Αλέξης Τσίπρας: «Η ΝΔ λειτουργεί απολύτως αντιθεσμικά, είναι πρωτοφανές»

Ελλάδα
Αλέξης Τσίπρας: «Η ΝΔ λειτουργεί απολύτως αντιθεσμικά, είναι πρωτοφανές»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καρφιά και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ

Συνέντευξη στην ΕΡΤ έδωσε χτες ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μια «ανάσα» πριν τις πρόωρες εθνικές εκλογές.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις εκλογές, για τις τροπολογίες στη Βουλή και τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, μετά τη ρήξη Βενιζέλου – Γεννηματά.

Πότε θα πάει ο Πρωθυπουργός στον ΠτΔ για να προκηρυχθούν εκλογές;

Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του, θα απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών, στις 10 Ιουνίου. Από το Σύνταγμα προβλέπεται ότι απαιτούνται 22 μέρες για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Επομένως, μέχρι τότε τόσο η κυβέρνηση όσο και η Βουλή συνεχίζει κανονικά το έργο της, έχει τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές προβλέπονται από το Σύνταγμα.

Ναι, αλλά μέχρι τότε η κυβέρνηση φέρνει σωρεία τροπολογιών στη Βουλή, τις οποίες η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «ρουσφέτια».

«Η κυβέρνηση όπως σας είπα συνεχίζει κανονικά το έργο της και η Βουλή το ίδιο. Ως εκ τούτου, στη Βουλή θα συζητηθούν οι δύο Ποινικοί Κώδικες που θα είναι ξεχωριστά νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης, δύο κυρώσεις συμβάσεων καθώς και ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την κύρωση της δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ενίσχυση εναέριων μέσων του ΕΚΑΒ, εξοπλισμός, συντήρηση).

Αναφορικά με τους κώδικες, έχει γίνει έγκαιρα η διαβούλευση και υπάρχει σύμπνοια απόψεων ανάμεσα στη κυβέρνηση και τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Ακόμη και η ΝΔ συμφωνεί, ασχέτως των μικροκομματικών παιχνιδιών που προσπαθεί να παίξει τώρα αποχωρώντας από την Ολομέλεια.

Πρόκειται για ευτελισμό του ίδιου του Κοινοβουλίου από την πλευρά της ΝΔ, που προσπαθεί να δημιουργήσει εικόνα αποσύνθεσης της Βουλής. Μέχρι την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, η κυβέρνηση ασκεί όλες της τις αρμοδιότητες, και η Βουλή λειτουργεί κανονικά. Η ΝΔ λειτουργεί απολύτως αντιθεσμικά, είναι πρωτοφανές η αξιωματική αντιπολίτευση να απαιτεί να πάψει η λειτουργία του κοινοβουλίου, επειδή βγήκε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές. Πρόκειται για εργαλειοποίηση των θεσμών και του Συντάγματος. Είναι απαράδεκτο οι θεσμοί να χρησιμοποιούνται από τη ΝΔ και την αντιπολίτευση, για μικροπολιτικούς, προεκλογικούς λόγους. Δεν θα την ακολουθήσουμε

Όσον αφορά στις τροπολογίες, στα νομοσχέδια για τους Κώδικες δεν θα υπάρχουν τροπολογίες. Από εκεί και πέρα, θα υπάρχουν ορισμένες στην κύρωση της δωρεάς από το Ίδρυμα Νιάρχος, οι οποίες ωστόσο θα εξεταστούν και θα κατατεθούν προς ψήφιση μονάχα εφόσον κριθούν αναγκαίες και εφόσον επιλύουν μεγάλα, ώριμα και επείγοντα κοινωνικά ζητήματα.» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ΝΔ σας κατηγορεί ότι κρατάτε ανοιχτή τη Βουλή, ενώ ήδη από την Κυριακή των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει εκλογές

«Μέχρι την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, η κυβέρνηση ασκεί όλες της τις αρμοδιότητες, και η Βουλή λειτουργεί κανονικά.

Η ΝΔ λειτουργεί απολύτως αντιθεσμικά, είναι πρωτοφανές η αξιωματική αντιπολίτευση να απαιτεί να πάψει η λειτουργία του κοινοβουλίου, επειδή βγήκε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές. Πρόκειται για εργαλειοποίηση των θεσμών και του Συντάγματος. Είναι απαράδεκτο οι θεσμοί να χρησιμοποιούνται από τη ΝΔ και την αντιπολίτευση, για μικροπολιτικούς, προεκλογικούς λόγους.

Υπενθυμίζουμε ότι τα δύο Σχέδια, το Σχέδιο Νέου Ποινικού Κώδικα και το Σχέδιο Νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αποτελούν το αποτέλεσμα πολύχρονων εργασιών ειδικών Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών στις οποίες συμμετείχαν επιφανείς εκπρόσωποι των Νομικών Σχολών της χώρας, εκπρόσωποι Δικαστικών Ενώσεων, εκπρόσωποι της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Τα Σχέδια τέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση, στην οποία συμμετείχαν, αποστέλλοντας σχετικές παρατηρήσεις όλοι οι κρίσιμοι θεσμικοί παράγοντες της Δικαιοσύνης. Τέλος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου είχε προκαλέσει συνάντηση με τους Τομεάρχες Δικαιοσύνης όλων των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής.

Ακριβώς επειδή η μεταρρύθμιση των Κωδίκων είναι αίτημα όλων των λειτουργών της Δικαιοσύνης, και αυτή τη στιγμή έχουν «παγώσει» υποθέσεις στα δικαστήρια, ενόψει της μεταρρύθμισης, μέχρι και ο ίδιος ο Β. Βενιζέλος, που μόνο φίλος της κυβέρνησης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, είχε ζητήσει, μόλις πριν λίγες μέρες, να ψηφιστούν άμεσα, πριν τη διεξαγωγή των εκλογών.» τόνισε ο πρωθυοπυργός.

Θα υπογράψει ο Πρόεδρος σας Δημοκρατίας το σχετικό προεδρικό διάταγμα για σας ανώτατους δικαστικούς που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο; Η ΝΔ τον καλεί να μην υπογράψει. Το σχόλιό σας;

«Η ΝΔ μετά την ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη επιχειρεί μία ακόμη πιο ωμή παρέμβαση στον θεσμό του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επιδεικνύει μία πρωτοφανώς αλαζονική, αντισυνταγματική και αντιθεσμική στάση, καλώντας τον ΠτΔ να παραβεί το Σύνταγμα και να μην υπογράψει την απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για πασίδηλη μεθόδευση της ΝΔ που ζητά από τον ΠτΔ να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις.

Με τη στάση της η ΝΔ επιβεβαιώνει πως δεν ενδιαφέρεται για την τήρηση του Συντάγματος και του νόμου. Διότι μετά την άρνησή της για συναινετικό ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και αφού η κυβέρνηση προχώρησε, όπως ορίζει το Σύνταγμα και ο νόμος, δεν υπάρχει κανένας που να αμφισβητεί τη συνταγματικότητα της κυβερνητικής πρακτικής. Ακόμη και τα δήθεν δεοντολογικά ζητήματα που είχε εγείρει η ΝΔ κατέπεσαν με πάταγο, μετά την άρνησή της για συναίνεση. Και επιβεβαιώθηκε πως πίσω από τη στάση της κρύβονται βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ποιοι έχουν δικαστικές εκκρεμότητες και βγάζουν τα συμπεράσματά τους από τη στάση και τις εξώφθαλμες μεθοδεύσεις της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζεται μετριοπαθής και ενωτικός, και σας κατηγορεί για διχαστική πολιτική

Ο κ. Μητσοτάκης, έχει κηρύξει «σιγή ασυρμάτου» στα στελέχη της ΝΔ, μετά τις ευρωεκλογές. Θα προσπαθήσουν να κρύψουν το πρόγραμμά τους, να καλλιεργήσουν μια εικόνα μετριοπάθειας, γιατί δεν τους συμφέρει να συζητηθούν, όσα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά μέτρα περιέχει το στυγνά νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ. Βέβαια, κάποιοι δεν κρατιούνται. Όπως ο κ. Βρούτσης, που μίλησε για το πόσο επιβλαβείς για την οικονομία είναι οι 120 δόσεις. Όπως ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Τ. Αΐβαλιώτης, ο οποίος μίλησε για «αιχμαλώτους πολέμου», τους οποίους η ΝΔ θα τους σεβαστεί, τηρώντας τη Σύμβαση της Γενεύης. Όπως η μυστικοσύμβουλος της οικογένειας Μητσοτάκη, που μίλησε για μείωση των συντάξεων. Όπως ο ΥΠΟΙΚ της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, και διορισμένος από αυτή, πρόεδρος της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, που μίλησε για την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. Όπως ο Α. Σαμαράς, ο οποίος στο άρθρο του στην Καθημερινή της προηγούμενης Κυριακής, επιμένει στη γραμμή του ρεβανσισμού, επαναλαμβάνει ότι «θα τους πάει μέχρι τέλους», μιλάει για «απολιθωμένα ιδεολογήματα της αριστεράς», προαναγγέλλει δικαστικές διώξεις και διερεύνηση «των κουκουλοφόρων και του Ρουβίκωνα» με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για τα περί μετριοπάθειας, δεν ξεχνάμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν καταδίκασε τους ακροδεξιούς και χρυσαυγίτες που έκαναν επιθέσεις σε στελέχη μας και γραφεία μας, τις μέρες της Συνθήκης των Πρεσπών και των συλλαλητηρίων. Τώρα φόρεσε τη μάσκα του μετριοπαθή, επειδή αυτό τον συμβούλεψαν οι επικοινωνιολόγοι του.

Άλλωστε, το πρόγραμμα της ΝΔ δεν έχει αλλάξει μετά τις 26/5. Αυτό που πραγματικά επιδιώκουν, τις τελευταίες μέρες, είναι να μην γίνει συζήτηση και σύγκριση των προγραμμάτων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, των δύο σχεδίων για το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας.» είπε στη συνέντευξή του.

Εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

«Η κ. Γεννηματά συνεχίζει την πολιτική Βενιζέλου χωρίς τον Βενιζέλο. Ποια ήταν τελικά η πολιτική διαφωνία μεταξύ Γενηματά και Βενιζέλου ως προς την κατεύθυνση του ΚΙΝΑΛ; Κανείς δεν μπορεί να την αντιληφθεί. Από την επόμενη ημέρα κιόλας της αποχώρησης Βενιζέλου, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επιβεβαίωσε εκ νέου ότι και η ίδια ασπάζεται μέχρι κεραίας την πρόθεση για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή για στρατηγική νίκη της ΝΔ. Έχουν φτάσει στο σημείο η μόνη τους διαφωνία να είναι στο ποιος μπορεί να καταφέρει πιο ισχυρό πλήγμα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ… Αυτή είναι μια στάση αναντίστοιχη των προσδοκιών των προοδευτικών πολιτών.».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News