Κι όμως, δεν είμαστε… πρωταθλητές στη διασκέδαση - Ποια χώρα κατέχει τα «ηνία»;

Ελλάδα
Κι όμως, δεν είμαστε… πρωταθλητές στη διασκέδαση - Ποια χώρα κατέχει τα «ηνία»;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μας… έφαγαν οι Βορειοευρωπαίοι - Πρώτοι στο... στρες οι Έλληνες

Εντυπωσιακό είναι το εύρημα πως, όσον αφορά στη διασκέδαση, οι Έλληνες δε βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις παγκόσμιας λίστας, αλλά στην… 73η!

Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα συναισθημάτων του πλανήτη από το γνωστό ινστιτούτο Gallup, οι ερευνητές του οποίου ζήτησαν από 1.000 ενήλικες σε 143 χώρες το 2018 να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τα συναισθήματα που είχαν νιώσει «χθες».

Όσο και αν μας φαίνεται περίεργο, τα μεγαλύτερα ποσοστά στην απόλαυση από την Ευρώπη τα έχουν οι Δανοί και οι Ολλανδοί με 87%, οι Σουηδοί και οι Νορβηγοί με 86%, ακόμα και οι Βρετανοί (83%) προφανώς πριν στρεσαριστούν τόσο με το Brexit μέσα στο 2019, αφού η έρευνα πραγματοποιήθηκε το 2018.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πρώτες θέσεις καταλαμβάνονται από την Παραγουάη (91%), το Μεξικό (88%), την Κίνα (87%), όσο και την Κόστα Ρίκα, τη Δανία και την Ολλανδία (87%). Παρά τα όσα τραβάμε, καταφέρνουμε να σκάσουμε ένα χαμόγελο ή ένα γέλιο όντες 107οι στην παγκόσμια λίστα με 65% «ναι» και «35% «όχι», στην ίδια θέση με το Ισραήλ και την Ιορδανία. Τις πρώτες θέσεις εκείνων που δήλωσαν ότι γέλασαν ή χαμογέλασαν κατέχουν οι κάτοικοι της Νιγηρίας με 91%, του Ελ Σαλβαδόρ με 90%, της Ινδονησίας με 90%, της Σρι Λάνκα επίσης με 90% και του Παναμά με 89%, ενώ στον πάτο βρίσκονται το Αφγανιστάν με 36% και η Λευκορωσία με 41%.

Από την άλλη…

Είμαστε πρωταθλητές στο στρες!

Είμαστε η πιο στρεσαρισμένη χώρα στον κόσμο και από τις πιο ανήσυχες. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς τα δεινά στην καθημερινότητά μας στη μετά κρίση εποχή, χωρίς όμως αυτό να μας στερεί σε μεγάλο τουλάχιστον βαθμό το χαμόγελο και τη διασκέδαση, το οποίο, παρά την πίκρα, αντέχει. Αν και ειδικά όσον αφορά στο αίσθημα της διασκέδασης μάς έχουν φάει... λάχανο οι Βορειοευρωπαίοι που, όπως φαίνεται, του δίνουν και καταλαβαίνει..! Είναι εντυπωσιακό όμως ότι, παρ’ όλα όσα τραβάμε, δε δηλώνουμε θυμωμένοι, ενώ προσπερνάμε τη λύπη.

Το στρες είναι το βασικό εύρημα της έρευνας για τους Έλληνες, καθώς μας κατατάσσει πρώτους σε παγκόσμια κλίμακα, με ποσοστό 59% των Ελλήνων να απαντά «ναι» στην ερώτηση αν ένιωσε αρκετό στρες χθες.

