Ο φονικός σεισμός της Σαντορίνης που σήκωσε παλιρροϊκό κύμα

Ελλάδα
Ο φονικός σεισμός της Σαντορίνης που σήκωσε παλιρροϊκό κύμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα ο τρομερός σεισμός με τους 53 νεκρούς

Σαν σήμερα, στις 9 Ιουλίου του 1956, πριν από ακριβώς 63 χρόνια, σημειώνεται ο τρομερός σεισμός μεγέθους 7,3 της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε το νησί της Σαντορίνης. Από το χτύπημα του Εγκέλαδου, 53 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 100. Ο σεισμός προκάλεσε μάλιστα τεράστιο παλιρροϊκό κύμα, το οποίο απλώθηκε στις υπόλοιπες Κυκλάδες, την Κρήτη, τη Ρόδο, αλλά και τις ακτές της Πελοποννήσου.

Ανεξάρτητη Αργεντινή, ετών... 203

Ακριβώς 203 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που η Αργεντινή διακήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία. Το έδαφος για την ανεξαρτητοποίηση του κράτους της Λατινικής Αμερικής είχε αρχίσει να γίνεται πρόσφορο το 1810, μετά την ανατροπή του Ισπανού βασιλιά Φερδινάνδου από τον Ναπολέοντα. Τότε οι πολίτες του Μπουένος Άιρες ίδρυσαν την πρώτη τοπική κυβέρνηση. Στις 9 Ιουλίου του 1816, η Βουλή του Τουκουμάν συνεδρίασε, διακηρύσσοντας κι επίσημα την ανεξαρτησία της από τη “μητέρα” Ισπανία. Είχε προηγηθεί η ανεξαρτησία της Παραγουάης (1811), ενώ την Αργεντινή ακολούθησε το 1825 και η Βολιβία.

Ο Αϊνστάιν, ο Ράσελ και οι άλλοι...

Σαν σήμερα, στις 9 Ιουλίου του 1955, εννέα επιστήμονες διεθνούς κύρους υψώνουν το ανάστημά τους και προειδοποιούν τους παγκόσμιους ηγέτες για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση πολέμου με πυρηνικά όπλα. Ανάμεσα σ’ αυτούς που υπέγραψαν τη σχετική έκκληση ήταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, αλλά και ο Μπέρτραντ Ράσελ.

Τα 63α γενέθλια του Τομ Χανκς

Τα εξήντα τρία του χρόνια συμπληρώνει αισίως σήμερα ο Αμερικανός ηθοποιός Τομ Χανκς. Γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου του 1956, στο Κόνκορντ της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ. Σε νεαρή ηλικία ξεκίνησε να δουλεύει στην τηλεόραση με ρόλους σε οικογενειακές κωμωδίες και το 1988 γίνεται ευρέως γνωστός, συμμετέχοντας στην ταινία “Big”. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Τομ Χανκς καθιερώθηκε στις συνειδήσεις των απανταχού σινεφίλ με τη συμμετοχή του στις ταινίες “Φιλαδέλφεια” και “Φόρεστ Γκαμπ”, οι οποίες, μάλιστα, ήταν αυτές που του “χάρισαν” το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου το 1993 και το 1994, αντίστοιχα. Έκτοτε, έχει πρωταγωνιστήσει σε μια σειρά σημαντικών ταινιών, όπως είναι το “Apollo 13”, η “Διάσωση του στρατιώτη Ράιαν”, το “Πράσινο Μίλι”, ο “Ναυαγός” κ.ά.

Δίκη και καταδίκη του Μανόλη Γλέζου

Στις 9 Ιουλίου του 1959 ξεκινά στο διαρκές Στρατοδικείο των Αθηνών η περίφημη δίκη του Μανόλη Γλέζου, ο οποίος κατηγορείται για «αδικήματα στρεφόμενα κατά της ασφαλείας του κράτους». Λίγες ημέρες μετά, στις 22 του ίδιου μήνα, ο Γλέζος θα κριθεί ένοχος και θα καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών.

Το πιο διάσημο δάγκωμα... αφτιού!

Στις 9 Ιουλίου του 1997 ανακαλείται η άδεια πυγμαχίας του διάσημου Μάικ Τάισον, στον οποίο επιβάλλεται, μάλιστα, πρόστιμο ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Αιτία είναι η επίθεση του μεγάλου πυγμάχου εναντίον του αντιπάλου του Εβάντερ Χόλιφιλντ: Στον αγώνα ανάμεσα στους δύο αθλητές, που είχε γίνει στις 28 Ιουνίου του ίδιου έτους, ο Τάισον δάγκωσε τον Χόλιφιλντ στο αφτί. Ο διαιτητής διέκοψε τον αγώνα, ωστόσο στη συνέχεια ο Τάισον δάγκωσε και δεύτερη φορά τον αντίπαλό του, με αποτέλεσμα να γνωρίσει την ήττα. Από το δάγκωμα, μάλιστα, ο Χόλιφιλντ τραυματίστηκε σοβαρά, αφού χρειάστηκε να του αφαιρέσουν κομμάτι του αφτιού του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News