚΚΕ έχει επεξεργασμένο σχέδιο και για το σήμερα και για το αύριο. Η Ελλάδα έχει έμπειρο εργατικό, τεχνικό, επιστημονικό δυναμικό. Έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες στο βιομηχανικό και τον αγροτικό τομέα, που μπορούν να εξασφαλίσουν λαϊκή ευημερία, ικανοποίηση σύγχρονων αναγκών" είπε ο Δ. Κουτσούμπας προσθέτοντας ότι "αυτές οι δυνατότητες, σήμερα, παραμένουν αναξιοποίητες, γιατί δεν αποτελούν «συγκριτικά πλεονεκτήματα», δεν προσφέρονται, δηλαδή, για το μεγάλο και γρήγορο κέρδος,ενώ υπονομεύονται και από τους ευρωενωσιακούς περιορισμούς και καταμερισμούς".

"Αυτό είναι το βασικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας και μπορεί να λυθεί κατά την άποψή μας με την κοινωνική ιδιοκτησία, με τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό στην οικονομία και τις υπηρεσίες, με την πραγματική εργατική - λαϊκή συμμετοχή στα όργανα διεύθυνσης και εξουσίας, την αποδέσμευση από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και την ισότιμη συνεργασία σε όλους τους τομείς, με όλους τους λαούς και όλες τις χώρες του κόσμου. Κι αυτό το σχέδιο, είναι το μόνο που πραγματικά συμφέρει το λαό γιατί μπορεί να ικανοποιήσει αυτές τις ανάγκες του" είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταλήγοντας "για όλους αυτούς και άλλους λόγους που αναπτύξαμε αυτές τις μέρες, το ΚΚΕ δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση".

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Γιάνη Βαρουφάκη:

«Το Μέρα25, δεν θα υπερψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Εμείς δεν μπήκαμε στη Βουλή για να τιμήσουμε τον λαϊκισμό των κυβερνώντων αλλά για να τον θάψουμε».

Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων, και κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι αυτό που προσφέρει στους έλληνες πολίτες, είναι «πολλά δυσάρεστα θεάματα χωρίς άρτο».

Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα έρθει σε ρήξη με τον ελληνικό λαό, η οποία όπως είπε, θα είναι απόρροια των παροχών που έχει εξαγγείλει, σε συνδυασμό με τα υψηλά πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Μέρα25, το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα πέσει στο 1,5% με 1,6% αλλά θα παραμείνει στο 3,5%.

«Για να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος, πρέπει οι καθαρές επενδύσεις να αυξηθούν πολύ πιο γρήγορα από το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ποτέ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «όταν θα αποτύχουν οι στόχοι αυτοί, τότε θα τεθεί και το δίλημμα στους κυβερνώντες αν θα κάνουν ρήξη με τους δανειστές ή με τον ελληνικό λαό».

Παράλληλα, συνέστησε στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, (καθώς όπως είπε, το οπλοστάσιο του κ. Ντράγκι τελείωσε, ξέμεινε από γερμανικά ομόλογα), να προτείνει, όχι ποσοτική χαλάρωση, αλλά μεγάλη έκδοση ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα, που θα υποστηρίζονται από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

Ακόμα, αμφισβήτησε την δέσμευση της κυβέρνησης για επιστροφή στην κανονικότητα, υποστηρίζοντας ότι τα δεδομένα δεν δείχνουν αυτό, αντίθετα ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στη μνημονιακή εποχή και στη χρεοδουλοπαροικία.

«Όταν η σημερινή κυβέρνηση προχωρήσει σε ρήξη με τον λαό, οι κοινωνικές ανισότητες θα γίνουν πολύ μεγαλύτερες. Ο συνδυασμός της αποτυχίας της κυβερνητικής δημοσιονομικής πολιτικής και η όξυνση του ταξικού πολέμου, θα οδηγήσει σε καταστολή και περαιτέρω μετανάστευση των παιδιών μας. Όταν η ρήξη θα γίνει, εμείς θα πάρουμε το μέρος των πολλών, των θυμάτων», τόνισε και κατέληξε:

«Το Μέρα25, και συμβουλές θα δίνει, και σκληρή αντιπολίτευση θα ασκεί. Θα είμαστε εδώ για να αποκαλύπτουμε την αρνητική πλευρά των δήθεν θετικών μέτρων που εφαρμόζετε και θα αποκαλύπτουμε την ταξική δυστοπία».

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Βελόπουλου:

«Θέλουμε να μάθουμε ποιος και γιατί έκλεισε άρον - άρον το θέμα των Σκοπίων, γιατί ο Κοτζιάς βιάστηκε τόσο με τη Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο κ. Βελόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «ψεύδεται» για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Είχατε πει πως θα ακυρώσετε τη Συμφωνία», είπε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε ότι το θέμα «είναι εθνικό και εξόχως πολιτικό. Όχι απλά νομικό».

«Ζητάμε υπογραφή από 20 επιπλέον βουλευτές για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή, προκειμένου να μάθουμε για ποιο λόγο συνήφθη η συγκεκριμένη συμφωνία. Για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκε να την υπογράψει», τόνισε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε:

«Έχουμε καταθέσει στα πρακτικά σχετικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στην Καθημερινή ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία, δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη στην ΔΕΘ ότι η ΝΔ έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε ακύρωση της συμφωνίας, παρόμοια δήλωση του κ. Γκιουλέκα, αλλά και δήλωση του κ. Σκάλκου (γενικού γραμματέα Επενδύσεων και ΕΣΠΑ!!!) ότι το κόμμα του η Φιλελεύθερη Συμμαχία σέβεται το δικαίωμα των γειτόνων μας να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες. Να σημειώσουμε ότι ο η Φιλελεύθερη Συμμαχία του κ. Σκάλκου συμμάχησε με το Ουράνιο Τόξο, το οποίο μιλά για "μακεδονική μειονότητα"» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης χαρακτήρισε το δημογραφικό, ως το πλέον σημαντικό πρόβλημα της χώρας.

«Η Ελλάδα πεθαίνει. Οι Έλληνες πεθαίνουν. Δεν γεννιούνται Έλληνες. Δεν στηρίζουμε πια την ελληνική οικογένεια. Και αν δεν υπάρχει σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικογένειας, μπορούμε να αντιγράψουμε ευρωπαϊκά μοντέλα».

«Δεν γεννάμε. Δεν θέλετε να γεννηθούν Έλληνες; Αν δεν έχουμε Έλληνες, δεν θα έχουμε ασφαλιστικό. Αν δεν έχουμε εργαζόμενους, δεν έχουμε ασφαλιστικές εισφορές», είπε ο κ. Βελόπουλος και επικαλέστηκε ως παράδειγμα την πρακτική της Ουγγαρίας η οποία δίνει σε κάθε γυναίκα κάτω των 40 ετών που παντρεύεται και κάνει πρώτο παιδί θα παίρνει άτοκο δάνειο, το οποίο μειώνεται στο δεύτερο παιδί και διαγράφεται στο τρίτο παιδί.

«Αντιγράψτε πετυχημένες συνταγές. Πρέπει να στηρίξουμε την Ελληνίδα. Πρέπει να στηρίξουμε τη γυναίκα».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» πρότεινε την άμεση απαγόρευση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), και την επιβολή ισοβίων σε δουλεμπόρους, εμπόρους ναρκωτικών και παιδεραστές.

«Αλλά τα ισόβια θα είναι ισόβια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρότεινε επίσης τη διακοπή των επιδομάτων που «δίδονται σε παράνομους μετανάστες», και υποστήριξε ότι «οι Αφγανοί και οι Πακιστανοί δεν μπορούν να θεωρούνται πρόσφυγες».

Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην κατάληψη για τέσσερα χρόνια του ξενοδοχείου PLAZA και υποστήριξε ότι πέρασαν από εκεί 3.000 μετανάστες, ενώ η ΜΚΟ που ήταν υπεύθυνη εισέπραττε για τον καθέναν 15 ευρώ ανά ημέρα.

«Εάν κάνουμε έναν απλό υπολογισμό, 3.000 μετανάστες x 15 ευρώ x 4 χρόνια x 365 ημέρες = 65.700.000 ευρώ, μόνο από την παράνομη φιλοξενία. Αυτή είναι η αλληλεγγύη;» διερωτήθηκε ο κ, Βελόπουλος.

Για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, υποστήριξε ότι «άσυλα σε μία δημοκρατία δεν χωρούν. Η δημοκρατία είναι από μόνη της άσυλο. Γιατί θα πρέπει να ανθούν το παρεμπόριο και το εμπόριο ναρκωτικών στα πανεπιστήμιά μας; Γιατί θα πρέπει ο πρύτανης να φοβάται για τη ζωή του; Στις δημοκρατίες υπάρχει και νόμος και τάξη» είπε.

«Συμφωνούμε με την κυβέρνηση για τους αιώνιους φοιτητές. Δεν μπορεί να είναι κάποιος φοιτητής επί 20 χρόνια. Δεν μπορεί να είναι 80 ετών και να είναι φοιτητής. Ας πάει στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο»,τόνισε ο κ. Βελόπουλος.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε επίσης και στο αγροτικό. «Ξηλώνουμε τα αμπέλια μας και τα ελαιόδεντρά μας. Δώσαμε την δυνατότητα στους Κινέζους να παράγουν λάδι. Το λάδι μας δίνει 500 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ας μην ξεριζώσουμε τις ελιές μας. Υποστηρίζουμε τη δημιουργία μιας τράπεζας σπόρων. Ας κάνει ο αρμόδιος υπουργός ο κ. Μάκης Βορίδης, μία επιστημονική ομάδα που θα δημιουργήσει μία τράπεζα σπόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας επανέλαβε την αντίθεσή του με την επένδυση στο Ελληνικό.

«Θα μας βρείτε απέναντι, γιατί έχουμε άποψη. Επένδυση δεν είναι η δημιουργία καζίνο. Επένδυση είναι η στήριξη στον Έλληνα επιχειρηματία που αγαπάει την Ελλάδα», είπε ο κ. Βελόπουλος.

Τα βασικά σημεία των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης:

Κωστής Χατζηδάκης: Μερική ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής, αναπροσαρμογή των τιμολογίων χωρίς επιβάρυνση για τους καταναλωτές και άμεσες ενέσεις ρευστότητας, το σχέδιο της κυβέρνησης για την ΔΕΗ

Μερική ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής, αναπροσαρμογή των τιμολογίων του ρεύματος αλλά με ουδέτερο αποτέλεσμα για τους καταναλωτές καθώς θα μειωθούν άλλα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς όπως το ΕΤΜΕΑΡ και άμεσες ενέσεις ρευστότητας στη ΔΕΗ περιλαμβάνει το σχέδιο για την διάσωση της εταιρείας που παρουσίασε ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο υπουργός άσκησε σκληρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστεί τις ευθύνες του, να απολογηθεί στους καταναλωτές και τους φορολογούμενους και να μην προκαλεί τη νοημοσύνη των πολιτών ισχυριζόμενος ότι η ΔΕΗ δεν έχει τάχα πρόβλημα. Τόνισε επίσης ότι το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί αφού δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγικός επενδυτής σε μια ζημιογόνα επιχείρηση, ενώ στους διαγωνισμούς για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης δεν εμφανίστηκαν επενδυτές.

Τα μέτρα άμεσης στήριξης της επιχείρησης περιλαμβάνουν:

- Την κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής (ΝΟΜΕ) που κόστισαν στη ΔΕΗ όπως είπε ο υπουργός 600 εκατομμύρια ευρώ καθώς η επιχείρηση υποχρεώθηκε να πουλάει ενέργεια κάτω του κόστους προς όφελος των ανταγωνιστών της.

