5 Ιουλίου 2015: Η συντριπτική νίκη του «όχι»

Ελλάδα
5 Ιουλίου 2015: Η συντριπτική νίκη του «όχι»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα άκυρα/λευκά συγκέντρωσαν ένα 5,79%

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015: Το 61,3% των ατόμων που προσήλθαν στις κάλπες ψήφισαν «όχι» στην πρόταση των δανειστών της 25ης Ιουνίου, ενώ στον αντίποδα το 38,7% ψήφισε «ναι».

Τα άκυρα/λευκά συγκέντρωσαν ένα 5,79%.

Σαν σήμερα, ωστόσο, πολλά ήταν τα γεγονότα που σημειώθηκαν και «έγραψαν» ιστορία.

Το μεγάλο έργο του Νεύτωνα

Σαν σήμερα, στις 5 Ιουλίου του 1687, ο Ισαάκ Νεύτων (sir Isaac Newton) εκδίδει το σημαντικότερο έργο του. Ο λόγος για τις τρίτομες «Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας», όπου ο Νεύτων παραθέτει τα τρία αξιώματα της μηχανικής και τον νόμο της βαρύτητας.

Ο sir Isaac Newton ήταν Άγγλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος. Σήμερα θεωρείται ως ο πατέρας της Κλασικής Φυσικής, καθώς, εκτός από τους τρεις νόμους της κίνησης, συνέβαλε τα μέγιστα στη μελέτη του φωτός, αλλά και στη θεμελίωση των σύγχρονων Μαθηματικών.

Η παραίτηση του Μπέρναρντ Σο

Ήταν 5 Ιουλίου του 1880, όταν ο 23χρονος - τότε - Ιρλανδός λογοτέχνης Μπέρναρντ Σο παραιτείται από τη δουλειά του στην τηλεφωνική εταιρεία «Έντισον», με σκοπό να αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στο μεγάλο του πάθος: το γράψιμο.

1943: Η μάχη του Κουρσκ

Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Ιουλίου του 1943, όταν ξεκινούσε η μάχη του Κουρσκ, η οποία έμελλε να μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη αρματομαχία που είχε διεξαχθεί μέχρι τότε. Οι επιχειρήσεις της Βέρμαχτ από τη μια και του Κόκκινου Στρατού από την άλλη διήρκεσαν μέχρι τις 23 του Αυγούστου, οπότε και η μάχη τερματίστηκε με την αποφασιστική νίκη των Σοβιετικών.

Οι ανθρώπινες απώλειες και από τα δύο στρατόπεδα ανήλθαν στους 230.000 στρατιώτες, ενώ το αποκορύφωμα της μάχης Κουρσκ θεωρείται η σύγκρουση στην Προχόροφκα. Η επιτυχία του Κόκκινου Στρατού είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλούν οι ναζιστικές επιθέσεις στο Ανατολικό Μέτωπο, γέρνοντας ουσιαστικά την πλάστιγγα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπέρ των Σοβιετικών και γενικότερα των Συμμάχων.

Αυτοκτονίες και επεισόδια για τον αποκλεισμό της Βραζιλίας

Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Ιουλίου του 1982 όταν, μετά την ήττα της Βραζιλίας από την Ιταλία στο Μουντιάλ της Ισπανίας, σημειώνονται στους δρόμους του Σάο Πάολο και του Ρίο Ντε Τζανέιρο τρομερά επεισόδια. Εκτός, ωστόσο, από τα επεισόδια, η ήττα της «Σελεσάο» από τη μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια οδήγησε 14 Βραζιλιάνους στο απονενοημένο διάβημα.

Η γέννηση της «Ντόλι»

Εξάλλου, πριν από 23 χρόνια, στις 5 Ιουλίου του 1996, γεννιέται το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, η προβατίνα «Ντόλι». Η γέννηση της «Ντόλι» στο Ινστιτούτο Ροσλινγκοντά του Εδιμβούργου ήταν η πρώτη επιτυχημένη απόπειρα κλωνοποίησης θηλαστικού από ενήλικο κύτταρο. Η Ντόλι υποβλήθηκε σε ευθανασία το 2003, καθώς υπέφερε από προχωρημένη αναπνευστική νόσο και αρθριτικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News