Αλλάζουν τα δεδομένα στη διοίκηση των ΟΤΑ

Ελλάδα
Αλλάζουν τα δεδομένα στη διοίκηση των ΟΤΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση φέρνει ρύθμιση ενίσχυσης της κυβερνησιμότητας πριν εφαρμοστεί καν το νέο μοντέλο

Πριν αλέκτορα φωνήσαι, πριν δοκιμαστεί καν στην πράξη το νέο μοντέλο διοίκησης των ΟΤΑ διά - αναγκαστικά - συνεργασιών και συμπράξεων, όπως θεσπίστηκε με τη διοικητική μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» και την απλή αναλογική, έρχονται δραστικές... αλλαγές!

Όπως γνωστοποίησε τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στους αιρετούς περιφερειάρχες (συμπεριλαμβανομένου και του Σταύρου Αρναουτάκη), άμεσα, μέσα στο προσεχές τριήμερο, θα έχει έτοιμη σχετική ρύθμιση η οποία θα αποκαταστήσει προβλήματα κυβερνησιμότητας σε περιφέρειες και δήμους, όπου οι περιφερειάρχες και δήμαρχοι δε διαθέτουν πλειοψηφία εδρών!

Η εξασφάλιση της κυβερνησιμότητας θα έρθει διά της πλαγίας οδού, αφού με ειδικές φόρμουλες και «παράθυρα» που θα προωθηθούν μέσω της νομοθετικής ρύθμισης, θα ενισχυθούν οι αδύναμες πλειοψηφίες των εκλεγμένων περιφερειαρχών και δημάρχων στις εκτελεστικές και οικονομικές επιτροπές ώστε να μπορούν πολύ απλά να περνούν αποφάσεις και θέματα.

Η ιδέα και η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να μην είναι κακή. Μπορεί, σε τελική ανάλυση, να είναι και αναγκαία... Αλλά αναμφίβολα ξενίζει το timing της πρωτοβουλίας της νέας κυβέρνησης να σπεύσει να διορθώσει με το... «καλημέρα» τον «Κλεισθένη», ο οποίος ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί!

Θυμίζουμε ότι οι νέες δημοτικές Αρχές και οι νέες περιφερειακές Αρχές της χώρας, όπως προέκυψαν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, αναλαμβάνουν καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου. Τότε θα δούμε στην πράξη, στα νέα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, πώς και αν μπορεί να «περπατήσει» αυτό το νέο, πιο δημοκρατικό αλλά και ριψοκίνδυνο συνάμα σύστημα της απλής αναλογικής, εξαιτίας του οποίου έχουμε δημάρχους που καλούνται να κυβερνήσουν με μειοψηφίες, όπως π.χ. ο Βασίλης Λαμπρινός, που μπορεί να επανεκλέχτηκε δήμαρχος, στην ουσία όμως είναι η δεύτερη σε δύναμη παράταξη με μόλις 12 έδρες σε σύνολο 49, πίσω από την παράταξη Κουράκη που έχει 18 έδρες!

Το να σπεύσει η κυβέρνηση να κάνει θεσμικές αλλαγές σε ένα μοντέλο που σίγουρα γεννά προβληματισμό αλλά δεν έχει καν δοκιμαστεί στην πράξη, ούτε για μία ημέρα, μοιάζει... παράδοξο! Από εκεί και πέρα θα πρέπει ασφαλώς να περιμένουμε να δούμε το ακριβές περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης, την οποία προανήγγειλε ο νέος υπουργός Εσωτερικών στους αιρετούς περιφερειάρχες.

Ο υπουργός τόνισε ότι στο επίκεντρο των αλλαγών θα είναι «η ενίσχυση των πλειοψηφιών των εκλεγμένων περιφερειαρχών στις εκτελεστικές επιτροπές», ενώ σε δεύτερη φάση θα υπάρξουν αλλαγές μέσω ενός νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης που θα βάζει σε μια τάξη το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 300 νομοθετικές παρεμβάσεις στα δύο βασικά νομοθετήματα της Αυτοδιοίκησης, τον «Καλλικράτη» και τον «Κλεισθένη», θα βελτιώνει σχετικές προβληματικές διατάξεις, θα αποκαθιστά στρεβλώσεις, και θα διευκρινίζει τις αρμοδιότητες κράτους-ΟΤΑ.

