Αλέξανδρος Παναγούλης: Ο άντρας που επιχείρησε να δολοφονήσει τον δικτάτορα Παπαδόπουλο

Ελλάδα
Αλέξανδρος Παναγούλης: Ο άντρας που επιχείρησε να δολοφονήσει τον δικτάτορα Παπαδόπουλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, γεννήθηκε ο μεγάλος αγωνιστής κατά της δικτατορίας

Το ημερολόγιο έδειχνε 2 Ιουλίου του 1939, όταν γεννιέται στη Γλυφάδα της Αθήνας ο Αλέξανδρος Παναγούλης.

Υπήρξε κορυφαία μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα, ενώ έμεινε στην ιστορία, καθώς τον Αύγουστο του 1968 επιχείρησε να δολοφονήσει - χωρίς επιτυχία - το δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο.

Ο Παναγούλης συνελήφθη και βασανίστηκε. Τον Αύγουστο του 1973 επωφελήθηκε από τη γενική αμνηστία που χορήγησε η χούντα στους πολιτικούς κρατούμενους και αυτοεξορίστηκε στη Φλωρεντία, όπου διέμεινε μαζί με τη σύντροφό του, την Ιταλίδα συγγραφέα και δημοσιογράφο Οριάνα Φαλάτσι. Στις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές, ο Παναγούλης εκλέγεται βουλευτής στη Β’ Αθηνών με την Ένωση Κέντρου, ενώ αρνήθηκε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, καθώς είχε αρνητική άποψη για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τον Απρίλιο του 1976 ανεξαρτητοποιείται από το κόμμα του και λίγες μέρες μετά, ανήμερα της Πρωτομαγιάς, βρίσκει τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, σε τροχαίο δυστύχημα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Το σεντόνι που σκέπαζε το φέρετρό του ήταν κεντημένο από τα χέρια της μητέρας του. Σ’ αυτό αναγραφόταν το εξής μήνυμα: «Ο Αλέξανδρος Παναγούλης καταδικάσθηκε σε θάνατο γιατί έψαξε την ελευθερία. Το 1976 πέθανε γιατί έψαξε την αλήθεια και τη βρήκε».

Σαν σήμερα, όμως, πολλά ήταν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα και έμειναν στην ιστορία.

Το άδοξο τέλος του Έρνεστ Χεμινγουέι

Ήταν 2 Ιουλίου του 1961, όταν ο συγγραφέας Έρνεστ Μίλερ Χεμινγουέι βάζει τέλος στην περιπετειώδη ζωή του, πυροβολώντας τον εαυτό του με μια κυνηγετική καραμπίνα. Γεννημένος στις 21 Ιουλίου του 1899 στο Ιλινόις των ΗΠΑ, θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς Αμερικανούς λογοτέχνες του 20ού αιώνα. Ανήκει στη λεγόμενη «Χαμένη Γενιά» των Αμερικανών συγγραφέων, ενώ εργάστηκε και ως δημοσιογράφος. Μερικά από τα πιο γνωστά του έργα είναι «Ο Γέρος και η θάλασσα», «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» και «Αποχαιρετισμός στα όπλα».

Το 1953 τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ, ενώ ένα χρόνο μετά κέρδισε και το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώθηκαν λόγω του εθισμού του στο αλκοόλ, αλλά και της κατάθλιψης, η οποία τον ταλαιπωρούσε.

Η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Τζανετάκη

Στις 2 Ιουλίου του 1989 ορκίζεται η κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας-Συνασπισμού, με επικεφαλής τον Τζανή Τζανετάκη, ο οποίος διατήρησε και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών. Το εν λόγω κυβερνητικό σχήμα έμελλε να παραμείνει στην εξουσία για μερικές μόνο εβδομάδες και συγκεκριμένα μέχρι τις 19 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News