Ελλάδα

Γιάνης Βαρουφάκης: Θερμό επεισόδιο με αστυνομικό στο Παρίσι - Θα καταθέσει μήνυση

Ο Γιάνης Βαρουφάκης κρατήθηκε για λίγο, όμως δεν συνελήφθη

Ο Γιάνης Βαρουφάκης κατηγόρησε τη γαλλική αστυνομία για βίαιη συμπεριφορά, κατά τη διάρκεια ελέγχου διαβατηρίων στο αεροδρόμιο του Παρισιού το πρωί του Σαββάτου, έπειτα από επεισόδιο με έναν Γάλλο αστυνομικό ο οποίος υπηρετεί εκεί.

 Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 μόλις είχε φτάσει στο αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκωλ», με πτήση από την Αθήνα, όταν ένας αστυνομικός που στεκόταν κοντά στη ράμπα εξόδου από το αεροσκάφος ζήτησε να ελέγξει το διαβατήριό του. Η αστυνομία συνόρων της Γαλλίας (PAF) πραγματοποιούσε έλεγχο στους επιβάτες κατά την έξοδό τους από αεροπλάνο της Aegean Airlines, που είχε αναχωρήσει από το Κάιρο και είχε περάσει από την Αθήνα. Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε στο ethnos.gr ότι υπάκουσε «χωρίς άλλη συζήτηση σε αυτό το λογικό αίτημα, αλλά ο αστυνομικός μού άφησε λίγο χώρο όταν προσπάθησα να περάσω».

Βαρουφάκης: «Με έσπρωξε»

«Τη στιγμή που ακούμπησαν οι αγκώνες μας, αντέδρασε βίαια», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας «χωρίς να ξέρω το γιατί, τι του συνέβαινε, ποια μύγα τον τσίμπησε, ο εν λόγω αστυνομικός με κακομεταχειρίστηκε, χρησιμοποιώντας σωματική βία, με έσπρωξε χωρίς λόγο, άρπαξε το διαβατήριό μου και μου ζήτησε να σταθώ στον τοίχο».

Στο σημείο, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, κλήθηκαν δύο ανώτεροι αστυνομικοί, προτού του επιστραφεί το διαβατήριο.

Στην ερώτησή για το εάν θα χρησιμοποιήσει τη νομική οδό, καταθέτοντας μήνυση, η απάντησή του ήταν απόλυτα θετική. Μάλιστα, πρόσθεσε: «Ζητώ μια επίσημη απολογία από τη γαλλική αστυνομία». Όταν ρωτήσαμε να σχολιάσει την είδηση ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός δήλωσε στον γαλλικό Τύπο ότι επίσης σκοπεύει να κάνει καταγγελία σε βάρος του ιδίου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών χαμογέλασε: «Για ποιον λόγο; Επειδή αντέδρασα στην ανούσια άσκηση βίας του εις βάρος μου; Εάν είχα κάνει κάτι επιλήψιμο δεν θα έπρεπε να με έχουν συλλάβει ή έστω να έχουν προχωρήσει στην προσαγωγή μου, ενώ δεν θα έπρεπε να μου έχουν επιστρέψει το διαβατήριο;». Και είναι αλήθεια αυτό, αφού ο Γιάνης Βαρουφάκης μπορεί να κρατήθηκε για λίγο, για να δοθούν οι αμοιβαίες εξηγήσεις, όμως δεν συνελήφθη. Ο ίδιος σημείωσε στο ethnos.gr ότι «η αντίδρασή μου ήταν απόλυτα φυσιολογική απέναντι σε μια αναίτια επίθεση. Κανένα αστυνομικό όργανο δεν έχει κανένα δικαίωμα να συμπεριφέρεται έτσι σε έναν πολίτη, σε έναν Έλληνα, σε έναν Ευρωπαίο πολίτη». 

Το βίντεο με το επεισόδιο

Στο μεταξύ, η ιστοσελίδα Levante δημοσίευσε βίντεο από αυτό το επεισόδιο. Σε αυτό, ο κ. Βαρουφάκης ακούγεται να λέει στον ένστολο ότι είναι βίαιος, αγενής, όνειδος για τη γαλλική αστυνομία, ενώ του ζητεί να καλέσει κάποιον ανώτερό του, υψηλόβαθμο, προκειμένου να του θέσει τις αιτιάσεις του.

Η ανάρτηση Δερβενιώτη για το περιστατικό

Για το συμβάν έκανε ανάρτηση στο Facebook ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Σπύρος Δερβενιώτης. Σε αυτό, περιγράφει τι συνέβη.

«Επειδή τα site και τα κανάλια θα το σπινάρουν με τις γνωστές μεθόδους τους, ας υπάρχει κάπου μια ακριβής καταγραφή:

Κατά την έξοδό του από το αεροπλάνο στο ‘’Σαρλ ντε Γκωλ’’, ο Γιάνης Βαρουφάκης έδειξε το διαβατήριό του σε αστυνομικό που το ζήτησε. Όχι στον έλεγχο διαβατηρίων, έτσι; Στην κυριολεξία στην έξοδο απ' το αεροπλάνο, στη ράμπα που συνδέει με το κτίριο του αεροδρομίου. Ο αστυνομικός το βρήκε εντάξει, αλλά δεν έδειξε καμία βιασύνη να το επιστρέψει στον κάτοχό του. Αφού το επέστρεψε μειδιώντας, στάθηκε μπροστά του με τα χέρια στη μέση μην αφήνοντας επαρκή χώρο για να περάσει, χωρίς να τον ακουμπήσει αναγκαστικά. Με την αναπόφευκτη επαφή, ο αστυνομικός του αφαίρεσε το διαβατήριο με βία και του ζήτησε να σταθεί στον τοίχο. Τη συνέχεια, που επιβεβαιώνει και τα προηγούμενα, μπορείτε να τη δείτε στο βίντεο που επισυνάπτω. Ο Γιάνης έχει ήδη κινήσει νομικές διαδικασίες.

ethnos

Σχόλια