- Διαπραγμάτευση με στόχο την αύξηση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ αντί του στόχου για μείωσή του στο 50% ως το τέλος του χρόνου. Ο υπουργός χαρακτήρισε παγκόσμια πρωτοτυπία να επιδιώκει μια επιχείρηση την μείωση των πελατών της.

- Απόδοση στην επιχείρησή του οφειλόμενων ποσών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας παρελθόντων ετών.

- Καταβολή των πόρων για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος των μονάδων ύστερα από συνεννόηση με τις Ευρωπαϊκές αρχές.

- Στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπου το μερίδιο αγοράς που κατέχει σήμερα η ΔΕΗ είναι 2,9%, ποσοστό που ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε ως ντροπή.

Στα μέσα εξυγίανσης της εταιρείας περιλαμβάνονται εξάλλου:

- Η μεταφορά των παγίων της διανομής από τη ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ και στη συνέχεια η μερική ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή με στόχο την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίχτυα. «Έτσι θα αναδειχθεί η κρυμμένη η αξία του ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ θα έχει ξεκάθαρο ταμειακό όφελος από την μερική ιδιωτικοποίηση του», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι το ίδιο μοντέλο εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

- Αναπροσαρμογή των τιμολογίων η οποία - όπως είπε - θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές. Η εξισορρόπηση θα γίνει μέσω της πρόσφατης μείωσης του ΦΠΑ και με περαιτέρω μείωση του ΕΤΜΕΑΡ το οποίο χρηματοδοτεί τον λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, λογαριασμός που είναι πλεονασματικός κατά 200 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

- Στοχευμένες εθελούσιες έξοδοι του προσωπικού.

- Ένταση των προσπαθειών για είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές δεδομένου ότι 60.000 περίπου καταναλωτές χρωστούν 800 εκατομμύρια στην εταιρεία. Για τους κοινωνικά αδύναμους καταναλωτές θα υπάρχει πάντα η ειδική μέριμνα, ανέφερε ο υπουργός.

Πέραν της ΔΕΗ ο κ. Χατζηδάκης εξήγγειλε επίσης περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, αντιμετώπιση της εκκρεμότητας με τα ΕΛΠΕ, αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με έμφαση στις Σκουριές της Χαλκιδικής, εφαρμογή νέων προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας παράλληλα με το Εξοικονομώ κατ' Οίκον. Για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης τόνισε ότι θα υλοποιηθεί με όποιον τρόπο κρυφή προσφορότερος αλλά σε κάθε περίπτωση το ταχύτερο δυνατόν. Μίλησε για απεμπλοκή της επένδυσης στο Ελληνικό ενώ τόνισε πως έχει προετοιμαστεί νομοσχέδιο για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την επιτάχυνση των διαδικασιών. Τέλος μίλησε για καθορισμό χρήσεων γης σε όλη τη χώρα, αναγνώρισε την πρόοδο που υπήρξε στο Κτηματολόγιο και για τους δασικούς χάρτες σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην ολοκλήρωσή τους με επίσπευση των διαδικασιών επίλυσης αντιρρήσεων και θέσπιση προδιαγραφών για σύγχρονα αντιπυρικά σχέδια.

Δόμνα Μιχαηλίδου: 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται - Δεν θα κοπεί κανένα επίδομα

Στον προϋπολογισμό του 2020 θα εγγραφεί η δαπάνη για την παροχή του εφάπαξ ποσού των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε εφαρμογή της σχετικής εξαγγελίας του πρωθυπουργού. Ταυτοχρόνως, διαβεβαίωσε ότι όχι μόνον δεν θα κοπεί κανένα επίδομα, αλλά θα ενισχυθούν και θα επεκταθούν στο πλαίσιο της άσκησης «δίκαιης και αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής».

