Το δρόμο προς την ανάπτυξη μέσα από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Τσίπρας

Ελλάδα
Το δρόμο προς την ανάπτυξη μέσα από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Τσίπρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτές είναι οι βασικές δεσμεύσεις του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Στις δώδεκα πιο εμβληματικές δεσμεύσεις, για υλοποίηση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την επομένη των εθνικών εκλογών, επικέντρωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη τετραετία. Ειδικότερα, οι κεντρικοί στόχοι - δεσμεύσεις αφορούν στην εργασία, την ανάπτυξη, τη φορολογία, το κράτος, το κοινωνικό κράτος. 

Στις βασικές δεσμεύσεις του προγράμματος για την επόμενη τετραετία, περιλαμβάνεται ο στόχος για 500.000 νέες και ποιοτικές δουλειές, «ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία», αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021, μόνιμες προσλήψεις 10.000 ατόμων στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία, θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.

Επιπλέον, κεντρική θέση στο σχέδιο για την ανάπτυξη, κατέχει η Πράσινη Ανάπτυξη (32% παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 32,5% εξοικονόμηση έως το 2030) καθώς επίσης και οι επενδύσεις με στόχο τον διπλασιασμό Ξένων Άμεσων Επενδύσεων και αύξηση εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ έως το 2025. 

«Καλούμε τον ελληνικό λαό να μας εμπιστευθεί γιατί ξέρει ότι μόνο εμείς μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Εμείς που τη διατηρήσαμε ζωντανή, εμείς τώρα θα την αλλάξουμε», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Μαζί με το λαό, είπε θα αλλάξουν το κράτος, το πολιτικό σύστημα, το Σύνταγμα, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ενώ δεσμεύτηκε για 10.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία.

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε προσκλητήριο αλλαγής και πρώτα από όλους απευθύνθηκε στους νέους, λέγοντας:

«Σε αυτό το προσκλητήριο αλλαγής καλούμε πρώτα από όλους τους νέους και τις νέες, να ανοίξουν αυτοί το δρόμο. Καλούμε τους νέους να βγουν μπροστά. Να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν μια καλύτερη Ελλάδα. Να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Καλούμε όμως και όλους όσοι αισθάνονται νέοι, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Όσοι θέλουν το νέο, όσοι θέλουν να συμμετέχουν στην σύγκρουση με το παλιό, να δημιουργήσουμε μαζί τη Νέα Ελλάδα».

Δέσμευση για 10.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία

Ο κ. Τσίπρας ανέλαβε και μια σειρά άλλων δεσμεύσεων, όπως:

- 10.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία, με ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών στο 6% και στο 5% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

- Όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

-Την αύξηση στο 32% των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) στο συνολικό ενεργειακό μίγμα και την ενεργειακή εξοικονόμηση κατά 32,5% ως το 2030

-Τον διπλασιασμό των άμεσων ξένων επενδύσεων και αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ.

-Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%

-Μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογίας εισοδήματος στο 20%

-Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα ως 20.000 ευρώ.

Βασικός στόχος η δημιουργία 500.000 νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας

Το σχέδιό του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά από τον μεγάλο εθνικό στόχο, που είναι η ανάκτηση της κανονικότητας στην αγορά εργασίας, τόνισε.

Υπενθύμισε στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, κατάφερε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να βρουν δουλειά περισσότεροι από 400.000 άνεργοι.

«Την επόμενη τετραετία, είμαστε έτοιμοι, έχουμε την εμπειρία και το σχέδιο να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της κρίσης, που ώθησε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους στην ανεργία», δήλωσε και δεσμεύτηκε πως βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, βασική δέσμευση είναι η δημιουργία 500.000 νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας την επόμενη τετραετία και να μην υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος με ούτε μια ώρα απλήρωτης εργασίας.

Αύξηση κατώτατου μισθού

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και άλλο 7,5% το 2021, για να σβήσει, όπως είπε, οριστικά και το τελευταίο αποτύπωμα της κρίσης που γονάτισε τους εργαζόμενους αυτής της χώρας.

Ήρθε η ώρα οι Έλληνες να ζήσουν καλύτερα

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στον μεγάλο εκσυγχρονισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης με τη ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Επίσης να προχωρήσει και σε νέες τολμηρές θεσμικές τομές, όπως η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Για εμάς όλοι πολίτες πρέπει να είναι ίσοι με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στο νόμο, ανεξάρτητα από το φύλο, τη καταγωγή, τη θρησκεία ή το σεξουαλικό προσανατολισμό», είπε.

