Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ελλάδα
Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λεπτό προς λεπτό η ορκωμοσία

Στις 12 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης  τη σύνθεση της οποίας αποφάσισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και απαρτίζεται από 51 υπουργούς και υφυπουργούς, εκ των οποίων τα 21 (το 40% του υπουργικού συμβουλίου) είναι εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα.

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, ορκίστηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο τα μέλη της νέας κυβέρνησης. Πολλοί δε, από τους νέους υπουργούς συνοδεύονταν από συγγενείς τους.

Η πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή την Τετάρτη στις 11:00.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση γνωριμίας σήμερα στις 17:30  με τον επικεφαλής του SSM κ. Andrea Enria, που βρίσκεται στη χώρα μας. Στις 18:00 ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, και στις 18:30 θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τον σχεδιασμό για τη διάσωση της ΔΕΗ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το νέο σχήμα με το οποίο η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εφαρμόσει το φιλόδοξο πρόγραμμά της μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

- Τις προηγούμενες ημέρες είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες ότι η κυβέρνηση θα είναι γεμάτη με τεχνοκράτες, ακόμη και σε κομβικά υπουργεία. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης πήγε σε έναν “συμβιβασμό”: στις θέσεις υπουργών (πλην μίας) εγκατέστησε πολιτικά πρόσωπα, αλλά στις θέσεις των υφυπουργών ιδιαίτερα στο κομβικά υπουργεία (οικονομικά, αναπτυξιακά κ.λπ.) γέμισε τις θέσεις των υφυπουργών με τεχνοκράτες, εξειδικευμένους στους επιμέρους τομείς. Ορισμένοι εξ αυτών γνωστοί και επιτυχημένοι στο αντικείμενό τους, ορισμένοι όχι και τόσο.

Στο υπουργείο Οικονομικών, ο Χρήστος Σταϊκούρας ήταν ίσως ο πλέον “σίγουρος” εδώ και πολύ καιρό, αλλά στις θέσεις των υφυπουργών τοποθετήθηκαν τρεις εξωκοινοβουλευτικοί, για να αναλάβουν τρεις κομβικούς τομείς της οικονομικής πολιτικής - φορολογικά, δημοσιονομικά και τράπεζες.

Ανάλογη διάρθρωση και στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου ο Άδωνις Γεωργιάδης θα είναι ο επικεφαλής, με τρεις τεχνοκράτες αρμόδιους για επενδύσεις και ΣΔΙΤ, έρευνα και τεχνολογία, βιομηχανία και εμπόριο.

Τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών θα πλαισιώσουν ένας τεχνοκράτης, ένα πολιτικό πρόσωπο και ένας εκπρόσωπος της ομογένειας.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιλέχθηκε ένα εξωκοινοβουλευτικό αλλά πολιτικό πρόσωπο, ο γνωστός ως «ο υπουργός που συνέλαβε τη “17Ν”» Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Θα τον πλαισιώσουν ο Γ. Κουμουτσάκος ως αναπληρωτής και ο Λευτέρης Οικονόμου ως αρμόδιος για την “αντεγκληματική” πολιτική.

Υπουργός Εθνικής Άμυνας επιλέχθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και στο υπουργείο Παιδείας η Νίκη Κεραμέως, ενώ ο Γιάννης Βρούτσης, όπως αναμενόταν... από καιρό, πήρε ξανά το υπουργείο Εργασίας που είχε και στην κυβέρνηση Σαμαρά. Στο υπουργείο Παιδείας βρίσκουμε έναν από τους Κρητικούς της νέας κυβέρνησης, τον Χανιώτη Βασίλη Διγαλάκη, που θα είναι αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ο Βασίλης Κικίλιας ανέλαβε το ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο της Υγείας και η πολύπειρη Λίνα Μενδώνη (εξωκοινοβουλευτική, με θητεία γ.γ. Πολιτισμού επί ΠΑΣΟΚ) ανέλαβε υπουργός Πολιτισμού, με τον Λευτέρη Αυγενάκη να αναλαμβάνει την “ηλεκτρική καρέκλα” του υφυπουργού Αθλητισμού.

Ο ένας εκ των δύο εκ Κρήτης (αν και δεν εκλέγεται στο νησί) υπουργός είναι ο Κωστής Χατζηδάκης, που σε αυτήν την κυβέρνηση αναλαμβάνει το εξαιρετικά κρίσιμο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο να “τακτοποιήσει” την υπόθεση της ΔΕΗ και να προχωρήσει το θέμα των υδρογονανθράκων. Αρωγούς θα έχει δύο υφυπουργούς.

Ο Κώστας Τσιάρας, με υφυπουργό τον Δημήτρη Κράνη, αναλαμβάνουν το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης, ενώ το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα είναι... καθαρά τεχνοκρατικό, με τον Κυριάκο Πιερρακάκη υπουργό και δύο υφυπουργούς, με τον ένα μάλιστα να είναι “απλούστευσης διαδικασιών” - ένα χαρτοφυλάκιο που αν επιτύχει θα δώσει... πολλούς πόντους στην κυβέρνηση.

Το χαρτοφυλάκιο των Υποδομών παίρνει ο Αχιλλέας Καραμανλής, με άλλον έναν Κρητικό ως υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Μεταφορών, τον Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Ο ένας από τους δύο Κρητικούς που ανέλαβε θέση υπουργού είναι ο Γιάννης Πλακιωτάκης, που πήρε το υπουργείο Ναυτιλίας.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέλαβε ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, με δύο υφυπουργούς.

Τακτικά θα... βλέπουμε στην Κρήτη τον Μάκη Βορίδη, αφού ανέλαβε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με δύο υφυπουργούς αρμόδιους για ΚΑΠ και Αλιευτική Πολιτική.

Τέλος, το υπουργείο Τουρισμού, που αρνήθηκε η Όλγα Κεφαλογιάννη (επιθυμούσε “πακέτο” το Πολιτισμού, σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες, δίχως να επιβεβαιωθούν), πήγε στον εκ Ποταμιού προερχόμενο Χάρη Θεοχάρη.

Τέλος, υπουργός Επικρατείας θα είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης και οι δύο υφυπουργοί παρά τω Πρωθυπουργώ θα είναι οι Άκης Σκέρτσος (συντονισμός κυβερνητικού έργου) και Στέλιος Πέτσας (κυβερνητικός εκπρόσωπος).

Για πρόεδρο της Βουλής η Ν.Δ. θα προτείνει τον βουλευτή Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News