Η αρμόδια υφυπουργός προανήγγειλε, επίσης, ότι, πέραν της ενίσχυσης του ΕΕΕ, ενισχύεται ο ΟΠΕΚΑ, που αποτελεί τον κύριο φορέα των προνοιακών πολιτικών και η ενιαία αρχή πληρωμών για τις περισσότερες προνοιακές παροχές σε περισσότερους από 2.500.000 δικαιούχους. «Κύριο μέλημα μας είναι να μην υπάρχει δικαιούχος συμπολίτης μας που να μη το γνωρίζει», τόνισε και ανακοίνωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται ηλεκτρονικά οι παροχές εκείνες που δεν καλύπτονται ακόμα από υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα, όπως τα επιδόματα ορεινών περιοχών, στεγαστικής συνδρομής, ομογενών, και το επίδομα αναδοχής. Διαμορφώνεται, επίσης, Ενιαίο Μητρώο δικαιούχων έναντι του συνόλου των μεμονωμένων μητρώων επιδομάτων που υπάρχουν σήμερα, ώστε να υπάρχει ταυτοποίηση σε μια μοναδική εγγραφή και ενιαία παρακολούθηση του συνόλου των παροχών που λαμβάνει κάποιος. «Ως Πολιτεία χρειάζεται να είμαστε βέβαιοι ότι όλοι οι πραγματικοί δικαιούχοι λαμβάνουν τις παροχές που έχουν νομοθετηθεί για αυτούς και κανείς δεν μένει εκτός συστήματος», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μιχαηλίδου.

Η αρμόδια υφυπουργός έθεσε ως προτεραιότητες την ενδυνάμωση του θεσμού της Οικογένειας, την ανάπτυξη στρατηγικού πλαισίου Κοινωνικής Πολιτικής και την ανεξάρτητη διαβίωση των ΑΜΕΑ, τονίζοντας ότι τις προγραμματικές θέσεις στον τομέα της ευθύνης της διαπερνά ο στόχος για την άμβλυνση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.

Όπως ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου, το κυβερνητικό πρόγραμμα για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τα επόμενα χρόνια, πρόγραμμα που απορρέει από τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και από το όραμα της κυβέρνησης για μία δίκαιη και αποτελεσματική άσκηση Κοινωνικής Πολιτικής, τους κύριους άξονες του και τα μέτρα που χρειάζονται για την υλοποίησή του και τις προτεραιότητες για ουσιαστικές αλλαγές των κακώς κειμένων των προηγούμενων ετών αλλά και -όντας πιστοί στη βαθιά μας πεποίθηση για την συνέχεια του κράτους- για την ενίσχυση των θετικών μέτρων που κληροδοτήθηκαν στο υπουργείο, από την προηγούμενη διοίκηση.

«Χρειαζόμαστε τώρα μια Εθνική Στρατηγική για το δημογραφικό. Μια στρατηγική η οποία να υπερβαίνει κόμματα και πολιτικές και σας θέλουμε όλους συμμέτοχους. Ο στόχος είναι εθνικός, η αποτελεσματική και δίκαιη αντιμετώπισή του είναι υποχρέωση όλων μας για να ενισχύσουμε το σύστημα προνοίας και υγείας, την κοινωνική συνοχή, το συνταξιοδοτικό, αλλά και το παραγωγικό μας δυναμικό, αναπτύσσοντας την αγορά εργασίας», υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου και επισήμανε ότι το δημογραφικό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο μέσα από την κεντρική κυβερνητική οικογενειακή πολιτική. Με στόχο την ενδυνάμωση του θεσμού της Οικογένειας, η αρμόδια υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείου κινείται σε δύο άξονες λαμβάνοντας μέτρα ποιοτικού και ποσοτικού χαρακτήρα.

