Σαρωτικές αλλαγές στα πανεπιστήμια

Ελλάδα
Σαρωτικές αλλαγές στα πανεπιστήμια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου, αυτονομία των ΑΕΙ και αλλαγές στον αριθμό των εισακτέων στην ατζέντα του υπουργείου Παιδείας

Καταιγιστικές αλλαγές έρχονται στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας, με τα πανεπιστήμια να κατακτούν την πολυπόθητη αυτονομία τους σε κρίσιμα θέματα που αφορούν την καθημερινή λειτουργία φοιτητών και καθηγητών. Παράλληλα, η κατάργηση του ασύλου αποτελεί στόχο της νέας κυβέρνησης, όπως είχε δεσμευτεί άλλωστε προεκλογικά.

Έτσι το τοπίο αλλάζει και τα ΑΕΙ αυτονομούνται, καθώς οι διοικήσεις τους στο μέλλον θα αποφασίζουν για όλα όσα τα αφορούν. Αριθμός εισακτέων, ορισμός βαθμολογικών κριτηρίων για την επιλογή των φοιτητών και μεταπτυχιακά προγράμματα θα αποτελούν στο μέλλον ευθύνη των διοικήσεων των ΑΕΙ, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα αύξησης των πηγών χρηματοδότησής τους μέσω δωρεών ή άλλων πηγών.

Η ατζέντα της νέας υπουργού Παιδείας βέβαια, όπως είναι ήδη γνωστό, ανοίγει τις επόμενες ημέρες με τις διατάξεις για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ωστόσο μέσα στους επόμενους μήνες το κεφάλαιο “Ανώτατη Εκπαίδευση” θα απασχολήσει κατά προτεραιότητα τις επόμενες νομοθετικές της κινήσεις.

Από την άλλη, τα ΤΕΙ που έγιναν πανεπιστήμια (Δυτικής Αττικής και Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο) δεν αλλάζουν φυσιογνωμία αλλά αντίθετα αναβαθμίζονται. Συγκεκριμένα και ανά βαθμίδα:

Τα πανεπιστήμια θα αποφασίζουν στο μέλλον για τον αριθμό των εισακτέων τους αλλά και τις βάσεις εισαγωγής στα προγράμματά τους, ενώ ανοίγει η χρηματοδότησή τους και σε άλλες πηγές (δωρεές, πατέντες κ.λπ.). Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα προχωρήσει στη θέσπιση σχετικής διάταξης αφού οριστεί ειδική επιστημονική επιτροπή, με την οποία θα δίνονται στα πανεπιστήμια οι αρμοδιότητες που επί σειρά ετών ζητούσαν οι διοικήσεις τους. Έτσι θα σταματήσουν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργείου Παιδείας και διοικήσεων των ΑΕΙ για τον καθορισμό και στη συνέχεια υπερδιπλασιασμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια πρωτοετών φοιτητών τους μέσω του θεσμού των μετεγγραφών. Όπως είναι γνωστό, οι διοικήσεις των ΑΕΙ υποβάλλουν ετησίως τις προτάσεις τους προς το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να εκπαιδεύσουν. Ο αριθμός αυτός στη συνέχεια, αφού αυξηθεί από το υπουργείο Παιδείας, διπλασιάζεται τελικά στα κεντρικά Ιδρύματα της χώρας από τους μετεγγραφόμενους.

Θα καθορίζεται, λοιπόν, σύμφωνα με τη διάταξη που μελετάει το υπουργείο Παιδείας, από την αρχή της χρονιάς ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε πανεπιστήμιο από τις ίδιες τις διοικήσεις τους και σ’ αυτόν τον αριθμό θα προβλέπονται εκ των προτέρων και οι πιθανές μετεγγραφές, όπως και τα κριτήριά τους, κάτι που θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

«Σύνθετο θέμα»

 Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον Ιωάννη Καρακάση, αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος μίλησε για την αυτονομία του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γενικά, το να έχει λόγο το πανεπιστήμιο στο πόσοι θα μπαίνουν και τι είδους προφίλ πρέπει να έχει ένα φοιτητής, νομίζω πως είναι εντελώς λογικό και συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Δηλαδή εάν κάποιος έχει αμφιθέατρο που χωράει 100 άτομα και βάζεις 300 άτομα μέσα στο πανεπιστήμιο, ο καθηγητής δεν μπορεί να λειτουργήσει ισότιμα. Όταν δεν έχει υποδομές να φτιάξεις κάποια πράγματα, τότε είτε πρέπει να δοθούν οι πόροι και το αντίστοιχο ακαδημαϊκό προσωπικό, είτε κοροϊδεύεις τα παιδιά το να τα βάζεις εκατοντάδες στα πανεπιστημιακά τμήματα χωρίς υποδομές. Δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κανείς».

Ο κ. Καρακάσης μίλησε και για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που προετοιμάζει σε νομοσχέδιο η κυβέρνηση, τονίζοντας: «Σε ό,τι αφορά το άρθρο με το άσυλο, αυτό που μπορώ να πω είναι πως αναφορικά με την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών μέσα στο πανεπιστήμιο δεν υπάρχει κανείς που να αντιτίθεται. Το ερώτημα είναι ποιος εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Υπάρχουν ορισμένα κρούσματα σε κάποια πανεπιστημιακά τμήματα που δεν είναι ενθαρρυντικά. Δηλαδή, κάποιος αποφασίζει πως δεν πρέπει να το συζητάμε στο πανεπιστήμιο αυτό... Ή θα λέμε μόνο αυτό. Αυτό δεν είναι πολύ υγιές. Η λέξη “άσυλο” έχει υποστεί κάποιας μορφής κακοποίηση τα τελευταία χρόνια. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια λειτουργία ανοικτή, δημοκρατική, του πανεπιστημίου, με δυνατότητα έκφρασης όλων των γνωμών και απόψεων. Πιστεύω πως δεν είναι θέμα ρύθμισης, αλλά είναι κάτι πιο σύνθετο. Είναι μια συμφωνία όλων των ανθρώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας ότι η τελευταία θα υπερασπίσει τη δυνατότητα των ανθρώπων να εκφράζουν ξεκάθαρα την άποψή τους».

Οδυσσέας Ζώρας: Υπέρ της κατάργησης του ασύλου ο πρύτανης

Υπενθυμίζεται πως, πριν λίγες ημέρες, στον Real fm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή, το μέλος της τριμελούς επιτροπής του προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων και πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας, είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, δηλώνοντας: «Είμαι απολύτως σύμφωνος με το θέμα κατάργησης του ασύλου. Δεν έχει νόημα το 2020 να συζητάμε θέματα ασύλου, όταν το άσυλο πρωτοεισήχθη στην ακαδημαϊκή κοινότητα γύρω στο 1100 και ακόμα και σήμερα συζητάμε θέματα ασύλου».

Όπως πρόσθεσε, «υπάρχει η παραβατικότητα εγκληματικού χαρακτήρα και εκεί έχουμε συμφωνήσει όλοι ότι παρεμβαίνει ο εισαγγελέας... Και είναι και η ακαδημαϊκή παραβατικότητα. Σε όλα τα πανεπιστήμια σχεδόν, υπάρχει μια ομάδα του 3% που θέλει για διάφορους λόγους, που ξεπερνούν και την πολιτική θέση, να επιβάλλει την άποψή της. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανέναν και παρεμποδίζει τους υπόλοιπους φοιτητές, οι οποίοι είναι αστέρια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News