Σε ποιες σχολές «γκρεμίζονται» οι βάσεις

Ελλάδα
Σε ποιες σχολές «γκρεμίζονται» οι βάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο

Πτώση στο 2ο και το 3ο πεδίο και αυξομειώσεις το 1ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών για τις βάσεις των πανεπιστημιακών τμημάτων, όπως προκύπτει από τη συστηματική μελέτη των στατιστικών στοιχείων από τις βαθμολογικές επιδόσεις των φετινών υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η πορεία των βάσεων, πάντως, καθορίζεται φέτος κυρίως από τις αλλαγές στον αριθμό των εισακτέων, αλλά και από τις κακές επιδόσεις των μαθητών σε πολλά μαθήματα.

Τα ποσοστά των γραπτών που βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση είναι εξαιρετικά υψηλά και κυρίως στη Βιολογία Γενικής Παιδείας (64,99%, αλλά στο εν λόγω μάθημα εξετάστηκαν πολύ λίγοι υποψήφιοι, οι οποίοι το είχαν δηλώσει ως 2ο μάθημα Γενικής Παιδείας), στα Μαθηματικά (69,62%) και στην Ιστορία (47,20%).

Μεγάλη ήταν η αποτυχία στη Χημεία (42,12%) και τη Φυσική (39,41%). Οι εκπαιδευτικοί πάντως ξεκαθαρίζουν ότι, με εξαίρεση τη Χημεία, τα θέματα της οποίας κρίθηκαν ως τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών, στα Μαθηματικά και τη Φυσική τα ζητήματα δεν είχαν πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Ο τεράστιος όγκος τους ήταν αυτός που οδήγησε σε τέτοια ποσοστά αποτυχίας. Κατά τ’ άλλα, ως έκπληξη χαρακτηρίζουν οι ειδικοί το μικρό ποσοστό (16%) των γραπτών στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας που βαθμολογήθηκε κάτω από τη βάση.

Μειώθηκαν και τα «άριστα»

Η εκτίμηση για πτώση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές (και εφόσον οι υποψήφιοι συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους όπως τα τελευταία χρόνια, δηλαδή με στόχευση τα δημοφιλή τμήματα και σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας τους) επιβεβαιώνεται τρόπον τινά και από τη σημαντική μείωση των αριστούχων στις φετινές πανελλαδικές.

Ειδικότερα, στην Ομάδα Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών, στα Λατινικά το ποσοστό των αριστούχων έπεσε στο 24,23% (από 28,32%), στην Ιστορία ανέβηκε στο 9,04% (από 8,75%), στη Βιολογία αυξήθηκε οριακά (8,84% φέτος και 8,75% πέρυσι), στα Αρχαία Ελληνικά “κατρακύλησε” στο 2,84% (από 4,67% το 2018) και τέλος στη Νεοελληνική Γλώσσα ήταν 1,75% από 0,90% πέρυσι.

Στην Ομάδα Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών, το ποσοστό των αριστούχων στη Βιολογία “σκαρφάλωσε” στο 28,14% (από 15,38% που ήταν το 2018), ενώ στη Χημεία “γκρεμίστηκε” στο 4,37% (από 23,10% που ήταν πέρυσι). Στη Νεοελληνική Γλώσσα, οι αριστούχοι στην κατεύθυνση αυτή φέτος ήταν 1,82% (από 1,31% πέρυσι), στα Μαθηματικά οι αριστούχοι ήταν 9,74% από 4,98% πέρυσι και στη Φυσική 12,73% από 16,60% πέρυσι.

Στην Ομάδα Προσανατολισμού των Οικονομικών Σπουδών αρίστευσαν πολλοί περισσότεροι από πέρυσι στο μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (20,67% φέτος, 9,87% πέρυσι). Αντίθετα, στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας το ποσοστό των αριστούχων έπεσε στο 12,22% φέτος από 21,82% πέρυσι. Στα Μαθηματικά οι αριστούχοι υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι, αλλά τα ποσοστά είναι μικρά (1,58% φέτος, 0,58% πέρυσι). Στη Νεοελληνική Γλώσσα, οι αριστούχοι ήταν επίσης ελάχιστοι (0,28% φέτος, 0,13% πέρυσι).

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Πτώση στις Νομικές Σχολές και την Ψυχολογία

Η πτώση των βάσεων θα είναι σχετικά περιορισμένη στις περισσότερες σχολές, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που θα σημειωθεί οριακή άνοδος, όπως συμφωνούν οι εκπαιδευτικοί, οι φροντιστές, οι αναλυτές και οι ειδικοί. Οι μαθητές έγραψαν χειρότερα στα Λατινικά και τα Αρχαία, αλλά έγραψαν καλύτερα στην Ιστορία. Οι περιζήτητες σχολές της Νομικής και της Ψυχολογίας θα υποχωρήσουν, έστω και λίγο ή οριακά.

Να σημειωθεί ότι την πτωτική πορεία των βάσεων στο εν λόγω πεδίο ενισχύει το ότι είχαμε φέτος περίπου 3.000 υποψήφιους λιγότερους από πέρυσι στις Ανθρωπιστικές Σπουδές.