Στα μέτρα ποιοτικού χαρακτήρα εντάσσονται:

- Η διασφάλιση πως όλα τα παιδιά έχουν θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς με την ενίσχυση του προγράμματος. «Ενισχύουμε το πρόγραμμα "Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής" έτσι ώστε όχι μόνο να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των οικογενειών, αλλά και στοχεύοντας να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και να ενισχυθεί η κοινωνικοποίηση των παιδιών σε νεαρότερη ηλικία μιας και όλες οι έρευνες δείχνουν πως αυτό είναι κλειδί για την ανάπτυξη όλου του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας», όπως είπε.

Στα μέτρα ποσοτικού χαρακτήρα εφαρμόζονται άμεσα τουλάχιστον τέσσερα μέτρα:

- Καθιερώνεται επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. «Με αυτό το μέτρο αντιμετωπίζουμε τις αυξημένες ανάγκες του πρώτου καιρού μετά τη γέννηση, ώστε τα έξοδα αυτά να μην αποτελούν ανασχετικό παράγοντα, ειδικά για κάθε νέο ζευγάρι», είπε η κ. Μιχαηλίδου.

- Αυξάνεται το όριο του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, προκειμένου να ενισχυθούν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας

- Ενισχύεται το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων, αξιολογώντας την πρόοδό του, στοχεύοντας στη βελτίωσή του.

- Εξετάζεται η δυνατότητα χορήγησης πρόσθετων κινήτρων σε ζευγάρια που τεκνοποιούν πριν η γυναίκα συμπληρώσει το τριακοστό της έτος.

Στον άξονα της ανάπτυξης στρατηγικού πλαισίου Κοινωνικής Πολιτικής, η αρμόδια υφυπουργός εξήγγειλε την ενίσχυση των εγγεγραμμένων πιστώσεων στον προϋπολογισμό του 2020 που θα ανέλθουν στο 1 δισ. ευρώ από 850 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος.

Αναφερόμενη στον τρίτο κάθετο άξονα που αφορά στην ανεξάρτητη διαβίωση των ΑΜΕΑ, η αρμόδια υπουργός τόνισε ότι προωθείται η προσβασιμότητα σε κάθε δομή και υπηρεσία, στην απασχόληση, την εκπαίδευση, την πληροφόρηση, την αναψυχή, σε κάθε πτυχή της ζωής και τίθεται ως κύριος στόχος η εξάλειψη των εμποδίων και των φραγμών και δρομολογείται η άμεση ενσωμάτωση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας στη χώρα μας.

Όπως τόνισε η κ. Μιχαηλίδου, τρεις είναι οι κύριες πολιτικές που σχεδιάζονται και συγκεκριμένα:

  • Πρώτον, ρυθμιστική διασφάλιση της πρόσβασης των Ατόμων με Αναπηρία στην αγορά εργασίας και περισσότερες ευκαιρίες για την ανάληψη θέσεων ευθύνης.
  • Δεύτερον, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην αναβάθμιση της ειδικής εκπαίδευσης και σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας καθιερώνονται προγράμματα σπουδών ειδικής αγωγής προσαρμοσμένα στο είδος της αναπηρίας και τις εκπαιδευτικές ανάγκες που συνεπάγεται.
  • Τρίτον, θεσμοθέτηση της ειδικότητας του «προσωπικού βοηθού», με πλήρη επαγγελματικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ο οποίος θα παρέχεται σε όλα τα άτομα με βαριά κινητική αναπηρία μετά από αξιολόγηση και εξατομικευμένη υποστήριξη για όσες ώρες την ημέρα χρειάζεται.

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Αυτονόητο ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε αμφισβητήσεις κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Περιμένουμε έμπρακτες αποδείξεις από Τουρκία για ΜΟΕ

Μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Κύπρο, έστειλε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας ότι «η ψυχραιμία δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως υποχωρητικότητα».

Ταυτόχρονα, κάλεσε την Άγκυρα να αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να μείνει ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας που έχουν οι δύο χώρες για θέματα χαμηλής έντασης στο πλαίσιο των ΜΟΕ.

