Γάλα από την Σαρδηνία βαπτίζεται ελληνικό

Ελλάδα
Γάλα από την Σαρδηνία βαπτίζεται ελληνικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Παιχνίδια” με το αιγοπρόβειο γάλα αποκάλυψε η εκπομπή “60 λεπτά στην ύπαιθρο”

Φέρνουν από τη Σαρδηνία αιγοπρόβειο γάλα, το ελληνοποιούν φτιάχνοντας φέτα ΠΟΠ παράνομα, με συνέπεια από τη μια να υπάρχει η εξαπάτηση του καταναλωτή και από την άλλη να εκτοπίζεται το ελληνικό γάλα από την αγορά και να δίνονται στους αιγοπροβατοτρόφους εξευτελιστικές τιμές.

Την καταγγελία αυτή έκανε στην τελευταία για φέτος εκπομπή “60 λεπτά στην ύπαιθρο” του “NOTOS TV” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος.

Την καταγγελία επιβεβαίωσε ο κτηνίατρος και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης, που πρόσθεσε ότι το γάλα της Σαρδηνίας είναι «για πέταμα», την ώρα που ο λευκός χρυσός της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας μένει στα αζήτητα της αγοράς.

Δραματικά ήταν τα στοιχεία και για το κόστος παραγωγής, το έλλειμμα που υπάρχει στην αυτάρκεια των γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας και της σταδιακής εγκατάλειψης της ζωικής παραγωγής, ακόμα και στα αιγοπρόβατα!

«Η κατάσταση είναι τραγική, μπορώ να πω, και στην αιγοπροβατοτροφία πια - που αφορά κύρια και την Κρήτη... Γιατί οι συνάδελφοι ο ένας μετά τον άλλο φεύγουν, μετά τη δραστική μείωση των τιμών του γάλακτος. Αρκεί να σας πω ότι έρχεται εισαγόμενο γάλα από τη Σαρδηνία. Ξεφορτώθηκε πριν από λίγες μέρες σε μια βιομηχανία με 48 λεπτά το λίτρο παραδοτέο εδώ. Και ένα μεγάλο του μέρος εκτιμούμε εμείς ότι γίνεται φέτα. Και είναι παράνομο αυτό, όπως ξέρετε. Αποτέλεσμα είναι οι τιμές στο πρόβειο να έχουν πέσει κάτω από 75 λεπτά, από 95 λεπτά που ήταν κατά μέσον όρο. Και το γίδινο έχει πέσει κάτω από τα 45 λεπτά, ενώ ήταν στα 57 με 58 λεπτά. Όχι μόνο δε βγαίνει μεροκάματο, αλλά “μπαίνουμε και μέσα” μπορώ να πω. Αρκεί να σας πω ότι το τελευταίο διάστημα πάνω από 5.000 πρόβατα εξάγονται στην Αλβανία σε πολύ χαμηλές τιμές. Πολλά σφάζονται με πολύ χαμηλές τιμές, 20 με 30 ευρώ το ζώο... Πρόβατα όχι γέρικα. Αλλά δεν αντέχουμε..! Δεν αντέχουμε πια να διατηρήσουμε τις εκμεταλλεύσεις μας»!

Τα αιτήματα προς τον νέο υπουργό

 Στο ξεκίνημα της τηλεφωνικής συνομιλίας με την εκπομπή, ο Παναγιώτης Πεβερέτος αναφέρθηκε στα πρώτα και βασικά ζητήματα που θέτει ο ΣΕΚ στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη. Σύμφωνα με όσα είπε ο συνδικαλιστής, ήδη έχει ζητήσει συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Εμείς προτείναμε ταυτόχρονα, πέραν του σχεδίου που έχει ο ΣΕΚ επεξεργαστεί για την ανασυγκρότηση της κτηνοτροφίας σε όλα τα επίπεδα, θέματα που είχαμε προτείνει και στην προηγούμενη κυβέρνηση». Και παρακάτω τόνισε ότι «η κτηνοτροφία στη χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Όσον αφορά τη βοοτροφία παράγουμε μόνο το 10% του βοδινού κρέατος που χρειάζεται η χώρα μας να καταναλώσει. Το άλλο είναι εισαγόμενο.

Το ίδιο και στα χοιρινά. Στα χοιρινά έχουμε μια ανατροπή τα τελευταία δέκα χρόνια και, από 75% που είχαμε παραγωγή ντόπιου εγχώριου κρέατος, αντιστράφηκε η κατάσταση και τώρα μόνο το 25% παράγουμε και το 75% είναι εισαγόμενο. Δυστυχώς μπαίνει και το αρνί στα εισαγόμενα. Μειώνεται η ντόπια παραγωγή. Δυστυχώς, από 90% που είχαμε αυτάρκεια, έχουμε πέσει περίπου στο 85%. “Στέκονται” τα κοτόπουλα κάπως. Δηλαδή δε μειώνεται η παραγωγή του κοτόπουλου. Και βέβαια, αν το δούμε συνολικά, βλέπουμε ότι εξαρτόμαστε από τις εισαγωγές σε πολύ μεγάλο βαθμό. Να σας πω ένα νούμερο: Το 2017 η χώρα μας έδωσε περίπου 1,18 δισ. ευρώ για εισαγωγή κρέατος. Και οι εξαγωγές που είχαμε σε κρέας ήταν μόνο 75 εκατ. ευρώ»...

