default-image

Aπεργία διαγνωστικών κέντρων: Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση

Ελλάδα
Aπεργία διαγνωστικών κέντρων: Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην ολομέλεια που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη θα κριθεί το μέλλον της απεργίας

Κρίσιμη συνεδρίαση την Τετάρτη 12/6 κι ενώ συνεχίζεται η απεργία στα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια, καθώς οι εκπρόσωποι του κλάδου που συναντήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, δεν απέσπασαν την ικανοποίηση του βασικού αιτήματός τους. 

Έτσι ο κλάδος συνεδριάζει στις 10 το πρωί της Τετάρτης στα γαρφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, προκειμένου να αποφασισθεί το μέλλον των κινητοποιήσεων.  Στην ολομέλεια που θα πραγματοποιηθεί Τετάρτη  θα κριθεί το μέλλον της απεργίας και θα παραστούν εκπρόσωποι 40 φορέων από όλη τη χώρα. 

Τι απάντησε ο υπουργός

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε αδυναμία να προχωρήσει σε διαγραφή του ποσού, επισημαίνοντας ότι έχει νομικές δεσμεύσεις που δεν του επιτρέπουν να αυξήσει το προϋπολογισμό για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Ωστόσο προχώρησε σε αύξηση του προϋπολογισμού για τον ΕΟΠΥΥ για το έτος 2019 κατά 30 εκατ. ευρώ. Όμως το κονδύλι με βάση τις πληροφορίες του ethnos.gr δεν θα κατευθυνθεί μόνο για τις διαγνωστικές εξετάσεις. 

Τι ζητά ο κλάδος 

Ο κλάδος κατά τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έθεσε σύμφωνα με το ethnos.gr εκ νέου το αίτημα να διαγραφεί το χαράτσι (clawback) των περίπου 55 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο Β' εξάμηνο του 2018. Πρόκειται ουσιαστικά για την υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων όταν ξεπερνιέται ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ. Όμως ο υπουργός Υγείας δήλωσε αδυναμία να προχωρήσει σε διαγραφή του ποσού, επισημαίνοντας ότι έχει νομικές δεσμεύσεις που δεν του επιτρέπουν να αυξήσει το προυπολογισμό για τις διαγνωστικές εξετασεις. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News