«Είναι αυτονόητο ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε παραβατικές συμπεριφορές και αμφισβητήσεις για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Το υπουργείο Άμυνας παρακολουθεί στενά τη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. Μας προβληματίζει σοβαρά, όπως προβληματίζει και την ΕΕ αλλά και άλλες χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, ενώ σχετικά με τις προκλήσεις της Άγκυρας στην ΑΟΖ Κύπρου τόνισε: «Παρακολουθούμε με προσοχή τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους μέλους της ΕΕ, και δηλώνουμε ότι είμαστε δίπλα της με απόλυτη προσήλωση και με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Δεν προκαλούμε, αλλά δεν μας αρέσει και να προκαλούμαστε. Η ψυχραιμία μας δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Δεν είναι προς το συμφέρον καμίας χώρας να υπάρχει ένταση».

Και ο κ. Παναγιώτοπουλος συνέχισε: «Θα επιθυμούσαμε μια άλλη στάση από την Τουρκία. Θα επιδιώξουμε να συνεχιστεί ο δίαυλος επικοινωνίας στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνη. Ελπίζουμε και αναμένουμε από την Τουρκία έμπρακτες αποδείξεις. Προτιθέμεθα, από την πλευρά μας, να κρατήσουμε το κανάλι επικοινωνίας. Η διάθεσή μας αυτή δεν έχει να κάνει, όμως, με ενδοτικότητα ή υποχωρητικότητα. Αυτά προς το παρόν, στο μέλλον θα δούμε αν θα ανοίξουμε ή θα κλείσουμε αυτό το κανάλι επικοινωνίας. Προς το συμφέρον και των δύο χωρών είναι να μένει ανοικτό».

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για «καθαρή ισχυρή εντολή που έδωσε στις εκλογές ο λαός στη ΝΔ», τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα εργαστεί σκληρά για να οικοδομήσει μια ισχυρή Ελλάδα, μια Ελλάδα της κανονικότητας, της σταθερότητας, της ασφάλειας και του κράτους δικαίου».

«Στόχος μας είναι να ανακτήσει η Ελλάδα την αξιοπιστία και το κύρος της στο διεθνές επίπεδο. Μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ, το στοίχημα για την επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα, είναι μεγάλο. Έχουμε όμως την πεποίθηση ότι θα υλοποιηθεί αυτή η κρίσιμη αποστολή. Έχουμε πλήρη επίγνωση του εθνικού μας χρέους και θα τηρήσουμε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας», επισήμανε.

Στη συνέχεια, ο κ. Παναγιώτοπουλος έκανε λόγο για πέντε άξονες πάνω στους οποίους το υπουργείο Άμυνας διαρθρώνει τα μέτρα για την ασφάλεια της χώρας τα οποια είναι:

- Η εξασφάλιση της επάρκειας του αμυντικού εξοπλισμού της χώρας

- Η υλοποίηση στοχευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και στα τρία επίπεδα.

- Η αναδιοργάνωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων με τη θεσμοθέτηση σταδιοδρομικής εξέλιξης των στελεχών τους.

- Ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας κυρίως σε ό,τι αφορά τις προμήθειες για την εξασφάλιση απόλυτης διαφάνειας και αναγκαίας ευελιξίας.

- Η ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και συνεργασίες με πανεπιστήμια.

- Η αναβάθμιση της στρατιωτικής εκπαίδευσης και η ενίσχυση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Τέλος, ο κ. Παναγιώτοπουλος ανέφερε ότι θα γίνει η μέγιστη αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Άμυνας ώστε να αποτελέσει ένα αναπτυξιακό βραχίονα της χώρας.

«Έχουμε ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας το κρίσιμο πατριωτικό καθήκον να φροντίσουμε το ξίφος της Ελλάδας να είναι στο θηκάρι. Εύχομαι να παραμείνει στο θηκάρι», ήταν η καταληκτική αναφορά του κ. Παναγιωτόπουλου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News