Υπόθεση Siemens: Ελεύθερος ο Τσουκάτος, ένοχοι οι άλλοι 22

Ελλάδα
Υπόθεση Siemens: Ελεύθερος ο Τσουκάτος, ένοχοι οι άλλοι 22

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι πρότεινε η εισαγγελέας για τα «μαύρα» ταμεία

Την απαλλαγή των κατηγορουμένων στην υπόθεση Siemens για το αδίκημα της δωροδοκίας και την ενοχή 22 ατόμων για τη νομιμοποίησης εσόδων πρότεινε η εισαγγελέας, ενώ παραμένει η πρόταση για την αθώωση του πρώην βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κόμματος Θεόδωρου Τσουκάτου.

Συγκεκριμένα, νέα πρόταση μετά τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα υπέβαλε η εισαγγελέας έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ελένη Σκεπαρνιά, για την υπόθεση «σύμβασης 8002» μεταξύ ΟΤΕ και Siemens.

Η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή 22 από τους 54 κατηγορούμενους για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων για τη δωροδοκία, ενώ πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με το αδίκημα του «ξεπλύματος» του «μαύρου» χρήματος. Μεταξύ αυτών, οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Γιώργος Σκαρπέλης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ. Σε ό,τι αφορά τον Θεόδωρο Τσουκάτο, παραμένει η εισαγγελική πρόταση που ζητά την αθώωσή του για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων.

Αναλυτικά, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ χθες, η πρόταση για απαλλαγή των κατηγορουμένων προήλθε από τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, σύμφωνα με τον οποίο η δωροδοκία μεταβλήθηκε: α) σε κακούργημα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις αν αφορά ενάσκηση καθηκόντων δημοσίου υπαλλήλου, β) σε πλημμέλημα αν αφορά ιδιωτικό υπάλληλο ή ιδιωτικού δικαίου, και έφερε αλλαγές στην πρόταση που αποδέχεται ότι οι υπάλληλοι του ΟΤΕ δεν εμπίπτουν στην έννοια του δημοσίου υπαλλήλου.

Μετά τις πρόσφατες αλλαγές, λοιπόν, η κ. Σκεπαρνιά υποστήριξε ότι έχει εξαλειφθεί - λόγω παραγραφής - το αξιόποινο, καθώς η πράξη της παθητικής δωροδοκίας των υπαλλήλων του ΟΤΕ είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι οι πράξεις των στελεχών του ΟΤΕ, που σύμφωνα με τη δικογραφία δωροδοκήθηκαν από τη Siemens, «δεν κατέστησαν ανέγκλητες γιατί συνιστούν αδίκημα και στον ιδιωτικό τομέα. Η συμπεριφορά τους ήταν και πριν αξιόποινη, μέχρι και σήμερα».

Η ίδια υποστήριξε πως η αλλαγή της ενεργητικής δωροδοκίας σε πλημμέλημα δε βοηθά στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. «Η πράξη της ενεργητικής δωροδοκίας είναι ο ισχυρός κρίκος της αλυσίδας διαφθοράς, όπως των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που δωροδοκούν για να εκμαυλίζουν υπαλλήλους», παρατήρησε η κ. Σκεπαρνιά. Ωστόσο, και σύμφωνα με την πρότασή της, εφόσον η πράξη της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα έχει υποπέσει σε παραγραφή λόγω παύσης ποινικής δίωξης, θα πρέπει να απαλλαγούν από αυτήν όλοι οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι του ΟΤΕ και της Siemens.

Ένοχοι για δωροδοκία

Από την άλλη, η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή 22 κατηγορουμένων για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ' επάγγελμα, αδίκημα που ως βασική πράξη έχει τη δωροδοκία που τελέστηκε, πλην όμως παραγράφηκε.

Παραμένει η πρόταση αθώωσης του Τσουκάτου για το 1 εκατ. μάρκα. Για το άλλοτε ισχυρό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρο Τσουκάτο, διατηρείται η εισαγγελική πρόταση που είχε ζητήσει την αθώωσή του, θεωρώντας πως δεν αποδείχτηκε η παραδοχή της δικογραφίας.

Ο κ. Τσουκάτος δικάζεται για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων που έλαβε μέσω εμβασμάτων από τη Siemens. «Δεν αποδείχτηκε ότι ο κ. Τσουκάτος τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ, καθώς η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν ή ο ίδιος ή άλλο τρίτο πρόσωπο», υποστήριξε η κ. Σκεπαρνιά. Έτσι η εισαγγελέας, που έχει διευκρινίσει πως δε θεωρεί ότι αυτά τα χρήματα κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ο κατηγορούμενος, ζήτησε να απαλλαγεί ο κ. Τσουκάτος, εφόσον η κατηγορία που του αποδίδεται έχει παραγραφεί.

Υπενθυμίζεται πως υπέρ της αθώωσης του Θ. Τσουκάτου είχε ταχθεί από τον Απρίλιο στην αγόρευσή της στη δίκη της Siemens η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ελένη Σκεπαρνιά. Ειδικότερα, η εισαγγελέας είχε ζητήσει από τον Απρίλιο την αθώωση του πάλαι ποτέ «στρατηγού» του ΠΑΣΟΚ από την κατηγορία της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ. Όπως είχε υποστηρίξει η εισαγγελέας, πράγματι ο Θ. Τσουκάτος έλαβε το 1 εκατ. μάρκα το 1999 από κεντρικό λογαριασμό της Siemens στην Αυστρία. Τα χρήματα αυτά, όμως, σύμφωνα με την εισαγγελέα, δεν πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, όπως ο ίδιος ο κ. Τσουκάτος υποστηρίζει, αλλά σε άγνωστους αποδέκτες. Επειδή οι αποδέκτες παραμένουν άγνωστοι και δεν εντοπίστηκαν από την έρευνα, η κ. Σκεπαρνιά είχε ζητήσει την αθώωση Τσουκάτου από τον Απρίλιο του 2019.

Σημειώνεται ότι η πρόταση της κ. Σκεπαρνιά δέχεται έντονη κριτική από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων και ιδιαίτερα για τα όσα ανέφερε για τη δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα. Υποστηρίζουν πως η δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα, για την οποία η εισαγγελέας υποστήριξε ότι υφίσταται ως αδίκημα αν και παραγεγραμμένο, θεσμοθετήθηκε το 2007, ενώ οι πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορουμένους «φτάνουν» χρονικά μέχρι και το 2005.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News