Νέος νόμος συνεταιρισμών και κανονισμός ΕΛΓΑ

Ελλάδα
Νέος νόμος συνεταιρισμών και κανονισμός ΕΛΓΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άμεση εισαγωγή νόμου για τους συνεταιρισμούς και η ανάγκη για μείωση της φορολογίας στο 10%

Σε αλλαγή του νόμου περί συνεταιρισμών, αλλά και του κανονισμού του ΕΛΓΑ θα προχωρήσει η νέα κυβέρνηση μέσα στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. Αυτό αναφέρουν πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, καθώς κάνουν λόγο για ένα πλήρως ανανεωμένο θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς και μια γενναία αναθεώρηση του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ, αλλά και της γενικότερης φιλοσοφίας στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής.

Συγκεκριμένα, το πρώτο ζήτημα αποτελεί αντικείμενο πρώιμου σχεδιασμού της νέας κυβέρνησης, ενώ το δεύτερο έρχεται ως αποτέλεσμα της έντασης των καιρικών φαινομένων το τελευταίο διάστημα και της ανάγκης να υπάρξει ολοκληρωμένη προσέγγιση του ζητήματος.

Οι πληροφορίες που δημοσιεύει το agronews  θέλουν για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής να γίνεται ευρύτατος διάλογος και να καταθέτουν τις προτάσεις τους όλοι οι εμπλεκόμενοι στη συγκεκριμένη αγορά. Δεν αποκλείεται η πρώτη δέσμευση επ' αυτού να υπάρξει κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι τόσο από τον απερχόμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, όσο και τον προκάτοχό του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου, είχε προβληθεί ιδιαίτερα η υπόθεση της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ως έργο μεγάλης σπουδαιότητας για την προηγούμενη κυβέρνηση. Πολλές φορές μάλιστα είχε ξεκαθαριστεί ότι ο νέος κανονισμός μέσα από τη δημόσια διαβούλευση θα εξελισσόταν έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει αίτια ζημιάς των παραγωγών που δεν είχαν συμπεριληφθεί μέχρι σήμερα στους κανονισμούς του ΕΛΓΑ.

Καμία όμως τέτοια εξέλιξη δε σημειώθηκε μέχρι σήμερα, καθ’ όλη τη διάρκεια διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, από την άλλη, αγροτοσυνδικαλιστές στον νομό Ηρακλείου έλεγαν στη “Νέα Κρήτη” χθες ότι, πριν τοποθετηθούν επί του θέματος, θα περιμένουν να δουν το πρόσωπο εκείνο που θα τοποθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη θέση του απερχόμενου προέδρου και κομματικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ.

Η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ

Έτσι πλέον, σήμερα, σε ό,τι αφορά τον ΕΛΓΑ, αναφέρεται ότι ελάχιστα ή ακόμα και... καθόλου φαίνεται ότι είχαν προχωρήσει από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι πολυδιαφημισμένες διαδικασίες αλλαγής του κανονισμού του.

Έτσι τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί ο νέος υπουργός Μάκης Βορίδης, ο οποίος σε ερώτηση του agronews σχετικά με την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με σκοπό τη μείωση του γραφειοκρατικού κωλύματος σε κάθε αποζημίωση - κάτι για το οποίο η προηγούμενη διοίκηση υποτίθεται πως είχε προχωρήσει σε αναλογιστικές μελέτες και ήταν “προ των πυλών” - ο νέος υπουργός απάντησε πως αυτό είναι ένα από τα θέματα που εξετάζει η νέα διοίκηση και θα υπάρξει κάποια σχετική τοποθέτηση στις προγραμματικές δηλώσεις που έχουν οριστεί για τις 20 Ιουλίου.

«Αυτή η εξέλιξη δεν αποτελεί και μεγάλη έκπληξη, καθώς, από όλες τις βαρύγδουπες δηλώσεις του κ. Αραχωβίτη περί αναλογιστικών μελετών και μεγάλου σχεδίου, το μόνο που πραγματικά φάνηκε στη “Διαύγεια” ήταν ο διαγωνισμός για το ποιος θα εκπονήσει τις μελέτες. Ποτέ όμως δεν έγινε λόγος για την εξέλιξη και τα αποτελέσματα αυτών των μελετών, τη φάση στην οποία βρίσκεται το έργο, ή έστω μια ένδειξη για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί», αναφέρει το agronews.

Μέχρι το τέλος του έτους

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, ειδική μέριμνα για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς υπαγορεύει ο “ειδικός φάκελος” Μητσοτάκη προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με βάση τον οποίο θα πρέπει να κινηθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό το οποίο τονίζεται είναι η άμεση εισαγωγή νόμου για τους συνεταιρισμούς και η ανάγκη για μείωση της φορολογίας στο 10% για όλες τις ομάδες παραγωγών και τα συνεργατικά σχήματα.

Τα άλλα δύο θέματα που θίγει η πρωθυπουργική επιστολή για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η διασφάλιση σταθερών πόρων από τη νέα ΚΑΠ και η αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων στα αγροτικά προϊόντα με εντατικοποίηση των ελέγχων.

Αυτό το οποίο λείπει από τον “φάκελο” Μητσοτάκη προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας είναι η ειδικότερη φορολογική μέριμνα για τα μέλη των συνεταιρισμών. Σημειωτέον ότι στις προεκλογικές εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης είχε τεθεί καθαρά θέμα μείωσης της φορολογίας και των αγροτών που είναι μέλη συνεταιρισμών στο 11%. Κι αυτό δεν είναι θέμα ανταγωνισμού των θεμάτων αλλά θέμα κινητοποίησης των αγροτών να συμμετάσχουν σε συνεργατικά σχήματα, όπως γράφει επίσης το agronews.

Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι η απερχόμενη διοίκηση του ΕΛΓΑ δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της ούτε για την πληρωμή του υπόλοιπου 30% της περυσινής χρονιάς, παραμονές των εκλογών.

Αντ’ αυτού, έδωσε δηλαδή το 20% και ανακοίνωσε ότι μετά τις εκλογές επρόκειτο να δοθεί το υπόλοιπο 10%...

Η εκλογική διαδικασία όμως, σε συνδυασμό με το γεγονός του μεταβατικού σταδίου στον ΕΛΓΑ, όσον αφορά στον ορισμό νέας διοίκησης, και η χρονοβόρα διαδικασία που απαιτείται από το υπουργείο Οικονομικών για μια νέα έγκριση αναθεώρησης του προϋπολογισμού του οργανισμού για το 2018, πάνε πίσω χρονικά την εξόφληση του 10% για τις ζημιές του περασμένου έτους. Το 10% αφορά ένα ποσό της τάξης των 13 εκατ. ευρώ, ενώ το 20% που εξοφλήθηκε προ ημερών ήταν 25 εκατ. ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News