«Στο 1ο πεδίο των Θεωρητικών Σπουδών περιμένουμε μικρές αυξομειώσεις των βάσεων. Ίσως οι υψηλόβαθμες σχολές, όπως τα τμήματα Νομικής και Ψυχολογίας, να παρουσιάσουν μικρή πτώση. Δεν περιμένουμε κάτι ιδιαίτερο, καθώς τα παιδιά έχουν γράψει τα ίδια με τα περυσινά επίπεδα», ανέφερε στη “Νέα Κρήτη” ο Μάνος Καζαντζάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Φροντιστών Νομού Ηρακλείου.

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Χημεία και Βιολογία “βουλιάζουν” τις βάσεις

Αναμένεται καθολική πτώση των βάσεων λόγω των χαμηλών επιδόσεων σε Χημεία και Φυσική, η οποία θα είναι μεγαλύτερη στα τμήματα των περιφερειακών πανεπιστημίων, λόγω της “δραματικής” αύξησης του αριθμού των εισακτέων, και μικρότερη στα κεντρικά Ιδρύματα.

«Στο 2ο πεδίο των Θετικών Επιστημών περιμένουμε αρκετά μεγάλη πτώση των βάσεων, γιατί οι επιδόσεις των μαθητών στη Φυσική και στη Χημεία ήταν αρκετά χαμηλότερες από πέρυσι, και τα Μαθηματικά δε τους έδωσε τη δυνατότητα ώστε να καλύψουν τη διαφορά. Έτσι, λοιπόν, περιμένουμε μια αρκετά μεγάλη πτώση των βάσεων, η οποία θα είναι σε όλο το φάσμα των σχολών, από τα υψηλόβαθμα τμήματα των Πανεπιστημίων και των Πολυτεχνείων του κέντρου μέχρι τις περιφερειακές σχολές», είπε ο κ. Καζαντζάκης.

Αστάθμητος παράγοντας στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο είναι και τα δεκάδες νέα τμήματα που προέκυψαν από συγχωνεύσεις τμημάτων, τα οποία, όπως όλα δείχνουν, θα δεχτούν φοιτητές µε βαθμούς κάτω από τη βάση.

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Σταθερά υψηλές οι Ιατρικές Σχολές

Η πτώση των βάσεων θα είναι μικρή σε όλα τα τμήματα, αλλά αξιοσημείωτη. Στις Ιατρικές Σχολές πάντως, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, δε θα “γκρεμιστούν” οι βάσεις, ωστόσο φαίνεται ότι η Αθήνα θα επανέλθει σε αριθμό μορίων κάτω από τις 19.000, έστω και οριακά, ενώ όλες οι υπόλοιπες θα βρίσκονται μέσα στο εύρος των 18.000 μορίων. Κι όλα αυτά εκτιμάται ότι οφείλονται στην αύξηση των αριστούχων στο μάθημα της Βιολογίας προσανατολισμού, καθώς πάνω από 18 έγραψε το 11,46% των υποψηφίων (8,28% πέρυσι) και 16,68% πάνω από 19 (7,10% πέρυσι).

Ο κ. Καζαντζάκης είπε χαρακτηριστικά: «Στο 3ο πεδίο των Ιατρικών Επιστημών έχουμε χαμηλότερες επιδόσεις στη Φυσική και στη Χημεία συγκριτικά με πέρυσι, όπου οι αριστούχοι έχουν περιοριστεί πάρα πολύ, έχουμε όμως αρκετά καλές επιδόσεις στη Βιολογία. Υπάρχει, επομένως, μια σχετική εξισορρόπηση των βάσεων και περιμένουμε, πάλι, μια πτώση των βάσεων όχι τόσο μεγάλη όσο το δεύτερο επιστημονικό πεδίο. Θα δούμε τις Ιατρικές Σχολές να υποχωρούν σ’ ένα επίπεδο 200 μορίων. Είναι ακόμη θεωρητικό μέχρι την τελική διαμόρφωση».

4ο Επιστημονικό Πεδίο

Ο αριθμός των εισακτέων φέρνει αυξομειώσεις

Οι επιδόσεις των υποψηφίων δεν έχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση µε πέρυσι, αλλά η σημαντική αύξηση στον αριθμό των εισακτέων οδηγεί εκ των πραγμάτων τις βάσεις σε καθοδική τροχιά. Οι υποψήφιοι έγραψαν χειρότερα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, αλλά καλύτερα στην Πληροφορική και στα Μαθηματικά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αξίζει να επισημανθεί ξανά ότι οι ασφαλέστερες εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων γίνονται αφού γίνουν γνωστά τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών, τα στατιστικά με τις προτιμήσεις τους και τις τάσεις σχετικά με τα κριτήρια επιλογής τους.

Όλες οι εκτιμήσεις που προηγήθηκαν εκπονήθηκαν με την προϋπόθεση ότι οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν φέτος τα δελτία με τον τρόπο που το κάνουν τα τελευταία χρόνια, προτιμώντας δηλαδή σχολές κοντά στην κατοικία τους και δημοφιλή τμήματα, με σχετικά “εξασφαλισμένη” την είσοδο στην αγορά εργασίας.

Την εκτίμησή του έδωσε ο Μάνος Καζαντζάκης, ο οποίος τόνισε ότι «στο 4ο επιστημονικό πεδίο, όπου είναι η παλιά Τεχνολογική Κατεύθυνση, περιμένουμε μικρές αυξομειώσεις των βάσεων. Ίσως να δούμε μια μικρή αύξηση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές, καθώς τα παιδιά που έγραψαν υψηλές βαθμολογίες ήταν περισσότερα από πέρυσι».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News