Η ίδια κατάσταση, όπως είπε στην εκπομπή “60 λεπτά στην ύπαιθρο”, πάει να διαμορφωθεί και με τα γάλατα. «Περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ πληρώνει η χώρα μας για εισαγωγές κάθε είδους γάλακτος. Και οι εξαγωγές μας στέκονται ακόμα λίγο με τη φέτα, η οποία φέρνει στη χώρα μας 360 εκατομμύρια ευρώ, και το γιαούρτι που έχει μια δυναμική, αναπτυσσόμενη, πολύ καλή, γύρω στα 150 εκατομμύρια ευρώ»...

 Α. Στεφανάκης: «Είναι γάλα για πέταμα»

Ιδιαίτερα καυστικός για τις εισαγωγές γάλακτος Σαρδηνίας ήταν στη συνέχεια ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το “ντόπιο, δικιάς μας παραγωγής” είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό ψέμα. Και θα πρέπει να σκεφτούμε ότι έχουμε απεμπολήσει τη μηχανή, που στην ουσία “καίει” τον ήλιο, τον αέρα και το έδαφος, τα οποία είναι ανακυκλούμενα, και παράγει από το μηδέν αγαθά, κι εμείς την έχουμε βάλει στο συρτάρι και λέμε στους παραγωγούς “προσέξτε. Δε χρειάζεται να παράγετε. Εμάς μας στέλνει η Σαρδηνία το φτηνό της γάλα, που εγώ σας υπογράφω ότι είναι το “σκουπίδι” της. Έχω προσωπικά στοιχεία για το τι ποιότητα γάλακτος φέρνουν από την περιοχή του ροκφόρ οι Ελληνάρες εισαγωγείς που προσπαθούν να το κάνουν φέτα. Έχω δει προσωπικά στοιχεία. Είναι το γάλα που το χαρακτηρίζουν τρίτης κατηγορίας, το οποίο το πληρώνουμε στον παραγωγό 45 λεπτά, ενώ το γάλα που το κάνουν ροκφόρ στην περιοχή του ροκφόρ το πληρώνουν σήμερα 1,10 λεπτά το λίτρο»...

Φέρνουν από τη Σαρδηνία αιγοπρόβειο γάλα, το ελληνοποιούν φτιάχνοντας φέτα ΠΟΠ παράνομα, με συνέπεια από τη μια να υπάρχει η εξαπάτηση του καταναλωτή και από την άλλη να εκτοπίζεται το ελληνικό γάλα από την αγορά και να δίνονται στους αιγοπροβατοτρόφους εξευτελιστικές τιμές. Την καταγγελία αυτή έκανε στην τελευταία για φέτος εκπομπή “60 λεπτά στην ύπαιθρο” του “NOTOS TV” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος.

Την καταγγελία επιβεβαίωσε ο κτηνίατρος και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης, που πρόσθεσε ότι το γάλα της Σαρδηνίας είναι «για πέταμα», την ώρα που ο λευκός χρυσός της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας μένει στα αζήτητα της αγοράς. Δραματικά ήταν τα στοιχεία και για το κόστος παραγωγής, το έλλειμμα που υπάρχει στην αυτάρκεια των γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας και της σταδιακής εγκατάλειψης της ζωικής παραγωγής, ακόμα και στα αιγοπρόβατα!

«Η κατάσταση είναι τραγική, μπορώ να πω, και στην αιγοπροβατοτροφία πια - που αφορά κύρια και την Κρήτη... Γιατί οι συνάδελφοι ο ένας μετά τον άλλο φεύγουν, μετά τη δραστική μείωση των τιμών του γάλακτος. Αρκεί να σας πω ότι έρχεται εισαγόμενο γάλα από τη Σαρδηνία. Ξεφορτώθηκε πριν από λίγες μέρες σε μια βιομηχανία με 48 λεπτά το λίτρο παραδοτέο εδώ. Και ένα μεγάλο του μέρος εκτιμούμε εμείς ότι γίνεται φέτα. Και είναι παράνομο αυτό, όπως ξέρετε. Αποτέλεσμα είναι οι τιμές στο πρόβειο να έχουν πέσει κάτω από 75 λεπτά, από 95 λεπτά που ήταν κατά μέσον όρο. Και το γίδινο έχει πέσει κάτω από τα 45 λεπτά, ενώ ήταν στα 57 με 58 λεπτά. Όχι μόνο δε βγαίνει μεροκάματο, αλλά “μπαίνουμε και μέσα” μπορώ να πω. Αρκεί να σας πω ότι το τελευταίο διάστημα πάνω από 5.000 πρόβατα εξάγονται στην Αλβανία σε πολύ χαμηλές τιμές. Πολλά σφάζονται με πολύ χαμηλές τιμές, 20 με 30 ευρώ το ζώο... Πρόβατα όχι γέρικα. Αλλά δεν αντέχουμε..! Δεν αντέχουμε πια να διατηρήσουμε τις εκμεταλλεύσεις μας»!

