default-image

Ο γάμος του Ανδρέα Παπανδρέου με τη Δήμητρα Λιάνη

Ελλάδα
Ο γάμος του Ανδρέα Παπανδρέου με τη Δήμητρα Λιάνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν το θυελλώδες ειδύλλιο ανάμεσα στον γνωστό πολιτικό και την αεροσυνοδό κατέληξε σε γάμο

Σαν σήμερα, στις 13 Ιουλίου του 1989, ο Ανδρέας Παπανδρέου παντρεύεται την αεροσυνοδό της Ολυμπιακής Αεροπορίας Δήμητρα Λιάνη. Ήταν ο τρίτος γάμος του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ: Είχαν προηγηθεί οι γάμοι του με τη Χριστίνα Ρασιά και τη Μαργαρίτα Τσαντ. Ο Παπανδρέου ήταν ήδη 70 χρονών όταν ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με τη Λιάνη. Η τελετή έγινε στον ναό της Ελευθερώτριας στην Πολιτεία Αττικής. Είχε προηγηθεί ένα θυελλώδες ειδύλλιο ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό και τη Δήμητρα Λιάνη, το οποίο απασχόλησε για χρόνια την ελληνική κοινή γνώμη. 

1793: Η δολοφονία του Ζαν Πολ Μαρά

Στις 13 Ιουλίου του 1793 δολοφονείται μία από τις πλέον εξέχουσες μορφές της Γαλλικής Επανάστασης. Ο λόγος για τον “φίλο του λαού”, τον δημοσιογράφο και πολιτικό Ζαν Πολ Μαρά, ο οποίος δολοφονήθηκε από τη νεαρή Σαρλότ Κορντέ (υποστηρίκτρια των Γιρονδίνων), η οποία τον μαχαίρωσε την ώρα που αυτός έκανε το λουτρό του. Η Κοντέ εκτελέστηκε στη λαιμητόμο λίγες ημέρες αργότερα. Ο Μαρά υπήρξε θανάσιμος εχθρός του βασιλικού θεσμού: Με την πένα του συνέβαλε τα μέγιστα στην καταδίκη και καρατόμηση του Λουδοβίκου. Διετέλεσε ακόμη πρόεδρος της “Λέσχης των Ιακωβίνων”, ενώ βοήθησε στην ανατροπή των Γιρονδίνων από την εξουσία.

1930: Το πρώτο Μουντιάλ στην Ουρουγουάη

Το ημερολόγιο έδειχνε 13 Ιουλίου του 1930, όταν ξεκινά στην Ουρουγουάη το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Η FIFA είχε αποφασίσει το πρώτο Μουντιάλ να διοργανωθεί στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία γιόρταζε εκείνο τον χρόνο τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της. Το πρώτο ματς στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου έγινε στο Μοντεβιδέο, ανάμεσα στη Γαλλία και το Μεξικό, με τους Ευρωπαίους να επικρατούν των Λατίνων με 4-1. Στον τελικό, η διοργανώτρια Ουρουγουάη επικράτησε με 4-2 της Αργεντινής, σηκώνοντας το πρώτο βαρύτιμο τρόπαιο. Σημειώνεται ότι στο Μουντιάλ του 1930 πήραν μέρος 13 ομάδες: Μόνο τέσσερις από αυτές προέρχονταν από τη Γηραιά Ήπειρο, καθώς το υπερπόντιο ταξίδι τριών εβδομάδων από την Ευρώπη στη Λατινική Αμερική ήταν απαγορευτικό για τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία εκείνη την περίοδο βίωναν τις ολέθριες επιπτώσεις του αμερικανικού “κραχ” και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Οι τέσσερις ομάδες που εκπροσώπησαν την Ευρώπη στη διοργάνωση ήταν το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ρουμανία και η Γιουγκοσλαβία. Όλες οι υπόλοιπες ομάδες προέρχονταν από την αμερικανική ήπειρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News