Ο υπουργός απευθυνόμενους στους περιφερειάρχες τόνισε χαρακτηριστικά:

«Η εφαρμογή της απλής αναλογικής δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη στοιχειώδη λειτουργία της Περιφέρειας, πολύ περισσότερο, δε, το έργο και τη δράση της. Μπορεί βέβαια εδώ να υπάρχουν περιφερειάρχες που έχουν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο και διαθέτουν πλειοψηφία και στα περιφερειακά συμβούλια και στα αντίστοιχα όργανα διοίκησης, αλλά το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας και πολύ-πολύ μεγάλο για εκατοντάδες - κατά κυριολεξία - δήμους. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό σε νομοθετική παρέμβαση για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα και να δώσει τη δυνατότητα στους περιφερειάρχες να έχουν σε κάθε περίπτωση πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης των περιφερειών».

Ο κ. Θεοδωρικάκος δε θέλησε να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Στη Βουλή έως τις 23 Ιουλίου

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και ενδείξεις, υπάρχει μια εικόνα για τον βασικό καμβά της ρύθμισης που ετοιμάζεται και θα κατατεθεί στη Βουλή την Τρίτη 23 Ιουλίου.

Η ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα τα θέματα που συναντούν... «τοίχο» στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο να μπορούν να περάσουν διά των επιτροπών. Π.χ. περίπτωση κατά την οποία το περιφερειακό ή το δημοτικό συμβούλιο, τα οποία έχουν τις σχετικές αρμοδιότητες, δεν μπορούν να αποφασίσουν στην πρώτη συνεδρίαση για θέματα που αφορούν τις στρατηγικές επιλογές και την καθημερινή λειτουργία της περιφέρειας ή του δήμου (προϋπολογισμός, τεχνικό πρόγραμμα, έργα προμήθειες κ.λπ.): με την προωθούμενη ρύθμιση του ΥΠ.ΕΣ. θα δίνεται η δυνατότητα το θέμα να επανέλθει στην εκτελεστική επιτροπή της περιφέρειας ή την οικονομική επιτροπή του δήμου, στην οποία έχει πλειοψηφία ο περιφερειάρχης ή ο δήμαρχος.

Πηγές του ΥΠ.ΕΣ. σημειώνουν ότι η ρύθμιση μπορεί να περάσει και δε θα πέσει σε «σκοπέλους» αντισυνταγματικότητας. Την ίδια ώρα, ωστόσο, για πολλούς προκύπτει ηθικό-πολιτικό ζήτημα, αφού με τον τρόπο αυτό ανατρέπονται στην πράξη τόσο τα δεδομένα με τα οποία κλήθηκαν να ψηφίσουν στην κάλπη του Μαΐου οι ψηφοφόροι, όσο όμως και τα δεδομένα συσχετισμών που διαμόρφωσε η λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε στην κάλπη.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΣ., που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, επισημαίνεται: «Συναντίληψη για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να εξασφαλιστεί στις περιφέρειες η κυβερνησιμότητα υπήρξε στην τρίωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών με τους εκλεγμένους περιφερειάρχες, υπό τον υπουργό κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και με τη συμμετοχή του υφυπουργού κ. Θεόδωρου Λιβάνιου. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής δημιουργεί χάος στους δήμους και στις περιφέρειες και διατυπώθηκε μια σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες συγκλίνουν στην ενίσχυση οργάνων διοίκησης στα οποία θα έχουν πλειοψηφία οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες.

Ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε τους περιφερειάρχες ότι το υπουργείο θα επεξεργαστεί το σύνολο των ιδεών που διατυπώθηκαν και θα υποβάλει την τελική του πρόταση εντός της εβδομάδος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News