Τα αιτήματα προς τον νέο υπουργό

Στο ξεκίνημα της τηλεφωνικής συνομιλίας με την εκπομπή, ο Παναγιώτης Πεβερέτος αναφέρθηκε στα πρώτα και βασικά ζητήματα που θέτει ο ΣΕΚ στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη. Σύμφωνα με όσα είπε ο συνδικαλιστής, ήδη έχει ζητήσει συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Εμείς προτείναμε ταυτόχρονα, πέραν του σχεδίου που έχει ο ΣΕΚ επεξεργαστεί για την ανασυγκρότηση της κτηνοτροφίας σε όλα τα επίπεδα, θέματα που είχαμε προτείνει και στην προηγούμενη κυβέρνηση». Και παρακάτω τόνισε ότι «η κτηνοτροφία στη χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Όσον αφορά τη βοοτροφία παράγουμε μόνο το 10% του βοδινού κρέατος που χρειάζεται η χώρα μας να καταναλώσει. Το άλλο είναι εισαγόμενο. Το ίδιο και στα χοιρινά. Στα χοιρινά έχουμε μια ανατροπή τα τελευταία δέκα χρόνια και, από 75% που είχαμε παραγωγή ντόπιου εγχώριου κρέατος, αντιστράφηκε η κατάσταση και τώρα μόνο το 25% παράγουμε και το 75% είναι εισαγόμενο.

Δυστυχώς μπαίνει και το αρνί στα εισαγόμενα. Μειώνεται η ντόπια παραγωγή. Δυστυχώς, από 90% που είχαμε αυτάρκεια, έχουμε πέσει περίπου στο 85%. “Στέκονται” τα κοτόπουλα κάπως. Δηλαδή δε μειώνεται η παραγωγή του κοτόπουλου. Και βέβαια, αν το δούμε συνολικά, βλέπουμε ότι εξαρτόμαστε από τις εισαγωγές σε πολύ μεγάλο βαθμό. Να σας πω ένα νούμερο: Το 2017 η χώρα μας έδωσε περίπου 1,18 δισ. ευρώ για εισαγωγή κρέατος. Και οι εξαγωγές που είχαμε σε κρέας ήταν μόνο 75 εκατ. ευρώ»...

Η ίδια κατάσταση, όπως είπε στην εκπομπή “60 λεπτά στην ύπαιθρο”, πάει να διαμορφωθεί και με τα γάλατα. «Περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ πληρώνει η χώρα μας για εισαγωγές κάθε είδους γάλακτος. Και οι εξαγωγές μας στέκονται ακόμα λίγο με τη φέτα, η οποία φέρνει στη χώρα μας 360 εκατομμύρια ευρώ, και το γιαούρτι που έχει μια δυναμική, αναπτυσσόμενη, πολύ καλή, γύρω στα 150 εκατομμύρια ευρώ»...

Α. Στεφανάκης: «Είναι γάλα για πέταμα»

Ιδιαίτερα καυστικός για τις εισαγωγές γάλακτος Σαρδηνίας ήταν στη συνέχεια ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το “ντόπιο, δικιάς μας παραγωγής” είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό ψέμα. Και θα πρέπει να σκεφτούμε ότι έχουμε απεμπολήσει τη μηχανή, που στην ουσία “καίει” τον ήλιο, τον αέρα και το έδαφος, τα οποία είναι ανακυκλούμενα, και παράγει από το μηδέν αγαθά, κι εμείς την έχουμε βάλει στο συρτάρι και λέμε στους παραγωγούς “προσέξτε. Δε χρειάζεται να παράγετε. Εμάς μας στέλνει η Σαρδηνία το φτηνό της γάλα, που εγώ σας υπογράφω ότι είναι το “σκουπίδι” της. Έχω προσωπικά στοιχεία για το τι ποιότητα γάλακτος φέρνουν από την περιοχή του ροκφόρ οι Ελληνάρες εισαγωγείς που προσπαθούν να το κάνουν φέτα. Έχω δει προσωπικά στοιχεία. Είναι το γάλα που το χαρακτηρίζουν τρίτης κατηγορίας, το οποίο το πληρώνουμε στον παραγωγό 45 λεπτά, ενώ το γάλα που το κάνουν ροκφόρ στην περιοχή του ροκφόρ το πληρώνουν σήμερα 1,10 λεπτά το λίτρο»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News