Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Νέα ακαδημαϊκά προγράμματα και έμφαση στην απασχολησιμότητα του φοιτητή

Ελλάδα
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Νέα ακαδημαϊκά προγράμματα και έμφαση στην απασχολησιμότητα του φοιτητή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια συνομιλία με τον Κοσμήτορα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Γιώργο Μπούστρα

Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η αρχαιότερη σχολή στην Κύπρο αναφέρει ο Καθηγητής Μπούστρας και διαθέτει το βάθος και την εμπειρία μέσα από σύγχρονα και ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών, να προσφέρει στους φοιτητές της τα κατάλληλα ακαδημαϊκά προσόντα που θα τους επιτρέψουν να ακολουθήσουν μια επιτυχημένη καριέρα. Τα προγράμματα των δύο τμημάτων της Σχολής - Λογιστικής, Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών και Τμήμα Διοίκησης και Μάρκετινγκ - προετοιμάζουν τους απόφοιτους για συνέχιση σπουδών σε μεταπτυχιακά προγράμματα (Master και Ph.D.) και τους προσφέρουν τις αναγκαίες δεξιότητες για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων αποτελεί μια από τις πέντε σχολές του πανεπιστημίου (Επιστημών της Αγωγής, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Θετικών Επιστημών, Ιατρικής, Νομικής και της Μονάδας Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης) το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο ραγδαία αναπτυσσόμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην νοτιο-ανατολική Μεσόγειο. Δύο χρόνια μετά την ενσωμάτωση του στην Galileo Global Education, του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού πανεπιστημιακού οργανισμού εκπαίδευσης – με το Γαλλικό κράτος ως κύριο επενδυτή - το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί τον νέο περιφερειακό πυλώνα του διεθνούς δικτύου το οποίο λειτουργεί 37 ιδρύματα σε 80 πανεπιστημιουπόλεις σε 10 χώρες με πάνω από 100.000 εγγεγραμμένους φοιτητές.

Αυτός ο εντυπωσιακός ρυθμός ανάπτυξης και τα συνεχή ακαδημαϊκά και ερευνητικά επιτεύγματα και διακρίσεις του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου οδήγησαν το Times Higher Education University Impact Rankings να κατατάξει το πανεπιστήμιο μεταξύ των 301+ πανεπιστημίων παγκοσμίως όσον αφορά τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπό του. Η αναγνώριση από το THE, έναν από τους πιο αξιόπιστους διεθνής θεσμούς στην εκπαίδευση το οποίο υιοθετεί τα κριτήρια των Ηνωμένων Εθνών στην αξιολόγηση του, εδραίωσε τη φήμη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου για ποιοτική εκπαίδευση, επενδύσεις σε καινοτομία υψηλής τεχνολογίας και διασύνδεση με την βιομηχανία και την ευρύτερη κοινωνία.

Στο πλαίσιο της διαρκούς μετεξέλιξής της, αναφέρει ο Καθηγητής Μπούστρας, η Σχολή έχει αναλάβει την τελευταία χρονιά σημαντικές πρωτοβουλίες.  Η ίδρυση του EUC-PEAK του ερευνητικού κέντρου στην καινοτομία και τη επιχειρηματικότητα, έδωσε την ευκαιρία στη Σχολή να θέσει – εν πολλοίς – την ατζέντα στο δημόσιο χώρο στα παραπάνω θέματα.

Ιδιαίτερη στιγμή, τονίζει, αποτελεί η λειτουργία του μοναδικού στην νότιο ανατολική Ευρώπη πτυχίου BSc in Aviation Management with Pilots License το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της Σχολής.  Με αυτό το νέο πτυχίο, οι απόφοιτοι μπορούν να έχουν την ιδανική ευκαιρία εισόδου στην αεροπορική βιομηχανία είτε ως πιλότοι, είτε ως στελέχη διαχείρισης και διοίκησης του αεροδρομίου.

Σημαντική συνέργεια για τη Σχολή απότελεί το γεγονός ότι από το 2015, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου λειτουργεί το Microsoft Innovation Center, το μοναδικού Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft στην Κύπρο, ένα από τα 110 που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο. Το Κέντρο έχει μια ξεκάθαρη τεχνολογική διάσταση, αλλά έχει επίσης μια υποστηρικτική διάσταση προς την επιχειρηματικότητα και τις νεοφυής επιχειρήσεις. Τα Κέντρα Καινοτομίας Microsoft χαρακτηρίζονται από εγκαταστάσεις προηγμένης τεχνολογίας και γίνονται βασικοί καταλύτες οικονομικής ανάπτυξης, αφού μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο για την προώθηση της καινοτομίας και την ανάπτυξη λογισμικών για βιώσιμες τοπικές οικονομίες μέσα από την παραγωγή νέων, δυναμικών προτάσεων και την κατάρτιση, εκπαίδευση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Ήδη 120 νεοφυείς επιχειρήσεις με τη συμμετοχή φοιτητών έχουν ξεκινήσει μέσα στα δυο χρόνια από τη λειτουργία του.

