Athens Pride 2019: Εικόνες από τη μεγάλη παρέλαση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

Ελλάδα
Athens Pride 2019: Εικόνες από τη μεγάλη παρέλαση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φέτος τιμήθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος και η εξέγερση του Stonewall Inn

Με πολλά χρώματα και πλήθος κόσμου γέμισε το απόγευμα του Σαββάτου το κέντρο της Αθήνας, με αφορμή το Athens Pride 2019 που φέτος είχε σύνθημα «Ο δρόμος έχει τη δική μας ιστορία».

Η μεγάλη μαζική παρέλαση φέτος τίμησε τη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου, αλλά και τα 50 χρόνια της LGBTQ+ κοινότητας, όταν όλα ξεκίνησαν από το Stonewall Inn της Αμερικής το 1969.

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, το μπλοκ με το πανό για τον Ζακ Κωστόπουλο αποκόπηκε από την υπόλοιπη πορεία και κατευθύνθηκε προς την οδό Γλάδστωνος, όπου έπεσε νεκρός ο ακτιβιστής. Με κεντρικό σύνθημα «Οργή και θλίψη, η Ζάκι θα μας λείψει» οι διαδηλωτές παρέμειναν για κάποια ώρα στο σημείο γράφοντας και φωνάζοντας συνθήματα.

Πριν την έναρξη της παρέλασης πολιτικοί, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς και οργανώσεις απηύθυναν χαιρετισμούς για την πραγματοποίηση του φετινού Athens Pride.

«Η πρόσφατη συμμετοχή ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς και η συμμετοχή μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας σε αριστερά και προοδευτικά ευρωψηφοδέλτια μάς κάνουν λίγο περισσότερο περήφανους, περήφανες, περήφανα για τα όσα έχουν γίνει. Δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα αλλά αναμετρόμαστε μαζί της. Δεν ξεχνάμε τον Ζακ, τη Ζάκι. Χωρίς περιστροφές ζητάμε να τιμωρηθούν αυστηρά οι δολοφόνοι και όσοι από τις διωκτικές και ανακριτικές αρχές δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους», τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία.

«Δεν παραβλέπουμε ότι η ελληνική κοινωνία παραμένει κατά κύριο λόγο πατριαρχική κοινωνία που καταπιέζει όχι μόνο τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και τις γυναίκες αλλά γενικότερα οτιδήποτε είναι διαφορετικό» υπογράμμισε η κ. Καββαδία και συμπλήρωσε:

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα σημαντικά βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Δεν ξεχνάμε τις τροποποιήσεις στο χαρακτηρισμό του ρατσιστικού εγκλήματος στον ποινικό κώδικα. Δεν ξεχνάμε τις τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα ώστε η απουσία συναίνεσης να θεωρείται χωρίς περιστροφές βιασμός και να τιμωρείται ως κακούργημα. Δεν ξεχνάμε το νόμο 4443 περί ίσης μεταχείρισης. Δεν ξεχνάμε το νόμο 4491 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Δεν ξεχνάμε το νόμο 4531 με τον οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», συμπλήρωσε η κ. Καββαδία.

«Όλα αυτά ήταν σημαντικές νίκες που όλοι, όλες, όλα μαζί τα καταφέραμε», κατέληξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το δικό του μήνυμα έστειλε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Μπρούλιας, τονίζοντας: «είμαστε εδώ μαζί σας για να δηλώσουμε ότι οι διακρίσεις, ο φόβος και η βία απέναντι στη διαφορετικότητα, δεν έχουν καμία θέση στην Αθήνα. Η ελευθερία, το δικαίωμα στην ασφάλεια, ο σεβασμός στην ανθρώπινη ύπαρξη αποτελούν τα ισχυρότερα θεμέλια της κοινωνίας μας και πρέπει όλοι να αγωνιζόμαστε γι’ αυτά».

Χαιρετισμό απηύθυναν και φίλοι του Ζακ Κωστόπουλου επισημαίνοντας: «Δίνουμε έναν αγώνα για να είναι ο τελευταίος και δίνουμε έναν αγώνα για να χωράμε όλοι, όλες και όλα σε αυτή την πόλη κάθε μέρα και όχι μόνο μία μέρα. Πενήντα χρόνια από το Stonewall ο δρόμος έχει τη δική μας ιστορία, και εκείνος ο δρόμος η Γλαδστώνος έχει το δικό μας αίμα. Σας ευχαριστούμε πολύ που το κουβαλάτε μέσα σας και δείχνετε αλληλεγγύη στον αγώνα της οικογένειας του και των φίλων του».

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Φωτογραφίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, iefimerida.gr, protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News