Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Ελλάδα
Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αυστηρό μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός

Μετά από δύο περίπου ώρες συνεδρίασης, η συνάντηση του έκτακτου ΚΥΣΕΑ ολοκληρώθηκε και κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η προκλητική στάση της Τουρκίας.

Στόχος είναι να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στην γειτονική χώρα και να διατηρηθεί το διεθνές δίκαιο και οι καλές σχέσεις. Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο θα μεταφερθεί το μήνυμα προς την Τουρκία παραμένει άγνωστος και δεν έχει διευκρινιστεί αν θα το κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής ή ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Πρόσφατα δημοσιεύματα ιστοσελίδων, σύμφωνα με τα οποία ελληνικά στρατεύματα μεταφέρθηκαν εκτάκτως σε νήσους του Ανατολικού Αιγαίου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», επισημαίνει ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

«Η επιχειρησιακή διάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η συνήθης. Οι όποιες μετακινήσεις έγιναν, εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης ‘'ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019'' η οποία περατώθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019», διευκρινίζει το υπουργείο.

Το μήνυμα ότι όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της ΕΕ, θα έχει συνέπειες έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος μέλος της ΕΕ, το μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή, «να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες», έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αναφερόμενος μάλιστα στην επικοινωνία που είχε -κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ- με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημείωσε ότι συζήτησαν την από κοινού συνδιαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της ΕΕ, στην οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες. Συμφωνήσαμε, είπε ο πρωθυπουργός, να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η σύνοδος κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Πληροφορίες και Φωτογραφίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News