Ελλάδα

Φύλλα πορείας σε 700 αστυνομικούς, από… Χρυσοχοΐδη

Μετά τη διαταγή για «κόψιμο» αποσπάσεων 322 ένστολων, άλλοι 400 άνδρες, συνοδοί VIP προσώπων, θα επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις

Το «Δόγμα του σοκ» επιχειρεί να εφαρμόσει στην Αστυνομία ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος κατάφερε μέσα σε μόλις λίγες ημέρες να ταράξει τα νερά τόσο στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη όσο και στις αστυνομικές υπηρεσίες.

Έχοντας στο πλευρό του δύο παλιούς συνεργάτες του από την εποχή της εξάρθρωσης της «17 Νοέμβρη», τον Λευτέρη Οικονόμου και τον Φώτη Νασιάκο, θέλησε από την πρώτη στιγμή να δείξει στους στρατηγούς της ΕΛ.ΑΣ. ότι γύρισε αποφασισμένος να κάνει αλλαγές.

Στις συσκέψεις που έγιναν στο υπουργείο κατέστησε σαφές στους αρμόδιους αξιωματικούς ότι πρώτο του μέλημα είναι η μάχη κατά του εγκλήματος. Το γεγονός ότι είναι η τέταρτη φορά που αναλαμβάνει τα ηνία της Αστυνομίας τού έδωσε το προνόμιο να γνωρίζει ότι «αστυνομικοί υπάρχουν», αρκεί να γνωρίζεις πού θα τους βρεις.

Έτσι, έδωσε εντολή να κοπούν οι αποσπάσεις όλων εκείνων οι οποίοι είχαν οργανικές θέσεις στην Άμεση ∆ράση, στην ομάδα ∆ΙΑΣ και στη ∆ιεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΜΑΤ-ΥΜΕΤ).

 

«Παράξενες» υπηρεσίες

Την περασμένη Παρασκευή εκδόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής», διαταγή προκειμένου να πάρουν φύλλο πορείας συνολικά 322 αστυνομικοί. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, «ξετρυπώθηκαν» αστυνομικοί από «παράξενες» υπηρεσίες, όπως η Θρησκευτική Υπηρεσία, το Τμήμα Συνεργείου Κτιρίων και το Τμήμα Προστασίας Οικονομίας. Στην Αθήνα θα επιστρέψουν ένστολοι και από την επαρχία, καθώς σήματα για «κόψιμο» αποσπάσεων εστάλησαν σε Πάτρα, Βόνιτσα, Τρίκαλα, Βόλο, Λάρισα, Σκύδρα, Λέσβο και Έβρο.

Στο μικροσκόπιο της νέας πολιτικής ηγεσίας μπήκε και η ∆ιεύθυνση Επισήμων. Έτσι, εκδόθηκε δεύτερη διαταγή για να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις περίπου 400 άνδρες που μέχρι χθες ήταν συνοδοί… VIP προσώπων. Στο ίδιο πλαίσιο, αναμένεται άμεσα ρύθμιση που θα προβλέπει ότι ο κάθε υπουργός της κυβέρνησης θα δικαιούται μόνο τέσσερις αστυνομικούς-συνοδούς, οι υφυπουργοί δύο, οι βουλευτές έναν και οι γενικοί γραμματείς κανέναν.

«Τέτοιου είδους κινήσεις συνήθως έχουν κόστος για έναν υπουργό, καθώς δέχεται από τους συναδέλφους του πιέσεις. Το πλεονέκτημα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι ότι έχει το "ελεύθερο" από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει ό,τι εκείνος πιστεύει για να φέρει αποτελέσματα», λέει αξιωματούχος της λεωφόρου Κατεχάκη.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αλλά και ο Λευτέρης Οικονόμου επιθυμούν με τις παραπάνω κινήσεις η ομάδα ∆ΙΑΣ να επανέλθει στο επιχειρησιακό επίπεδο που ήταν όταν ιδρύθηκε, επί των ημερών τους. Τότε αριθμούσε περίπου 2.300 μάχιμους αστυνομικούς, σε αντίθεση με τους περίπου 1.000 που είναι σήμερα.

Έπειτα από το «ξήλωμα» του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Αριστείδη Ανδρικόπουλου, η νέα φυσική ηγεσία θα προέλθει από τις έκτακτες κρίσεις που αναμένεται να γίνουν στις 23 Ιουλίου, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Η «επιχείρηση σοκ» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δεν εξαίρεσε τους αντιστρατήγους του Σώματος, που κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς κανενός το μέλλον στην ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι βέβαιο.

Φαβορί για τη θέση του αρχηγού είναι ο αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης. Όπως αναφέρουν πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη στο «Έθνος της Κυριακής», ενδεικτικό του πόσο γρήγορα «τρέχουν» οι εξελίξεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι το ότι ο υπουργός προανήγγειλε πως μέχρι τις 22 Ιουλίου θα είναι έτοιμο το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την εγκληματικότητα, πριν ακόμα δηλαδή γίνουν οι έκτακτες κρίσεις και σχηματιστεί η νέα φυσική ηγεσία.

Τα θέματα τρομοκρατίας μπορεί να μη βρέθηκαν στην «πρώτη γραμμή» της ενημέρωσης του νέου υπουργού, καθώς δόθηκε προτεραιότητα στο μέτωπο της εγκληματικότητας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα μπουν στο μικροσκόπιο. Τόσο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όσο και οι συνεργάτες του, ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου και ο σύμβουλός του Φώτης Νασιάκος, έχουν εντρυφήσει στο συγκεκριμένο θέμα. Μπορεί να «απουσίαζαν» για κάποια χρόνια, αλλά έχουν παρακολουθήσει την εξέλιξη της νεοτρομοκρατίας.

Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι πλέον το ίδιο υπουργείο θα είναι αρμόδιο και για τις φυλακές, και έτσι θα υπάρχει συνολική διαχείριση του ζητήματος. Αλλαγές αναμένονται επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανθρωπογεωγραφία των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

 

Επιχείρηση Εξάρχεια

Το δεύτερο «καυτό» θέμα στην ατζέντα του νέου υπουργού μετά την καταπολέμηση της εγκληματικότητας είναι τα Εξάρχεια. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η νέα ηγεσία επιθυμεί να κερδίσει χρόνο, αξιοποιώντας τους καλοκαιρινούς μήνες, που συνήθως είναι και οι πιο «ήσυχοι», για την προετοιμασία της επαναλειτουργίας της ομάδας ∆ΕΛΤΑ. Μεγάλη προσοχή θα δοθεί στη στελέχωσή της, όπως λένε αστυνομικές πηγές, για να μην επαναληφθούν φαινόμενα αστυνομικής βίας.

Παράλληλα, μεγάλες θα είναι οι επιχειρησιακές διαφοροποιήσεις που θα υπάρξουν σε περίπτωση επεισοδίων στα Εξάρχεια, καθώς πλέον οι εντολές θα είναι οι διμοιρίες να φτάνουν αμέσως στον τόπο όπου δρουν κουκουλοφόροι, ακόμα και στην πλατεία της περιοχής.

Πηγή: ethnos.gr 

Σχόλια