«Ακουμπώ» στον πρωθυπουργό: «Μας απογοητεύσατε, κύριε Τσίπρα»

Ελλάδα
«Ακουμπώ» στον πρωθυπουργό: «Μας απογοητεύσατε, κύριε Τσίπρα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολή αγανάκτησης του Πανελλήνιου Συλλόγου Κωφών και Βαρηκόων «Ακουμπώ» στον πρωθυπουργό

Στο έλεος των προβλημάτων του αφήνει τον Πανελλήνιο Σύλλογο Κωφών και Βαρηκόων «Ακουμπώ» η κυβέρνηση, σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Την επιστολή υπογράφει η πρόεδρος του Συλλόγου, που καταγγέλλει ότι, παρά τις επανειλημμένες επιστολές, διαμαρτυρίες και εκκλήσεις, ο Σύλλογος εξακολουθεί να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε δικά του οικονομικά μέσα, παρά τον σπουδαίο κοινωνικό ρόλο που επιτελεί!

Η επιστολή

Συγκεκριμένα, η επιστολή έχει ως εξής: «Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ, είμαι η πρόεδρος του “Ακουμπώ”, Πανελλήνιου Συλλόγου Κωφών και Βαρήκοων με μητρική γλώσσα την Ελληνική. Ενός Συλλόγου που σας έχει ενοχλήσει τον προηγούμενο χρόνο με e-mail προς το υπουργείο Επικρατείας, αλλά και σε όλα τα υπουργεία με τα υπομνήματά μας, τις διαμαρτυρίες μας, ερωτήσεις και παρακλήσεις για προγραμματισμό συναντήσεων, που δυστυχώς στην πλειοψηφία τους δεν απαντήθηκαν.

Έχουμε συμμετάσχει προς το παρόν σε δύο διαβουλεύσεις, μία για τον υποτιτλισμό στην τηλεόραση και μια δεύτερη για τον τρόπο προσβασιμότητάς μας στις δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης συμμετέχουμε με σχολιασμούς στα προσωπικά προφίλ των μελών της κυβέρνησής σας, αρμοδίων για κοινωνικά ζητήματα που μας αφορούν. Είδαμε το διάγγελμά σας για την προκήρυξη εθνικών εκλογών, πάλι χωρίς υπότιτλους.

Όπως και στις δημόσιες εμφανίσεις σας ή τα βίντεο της προεκλογικής εκστρατείας σας - χωρίς υπότιτλους. Ειδικά τις προάλλες που υπήρχε κείμενο, η χρήση των υπότιτλων ήταν εύκολη και η μη χρήση τους δηλώνει είτε άγνοια αδικαιολόγητη, είτε επιδεικτική αδιαφορία για όλους τους κωφούς και τους βαρήκοους πολίτες της Ελλάδας.

Ενημερωνόμαστε σήμερα από το διαδίκτυο σχετικά. Το 16% των ψηφοφόρων (που έχει πρόβλημα ακοής, σύμφωνα με τις ιατρικές στατιστικές) ενημερώνεται μία μέρα αργότερα! Διαβάζουμε λοιπόν πως “το σημερινό αποτέλεσμα δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να αμφισβητήσει συνολικά την πορεία εξόδου από την κρίση και το σχέδιό μας για τη στήριξη των πολλών.

Ήδη το κάνει”. Θα διαφωνήσω μαζί σας, κύριε πρωθυπουργέ. Δεν το κάνει. Δεν έχετε την παραμικρή ιδέα τι ακριβώς χρειαζόμαστε και τι θα έπρεπε να κάνετε. Ποτέ δε μας δώσατε την ευκαιρία να σας τα πούμε εκ του σύνεγγυς, όχι προσωπικά, αλλά διά των αρμόδιων υπουργών και υπευθύνων σε όλους τους τομείς.

Αναφέρομαι στην κ. Φωτίου και τον κ. Καρέλλα, στο υπουργείο Εργασίας, που υπόσχονται την επόμενη τετραετία να δουν το θέμα του επιδόματος της κώφωσης που διακόπτεται όταν ο κωφός κλείσει τα 18 και μέχρι να γίνει 65 ετών, το μοναδικό αναπηρικό επίδομα για το οποίο συμβαίνει κάτι τέτοιο από τότε που θεσπίστηκαν τα αναπηρικά επιδόματα.

Ωστόσο, τρέχουν οι χρηματοδοτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε άλλα προγράμματα και συλλόγους κωφών που δε μας αφορούν και δε μας περιλαμβάνουν. Ποτέ το υπουργείο Πρόνοιας δεν ασχολήθηκε με τα αιτήματά μας.

Αναφέρομαι στον κ. Κασσιανό της Ειδικής Αγωγής στο υπουργείο Παιδείας, που, από την ανάληψη των καθηκόντων του ως διευθυντής - προήχθη επί της κυβερνήσεώς σας - δεν απάντησε σχετικά με την εκπαίδευση των κωφών και βαρήκοων παιδιών με ακουστικά και κοχλιακά που δε γνωρίζουν τη Νοηματική, επιμένοντας σε μια νομοθεσία που αφενός τους επιβάλλει μια δίγλωσση εκπαίδευση σε ξένη προς αυτά γλώσσα και αφετέρου δε φροντίζει για την έγκαιρη τοποθέτηση παράλληλης στήριξης στην ελληνική γλώσσα και την έγκαιρη αποπληρωμή των ακουστικών βοηθημάτων για παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Αναφέρομαι στον κ. Πολάκη και τον κ. Ξανθό, του υπουργείου Υγείας, που αγνοούν συστηματικά τις εκκλήσεις μας για συνάντηση και τις διαμαρτυρίες μας για τις καθυστερήσεις στις κοχλιακές εμφυτεύσεις, τον πλημμελή έλεγχο των νοσοκομείων αναφοράς για κοχλιακές εμφυτεύσεις, τον αποκλεισμό των βαρήκοων από βασικές παροχές, π.χ. ακουστικών βοηθημάτων ή αναλωσίμων κ.λπ. Εδώ είναι μεγάλος ο κατάλογος όσων ΔΕΝ γίνονται.

Αναφέρομαι στην Περιφέρεια Αττικής, τη μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδος, που, ενώ συναντηθήκαμε με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Καπάταη, μας αγνόησε και μας πρόσβαλε με τη στάση του, αλλά και στην υπεύθυνη περιφερειακή σύμβουλο για τα ΑμεΑ, κ. Τσαβαλιά, που αμφισβήτησε τη διαμαρτυρία μας και προχώρησε σε δημοσίευση ψευδών ειδήσεων σε σχέση με την διάγνωση της βαρηκοΐας, προσβάλλοντάς μας τελικά και αυτή, και μηδενίζοντας το έργο της δικής σας κυβερνητικής πολιτικής τα τελευταία 3 χρόνια.

Αναφέρομαι στην πρόεδρο του ΕΙΚ (Εθνικού Ιδρύματος Κωφών) κ. Λαμπροπούλου, που υπήρξε προσωπική επιλογή της κ. Φωτίου για τη θέση αυτή και δρα μεροληπτικά αγνοώντας τα δικαιώματα όσων κωφών και βαρήκοων δε γνωρίζουν τη νοηματική γλώσσα.

Αναφέρομαι στην κ. Νοτοπούλου, που και ως υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και ως υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αν και γνώστρια των αιτημάτων και των αναγκών μας, ουδέποτε ασχολήθηκε με τις εκκλήσεις μας».

«Σας στηρίξαμε και μας αγνοήσατε»

«Χωρίς συντάξεις, δουλειά και έγκαιρη ενημέρωση»

Και η επιστολή καταλήγει ως εξής: «Μας απογοητεύσατε, κύριε πρωθυπουργέ. Σας στηρίξαμε και μας αγνοήσατε ή μας προσβάλατε συνολικά ως κυβέρνηση... Των πολλών; Εμείς είμαστε οι ΠΟΛΛΟΙ. Υπέρ των αδυνάτων; Των κοινωνικά ευπαθών ομάδων; Εμείς είμαστε αυτοί. Ούτε συντάξεις παίρνουμε, ούτε δουλειά μπορούμε να βρούμε, αλλά στερούμαστε ακόμη και την έγκαιρη ενημέρωση, κύριε πρωθυπουργέ. Την ισοπολιτεία. Δε δεχόμαστε τον εκβιασμό ή εμείς ή οι προηγούμενοι. Οι ενεργοί πολίτες και το δίκιο βρίσκουν πάντα διέξοδο - μια τρίτη λύση μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης. Ελπίζω το επόμενο διάγγελμά σας να έχει τουλάχιστον υπότιτλους, γιατί δεν τολμούμε πλέον να ξαναζητήσουμε μια συνάντηση μαζί σας ή με τους αρμόδιους υπουργούς, αφού πάλι θα είστε “πνιγμένοι” στη διοργάνωση των πρόωρων εθνικών εκλογών, όπως και παλιότερα που όλο με κάτι άλλο ήσασταν απασχολημένοι. Αρχικά με το μνημόνιο και το ΔΝΤ. Με την έξοδο στις αγορές. Με την αντιπολίτευση και τα fake news. Με τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές-δημοτικές εκλογές.

Όχι, κύριε πρωθυπουργέ. Δεν ήρθε η ώρα των πολλών όπως εσείς εννοούσατε. Ήρθε η ώρα των πολλών που αγνοήσατε, όπως φάνηκε στις κάλπες. Του 16% και πάνω των πολιτών της χώρας. Των κωφών και βαρήκοων με μητρική γλώσσα την Ελληνική, που δεν είναι γραμμένοι σε κανένα σωματείο, δεν εκπροσωπήθηκαν ποτέ από κανένα σωματείο, παρά μόνο τον τελευταίο χρόνο από το “Ακουμπώ”. Έναν νέο Σύλλογο τον οποίο κρατούμε με προσωπικούς πόρους, τα μέλη χωρίς καμία βοήθεια, κόντρα σε μια γραφειοκρατία εχθρική προς όσους έχουν απώλεια ακοής. Ελπίζουμε έστω τούτη την ύστατη στιγμή να αντιληφθείτε τους λόγους που νιώθουμε απογοήτευση. Ελπίζουμε να έχετε τη διάθεση να επιβεβαιώσετε την ορθότητα όσων σας γράφω όχι ως καταγγελία, αλλά ως εξήγηση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News