Ελλάδα

Νέα τουρκική Navtex: Άσκηση με πραγματικά πυρά στο Καστελόριζο

Προκλητική οδηγία από την Άγκυρα για την Κυριακή

Νέα «εξαγγελία προς ναυτιλλομένους» (NAVTEX), εξέδωσε η Άγκυρα για την Κυριακή 23 Ιουνίου - ανήμερα μάλιστα των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών - και σύμφωνα με την οποία, η περιοχή που δεσμεύεται για άσκηση με πραγματικά πυρά, βρίσκεται μεν στα διεθνή ύδατα, αλλά είναι σαφές ότι βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών. Συνεπώς μόνο το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούσε να βγάλει τέτοια Navtex.

Η Ε.Ε. σκληραίνει την στάση της

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκανε χθες ένα βήμα πιο μπροστά από την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο θέμα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς στο κείμενο που εγκρίθηκε από τους ηγέτες της Ενωσης, γίνεται λόγος και για «στοχευμένα μέτρα», πέραν της φραστικής καταδίκης της Τουρκίας . Προστίθεται μάλιστα το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα και κατά προσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές των Βρυξελλών ανάμεσα στις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι για κυρώσεις, είναι η περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία, η μη περαιτέρω αναμόρφωση της τελωνειακής ένωσης, η αναστολή των συναντήσεων του Συµβουλίου Υψηλού Επιπέδου και το «πάγωµα» όλων των κεφαλαίων.

Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής ∆ράσης αναμένεται να προτείνει συγκριμένα μέτρα για τις παράνομες δράσεις της Τουρκίας. Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι προτάσεις να κινηθούν στο ίδιο πλαίσιο µε τα μέτρα που επιβλήθηκαν για την Κριµαία, όπως κυρώσεις σε βάρος της εταιρείας, συλλήψεις υπευθύνων της εταιρείας ή απαγόρευση εισόδου συγκεκριμένων προσώπων στην ΕΕ.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια