Πανελλήνιες: Πρεμιέρα με το μάθημα των Νέων Ελληνικών

Ελλάδα
Πανελλήνιες: Πρεμιέρα με το μάθημα των Νέων Ελληνικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑ.Λ. θα εξεταστούν σήμερα, ενώ αύριο οι υποψήφιοι των ΓΕ.Λ. θα διαγωνιστούν στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (Γενική Παιδεία).

Ανοίγει σήμερα η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΕΠΑ.Λ., ενώ αύριο Παρασκευή ρίχνονται στη “μάχη” και οι τελειόφοιτοι μαθητές των Γενικών Λυκείων οι οποίοι θα διεκδικήσουν μία από τις 78.335 θέσεις για τα τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Το άγχος των υποψηφίων, όπως είναι φυσικό, κορυφώνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς παλεύουν για να κάνουν το όνειρο της εισαγωγής τους στη σχολή της αρεσκείας τους πραγματικότητα...

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑ.Λ. θα εξεταστούν σήμερα στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, ενώ αύριο οι υποψήφιοι των ΓΕ.Λ. θα διαγωνιστούν στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (Γενική Παιδεία). Οι φετινές εξετάσεις έχουν αρκετές ιδιαιτερότητες σε σχέση με πέρυσι, καθώς το υπουργείο Παιδείας αφενός αύξησε κατά 3.643 τις θέσεις στα τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ την ίδια στιγμή “ανωτατοποίησε” όλα τα Τεχνολογικά Ιδρύματα με την απόφασή του να τα συγχωνεύσει με τα Πανεπιστήμια της χώρας.

Ως εκ τούτου, στο φετινό ολοκαίνουργιο μηχανογραφικό δελτίο που θα κληθούν να συμπληρώσουν περίπου 102.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών (ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ., κ.λπ.) δε θα υπάρχει ούτε ένα τμήμα των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ενώ ο αριθμός των θέσεων θα είναι αυξημένος για μια σειρά σχολών, γεγονός που θα φέρει ανατροπές στην “κίνηση” των βάσεων.

Σημειώνεται ότι τα μηχανογραφικά δελτία για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2019 αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (www.minedu.gov.gr). Συνεπώς, οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα, μέσω του συνδέσμου “Εξετάσεις”, να μελετήσουν ή/και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό που τους ενδιαφέρει.

Συγκεκριμένα, τα τρία μηχανογραφικά έχουν ως εξής:

1. Το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕ.Λ. 2019 με τα 4 Επιστημονικά Πεδία, για τους υποψήφιους που συμμετέχουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕ.Λ. και για τους υποψήφιους του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, με τελευταίο έτος συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις το 2018.

2. Το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕ.Λ. 2019 με τα 5 Επιστημονικά Πεδία, μόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, για τους υποψήφιους που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2017.

3. Το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑ.Λ. 2019 για τους υποψήφιους που συμμετέχουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. και για τους υποψήφιους του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, με τελευταία έτη συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. το 2017 και το 2018.

Έρχεται “σφαγή”

Βάσει των στοιχείων που έχουν αναλυθεί, ο μεγαλύτερος “συνωστισμός” υποψηφίων καταγράφεται σε σχολές Νομικής, Ιατρικής, Ψυχολογίας, και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, όπου οι βάσεις εισαγωγής εκτοξεύονται στα ύψη.

Ο αριθμός των πρώτων προτιμήσεων στα συγκεκριμένα τμήματα είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με τις διαθέσιμες θέσεις, κάτι που θα συμβεί και φέτος, με αποτέλεσμα - σε κάποιες περιπτώσεις - να μένει εκτός σχολών πρώτης προτίμησης ακόμη το 70 ή 80% των αριστούχων.

Σε ό,τι αφορά αυτές τις περιπτώσεις, τους αριστούχους δηλαδή που θα “κοπούν” λόγω υψηλής ζήτησης από τις σχολές πρώτης προτίμησης, οι τελευταίοι θα αναγκαστούν να εισαχθούν σε αντίστοιχα τμήματα που μπορεί να εδρεύουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους επειδή έχουν χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής, ή να αρκεστούν σε κάποια υποδεέστερα τμήματα, μόνο και μόνο για να μη σπουδάσουν σε ΑΕΙ της περιφέρειας. Την ίδια στιγμή, η “ανωτατοποίηση” κάποιων πολύ καλών τμημάτων από τα πρώην ΤΕΙ, όπως Φυσικοθεραπείας, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των υποψηφίων. Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, οι φοιτητές που στοχεύουν στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών αναμένεται να... ανοίξουν ευκολότερα τις πύλες του σε σχέση με πέρυσι, καθώς ο αριθμός των εισακτέων αυξήθηκε κατά 33 θέσεις, ενώ στο Τμήμα Τουριστικών Σπουδών οι εισακτέοι αυξάνονται σε 91, από 79 πέρυσι. Αυξημένος είναι ο αριθμός των θέσεων και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης που εδρεύουν σε Κρήτη και Ρόδο. Οι εισακτέοι σε κάθε ένα από τα τμήματα ανέρχονται για το 2019 σε 122, όταν πέρυσι ήταν 101.

Οι ευχές του περιφερειάρχη - «Κάθε επιτυχία και πρόεδρο στους μαθητές»

Ευχές για επιτυχία και πρόοδο στους χιλιάδες μαθητές της Κρήτης που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις στέλνει, με μήνυμά του, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης αναφέρει: «Εύχομαι κάθε επιτυχία και πρόοδο στους μαθητές και μαθήτριες της Κρήτης που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Για όλους τους υποψήφιους κλείνει ο μοναδικός κύκλος της μαθητικής ζωής, ενώ ταυτόχρονα για όλους ανοίγει ένας νέος δρόμος γεμάτος προκλήσεις για το μέλλον. Μέσα από την προετοιμασία των μαθητών, είμαι βέβαιος ότι, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, θα καταφέρουν να σταδιοδρομήσουν μέσα σε ένα περιβάλλον δύσκολο και ανταγωνιστικό. Επίσης στους γονείς αλλά και στους εκπαιδευτικούς καλή δύναμη που συνδράμουν μεθοδικά στη σωστή καθοδήγηση των μαθητών ενόψει των εξετάσεων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News