«Να τελειώνουμε οριστικά με τις αιτίες»

«Οι ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για την οικονομική και ηθική χρεοκοπία είναι τεράστιες. Και δεν παίρνουν συγχωροχάρτι. Ο μόνος τρόπος για να βγούμε οριστικά από την κρίση, μια και καλή, είναι να τελειώσουμε οριστικά με τις αιτίες της. Με αυτά αλλά και με αυτούς που διαχειρίστηκαν αυτές τις αιτίες», είπε ο πρωθυπουργός.

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ διαπνέεται από ένα όραμα»

Κατηγόρησε τους «υπαίτιους της καταστροφής» ότι λένε πως το κοντέρ μηδένισε, όμως, είπε, «η εκλογική ήττα δεν εξαγνίζει και αυτό γιατί παραμένουν στις ίδιες προγραμματικές θέσεις, παραμένουν αμετανόητοι, παραμένουν ίδιοι».

Είπε ότι «αυτοί είναι που παρέδωσαν 13% έλλειμμα και μας οδήγησαν στα μνημόνια», «που παρέδωσαν άδεια ταμεία το ‘15 και οδήγησαν ένα λαό ως έρμαιο κάθε εκβιασμού» και «τώρα έρχονται να μας σερβίρουν το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό, το ίδιο πρόγραμμα που έστειλε τους Έλληνες στην ανεργία, που καταδίκασε τις ελληνικές επιχειρήσεις σε αφανισμό».

Στο επιχείρημα τους ότι τώρα το πρόγραμμα τους είναι διαφορετικό, ο κ. Τσίπρας έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Τι άλλαξαν στο πρόγραμμα τους, γιατί δεν πέτυχαν ποτέ και θα πετύχουν τώρα. γιατί δεν έφεραν ποτέ την ανάπτυξη και τις φοροελαφρύνσεις και θα τις φέρουν τώρα, γιατί δεν έφεραν ποτέ την επενδυτική άνοιξη, παρά μόνο το χειμώνα, και θα τη φέρουν τώρα, γιατί δεν έφεραν ποτέ τη πρόοδο, τη δικαιοσύνη και το φως και θα τα φέρουν τώρα;».

Προκάλεσε τους πολιτικούς αντιπάλους του να μιλήσουν προεκλογικά με επιχειρήματα, να συγκρίνει ο ελληνικός λαός προγράμματα και θέσεις και σημείωσε ότι γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ξεκινά με το πρόγραμμα του, «πρόγραμμα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο», που δεν διαπνέεται μόνο από μέτρα και στόχους "αλλά και από ένα όραμα για την Ελλάδα του αύριο», «μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη και ασφάλεια».

Οι προγραμματικοί στόχοι, τα θεμέλια της Ελλάδας της νέας εποχής

Οι προγραμματικοί στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία, που παρουσιάστηκαν σήμερα, «είναι τα θεμέλια της Ελλάδας της νέας εποχής», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται, πλέον, στο κατώφλι μιας καινούριας εποχής. Μετά την έξοδο από την κρίση, όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζεται μία νέα αρχή. Ένα άλμα προς το μέλλον. Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία. Σας καλώ από τις 8 Ιουλίου να κάνουμε, όλοι μαζί, αυτή τη νέα αρχή. Σας καλώ, σήμερα, να πάμε την Ελλάδα μπροστά», τόνισε.

«Μπορούμε να εγγυηθούμε καλύτερη ζωή»

Δικαιούμαστε την ευκαιρία να κυβερνήσουμε αυτή τη φορά χωρίς τα χέρια δεμένα πίσω από τη πλάτη, τόνισε ο πρωθυπουργός. «Εμείς που έχουμε αποδείξει πως τα καταφέραμε στα πολύ δύσκολα, δικαιούμαστε την ευκαιρία να κυβερνήσουμε αυτή τη φορά χωρίς τα χέρια δεμένα πίσω από τη πλάτη, χωρίς μνημόνια και αυστηρή επιτροπεία, για αποδείξουμε ότι μπορούμε να εγγυηθούμε μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους σε αυτή τη χώρα», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News