Την ίδια στιγμή το Κέντρο Αριστείας CERIDES (Center Of Excellence in Risk and Decision Sciences) εξασφάλισε Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους €2.4εκ. καθώς και τη συμμετοχή του σε οκτώ νέες επιστημονικές συνέργειες που στοχεύουν στην ανάπτυξη ερευνητικών μεθόδων, την αξιολόγηση κινδύνων, και την ανάλυση, το σχεδιασμό και την υλοποίηση μηχανισμών λήψης αποφάσεων και διεθνών συνεργασιών. Αξίζει να σημειωθεί η έναρξη ενός μεγάλους Marie Curie Training Network, μοναδικού στην Ευρώπη για την εκπαίδευση διδακτορικού επιπέδου φοιτητών στην Πολιτική Προστασία.  Το ποσοστό επιτυχίας στα προγράμματα Marie Curie, τονίζει ο Καθηγητής Μπούστρας, είναι μόλις 8% και αυτό καταδεικνύει το μέγεθος της επιτυχίας.  Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι με διαφορά το κορυφαίο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Κύπρο όσον αφορά τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της ΕΕ «Ορίζοντας 2020». Τα προγράμματα συνδυάζουν καινοτομία με έρευνα και νέα επιστημονικά δεδομένα ώστε να αναπτύξουν πρωτοπόρα αποτελέσματα που θα είναι επωφελή για το διεθνές περιβάλλον, την εκπαίδευση και την ασφάλεια.

Στην αβεβαιότητα του σήμερα, αυτό που προβληματίζει τον φοιτητή είναι η απασχολησιμότητα και η δυνατότητα σύνδεσης με την αγορά εργασίας. Ο Καθ. Μπούστρας σημειώνει πως για να ενισχυθεί η απασχολησιμότητα, για παράδειγμα, στο πρόγραμμα Διοίκησης Ξενοδοχείων, Τουρισμού και Οργάνωσης Εκδηλώσεων, «ξαναγράψαμε το πτυχιακό πρόγραμμα από την αρχή ώστε να έχει μεγαλύτερες και πιο στοχευμένες περιόδους πρακτικής εξάσκησης σε ξενοδοχεία. Βρήκαμε ξενοδοχεία στην Κύπρο τα οποία μοιράστηκαν το όραμα μας, και υπογράψαμε συμφωνίες προς όφελος της πρακτικής εξάσκησης του φοιτητή. Επίσης, κάτι πιο πρόσφατο και ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι για το BSc Λογιστικής εξασφαλίσαμε από τον ελεγκτικό οίκο ΕΥ, Ernst & Young, εννέα πληρωμένες θέσεις πρακτικής εξάσκησης για τους τελειόφοιτους φοιτητές μας.  Αυτή τη στιγμή είμαστε το μόνο πανεπιστήμιο στην Κύπρο που προσφέρει 12 απαλλαγές για το ACΑ (από 15), καθώς επίσης oι απόφοιτοι απαλλάσσονται πλήρως από τις εξετάσεις  των επαγγελματικών τίτλων CPA, CMA, CPIA και CITA που προσφέρονται από τον φορέα ‘The Association of Certified Public Accountants’». Αυτό δίνει την δυνατότητα στους φοιτητές να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες και εμπειρίες που είναι απαραίτητες για το περιβάλλον εργασίας.

Το BSc Λογιστικής,  στο οποίο το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου «πέτυχε κάτι πρωτόγνωρο» αναφέρει: «Όπως είναι γνωστό, στα πλείστα των προσφερόμενων στην Κύπρο προγραμμάτων λογιστικής, οι φοιτητές τυγχάνουν κάποιων εξαιρέσεων από επαγγελματικά σώματα όπως το ACCA και το ICAEW. Για πρώτη φορά και αυτή είναι η εξαίρεση που πετύχαμε και η καινοτομία που παρουσιάζουμε εμείς είναι ότι οι φοιτητές μας εξασφαλίζουν την εξαίρεση διδασκόμενοι το κυπριακό φορολογικό δίκαιο και όχι το αγγλικό», εξηγεί.

Έμφαση στην απασχολησιμότητα του φοιτητή

Πέρα από την εργασιακή εμπειρία – σε όλα τα προγράμματα σπουδών – οι φοιτητές υποστηρίζονται από μια σειρά εργαλείων προς διευκόλυνονση της αναζήτησης εργασίας μετά την αποφοίτηση.  Έρευνες καταδεικνύουν ότι 8 στους 10 απόφοιτους του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου εργάζονται, 1 στους 2 έχει εργοδοτηθεί μέσα στους έξι πρώτους μήνες μετά την αποφοίτηση, και 8 στους 10 εργάζονται στον τομέα των σπουδών τους. Μια εξέλιξη η οποία εξασφάλισε για το πανεπιστήμιο την μοναδική για την Κύπρο πιστοποίηση «Πέντε Αστέρια» στον τομέα της απασχολησιμότητας από τον οργανισμό πανεπιστημιακών αξιολογήσεων QS Top Universities στην κατηγορία των QS Stars.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Γραφείο Εισδοχής Φοιτητών τηλ. 00357 – 22713000 ,

email: [email protected]

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News