Σαν σήμερα: Ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ελλάδα
Σαν σήμερα: Ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, 10 Ιουνίου

Σαν σήμερα, στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ., πεθαίνει στη Βαβυλώνα, σε ηλικία μόλις 32 ετών, μετά από βαριά ασθένεια, ο Μέγας Αλέξανδρος. Ο Μακεδόνας στρατηλάτης ήταν μια από τις πιο σπουδαίες μορφές της παγκόσμιας Ιστορίας. Γεννήθηκε το 356 π.Χ. στην Πέλλα. Πατέρας του ήταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Β’ και μητέρα του η κόρη του βασιλιά της Ηπείρου, Νεοπτόλεμου, Ολυμπιάδα. Μαθήτευσε δίπλα στον Αριστοτέλη, τον οποίο πάντα ευγνωμονούσε, λέγοντας ότι στον πατέρα του χρωστάει «το ζην» και στο δάσκαλό του το «ευ ζην». Οι κατακτήσεις του Αλέξανδρου, που έφτασαν την επικράτεια του βασιλείου του μέχρι τα βάθη της Ανατολής, κατέστησαν την ελληνική γλώσσα διεθνή, περνώντας τα ελληνικά ήθη σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο.

Η ίδρυση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Εξάλλου, στις 10 Ιουνίου του 1877 ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, μετά από πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας. Πρώτος πρόεδρος του οργανισμού ήταν ο Μάρκος Ρενιέρης.

Το άδοξο τέλος του Antoni Gaudi

Ήταν 10 Ιουνίου του 1926, όταν πεθαίνει στη Βαρκελώνη ο μεγάλος Καταλανός αρχιτέκτονας Άντονι Γκαουντί (Antoni Gaudi). Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης - το πλέον χαρακτηριστικό του δημιούργημα είναι η Λα Φαμίλια Σαγράδα - είχε τραυματιστεί σοβαρά τρεις μέρες νωρίτερα, όταν χτυπήθηκε από διερχόμενο τραμ. Ο περίφημος ναός της Βαρκελώνης έμεινε μάλιστα ημιτελής λόγω του αιφνίδιου θανάτου του αρχιτέκτονα. Ο Γκαουντί γεννήθηκε στη Ρέους, ωστόσο σπούδασε και εργάστηκε στη Βαρκελώνη. Στην καταλανική πρωτεύουσα βρίσκονται, εξάλλου, τα πιο σπουδαία από τα έργα του αρχιτέκτονα. Φτάνοντας στη Βαρκελώνη, ο Γκαουντί μελέτησε τα παλαιότερα καλλιτεχνικά ρεύματα, καθώς και την ισλαμική και γοτθική αρχιτεκτονική. Στα πλέον σημαντικά έργα του Γκαουντί, εκτός της Φαμίλια Σαγράδα, περιλαμβάνονται το Μέγαρο Γκουέλ, η Κάζα Μιλά, αλλά και το Επισκοπικό Παλάτι της Αστόργα.

Η σφαγή του Διστόμου από τους ναζί

Στις 10 Ιουνίου του 1944, φάλαγγα των SS δέχεται επίθεση στη Βοιωτία από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Οι ναζί θεώρησαν ότι οι αντάρτες είχαν ειδοποιηθεί από τους κατοίκους του Διστόμου και κατευθύνθηκαν στο χωριό για να πάρουν εκδίκηση. Ο υπολοχαγός τους Χανς Ζάμπελ διέταξε τελικά την πυρπόληση του Διστόμου. Το Ολοκαύτωμα του μαρτυρικού χωριού είχε ως αποτέλεσμα τη θανάτωση 218 κατοίκων του. Στους νεκρούς βρίσκονταν 114 γυναίκες, 104 άνδρες, 45 παιδιά και έφηβοι, καθώς και 20 βρέφη. Σε αντίθεση με άλλες μαζικές σφαγές αμάχων στην Ελλάδα, η θηριωδία του Διστόμου έγινε αμέσως γνωστή στο εξωτερικό μέσω του βρετανικού BBC, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

1967: Ο Πόλεμος των Έξι Ημερών

Στις 10 Ιουνίου του 1967 λήγει ο περίφημος Πόλεμος των Έξι Ημερών, με την πλήρη επικράτηση του ισραηλινού στρατού επί των Αράβων. Οι Ισραηλινοί προσαρτούν στα εδάφη τους τη Λωρίδα της Γάζας, τη Χερσόνησο του Σινά, τη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς και τα Υψίπεδα του Γκολάν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News