Στο αντίστοιχο ερώτημα για θυμό, το 83% απάντησε «όχι», στη λύπη το 81% εμφανίστηκε αρνητικό, αλλά στην ανησυχία το 59% απάντησε ότι τη βίωσε. Είμαστε όμως κατά το δυνατόν «έξω καρδιά», αφού θετικοί στη διασκέδαση εμφανίστηκαν οι Έλληνες σε ποσοστό 68%, ενώ δήλωσε ότι γέλασε ή χαμογέλασε το 65% των ερωτηθέντων. Ατυχώς η έρευνα δεν καταγράφει ειδικά όσον αφορά στο στρες τα αίτια από τα οποία αυτή πηγάζει και μας κατατάσσει παγκόσμιους πρωταθλητές (μολονότι δεν είναι δύσκολο να τα εικάσουμε), με τη λίστα των πιο αγχωμένων να συμπληρώνεται από τους Φιλιππινέζους (58%), τους Τανζανούς (57%), τους Αλβανούς (55%), τους Ιρανούς (55%), τους κατοίκους της Σρι Λάνκα (55%), τους Αμερικανούς (55%), τους κατοίκους της Ουγκάντα (53%), τους Κοσταρικανούς (52%) και τους κατοίκους της Ρουάντα (52%). Ειδικά για τους Κοσταρικανούς, αποτελεί μεγάλη έκπληξη, με δεδομένο ότι για χρόνια κατείχαν από τις πρώτες θέσεις στον παγκόσμιο δείκτη ευτυχίας.

Στον αντίποδα, οι λιγότερο αγχωμένοι στον κόσμο είναι οι κάτοικοι του Τουρκμενιστάν με 10%, και με 13% οι πολίτες της Ινδονησίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν και του Ουζμπεκιστάν. Όσον αφορά στο αίσθημα θυμού, 83% των Ελλήνων δήλωσε στο ερώτημα αν το βίωσε «χθες», «όχι», 16% «ναι» και 1% δεν εξέφρασε άποψη, κατατάσσοντάς μας στην 99η θέση της παγκόσμιας λίστας μαζί με τους Γερμανούς. Οι πλέον θυμωμένοι είναι οι Αρμένιοι με 45%, οι Ιρακινοί (44%), οι Ιρανοί (43%) όσο και οι Παλαιστίνιοι και οι Μαροκινοί με 41%.

Στον αντίποδα, οι λιγότερο θυμωμένοι είναι οι Εσθονοί, με μόλις 6% να απαντούν «ναι», οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης και της Φιλανδίας με 7%, οι πολίτες του Μαυρικίου με 8%, όπως και του Μεξικού. Δε μας χαρακτηρίζει όμως ούτε η θλίψη, καθώς μόλις το 18% απάντησε ότι βίωσε αυτό το συναίσθημα, με τις πρώτες θέσεις, όπως είναι λογικό, να καταλαμβάνονται από φτωχές αφρικανικές χώρες. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη πεντάδα στη λύπη αποτελείται από το Τσαντ (54%), τον Νίγηρα (49%), τη Λιβερία (47%), τη Σιέρα Λεόνε (46%) και τη Γουινέα (45%).

Στον αντίποδα, τις τελευταίες θέσεις κατέχουν οι κάτοικοι της Ταϊβάν (5%), της Σιγκαπούρης (7%), του Κοσόβου (9%), της Κίνας (12%) και της Σουηδίας, επίσης, με 12%. Είμαστε όμως ανήσυχοι και δη 69οι στη λίστα μαζί με τη Γαλλία, μολονότι το συναίσθημα δεν είναι κυρίαρχο, αφού «ναι» στο ερώτημα αν βιώσατε ανησυχία απάντησε το 41% των Ελλήνων και «όχι» το 59%.

Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας λίστας βρίσκεται η Μοζαμβίκη (63%), το Τσαντ (61%), το Μπενίν (60%), το Ιράν (59%) και η Πορτογαλία με το ίδιο ποσοστό. Τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν η Ταϊβάν (12%), το Κιργιστάν (18%), το Καζακστάν (19%), η Σιγκαπούρη (19%) και το Ουζμπεκιστάν (20%).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News