Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις πανελλαδικές

Ελλάδα
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις πανελλαδικές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η 7η Ιουνίου είναι η μέρα που ορίστηκε από το υπουργείο Παιδείας που χιλιάδες τελειόφοιτοι θα κληθούν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις για να περάσουν στο τμήμα ΑΕΙ της αρεσκείας τους.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 7 Ιουνίου για τη μεγαλύτερη κατηγορία των Ημερήσιων Λυκείων και μία ημέρα νωρίτερα, στις 6 του μήνα, για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Παρότι όμως η εξεταστική διαδικασία ολοκληρώνεται στις 18 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 20 του μήνα για τα Επαγγελματικά Λύκεια, η συνολική φετινή περίοδος των πανελλαδικών διαγωνισμών ολοκληρώνεται με τα Ειδικά Μαθήματα στις 2 Ιουλίου.

Το υπουργείο Παιδείας έχει δώσει στη δημοσιότητα τα οριστικά Επιστημονικά Πεδία με τα αντίστοιχα τμήματα των ΑΕΙ, όπως θα αποτυπωθούν στο νέο μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι που θα λάβουν μέρος στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Το φετινό μηχανογραφικό, το οποίο για πρώτη φορά δε θα περιλαμβάνει ΤΕΙ, θα έχει περισσότερα από 150 νέα τμήματα και προγράμματα σπουδών, για τα οποία δεν έχουν δοθεί ακόμη αναλυτικές πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση, οι τελειόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα προσπαθήσουν να διεκδικήσουν τις 78.336 θέσεις.

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με ρεπορτάζ από την εφημερίδα “Τα Νέα”, υπάρχουν δύο παγίδες, όπου είναι τα ασαφή όρια στα τμήματα των μηχανικών που φέτος έχουν διπλασιαστεί με τις πανεπιστημιοποιήσεις των ΤΕΙ.

Σημαντική εκκρεμότητα αποτελεί το ότι τα πρώην πολυτεχνικά ΤΕΙ εξακολουθούν να προσφέρουν τετραετείς σπουδές και όχι πενταετείς. Επιπλέον, τίθεται το ερώτημα: Στις μετεγγραφές φέτος θα δούμε αντιστοίχιση των έως πέρυσι τετραετούς φοίτησης ΤΕΙ με αντίστοιχα πενταετούς φοίτησης Πολυτεχνείων;

Την ίδια στιγμή, το δημοσίευμα αναφέρει πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην περίπτωση του Παιδαγωγικού Τμήματος Εκπαίδευσης που θα λειτουργήσει φέτος για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο θα προσφέρεται σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Εντωμεταξύ, το υπουργείο Παιδείας εκτίναξε φέτος τον αριθμό των εισακτέων στους 78.335, αριθμός αυξημένος κατά 3.643 σε σχέση με πέρυσι, με όλους τους επιτυχόντες των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων να εισάγονται από τον Σεπτέμβρη του 2019 για πρώτη φορά αποκλειστικά σε πανεπιστήμια, μιας και τα ΤΕΙ έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη.

Το πρόγραμμα

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων έχει ως εξής:

- Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) θα δώσουν το πρώτο τους μάθημα (Νέα Ελληνική Γλώσσα, Γενική Παιδεία) την ερχόμενη Παρασκευή 7 Ιουνίου και, στη συνέχεια, τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού:

- Στις 10 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών) και Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

- Στις 12 Ιουνίου: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

- Στις 14 Ιουνίου: Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών) και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

- Στις 18 Ιουνίου: Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα της Βιολογίας (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Γενικής Παιδείας).

Τα ΕΠΑ.Λ.

Όσον αφορά στα ΕΠΑ.Λ., οι υποψήφιοι θα εξεταστούν αρχικά μεθαύριο Πέμπτη 6 Ιουνίου στα Νέα Ελληνικά και στις 8 Ιουνίου στα Μαθηματικά (Άλγεβρα). Από τις 11 έως και τις 20 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε μαθήματα ειδικότητας.

Ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται στις 8:30 π.μ., κοινή για τους υποψήφιους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8 π.μ.

Προαγωγικές

Οι γραπτές ανακεφαλαιωτικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις διεξάγονται κατ’ εξαίρεση λόγω της διενέργειας αυτοδιοικητικών εκλογών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως μεθαύριο Πέμπτη 6 Ιουνίου.

Οι εξετάσεις για μαθητές/τριες που απουσίαζαν δικαιολογημένα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα 10 Ιουνίου.

Επίσης, τα αποτελέσματα της πρώτης εξεταστικής περιόδου πρέπει να έχουν εκδοθεί το αργότερο μέχρι την Τρίτη 11 Ιουνίου, με εξαίρεση τα αποτελέσματα των κατ’ ιδίαν διδαχθέντων ή στρατευσίμων, τα αποτελέσματα των οποίων εκδίδονται με το πέρας των εξετάσεών τους.

Επισημαίνεται πως σε ό,τι αφορά τους ελέγχους προόδου του δεύτερου τετραμήνου, αυτοί μπορούν να επιδίδονται στους κηδεμόνες των μαθητών κατά το διάστημα από 29 Μαΐου έως 11 Ιουνίου, σε ημερομηνία που θα κρίνει κάθε σχολική μονάδα.

Με την έκδοση των αποτελεσμάτων της πρώτης εξεταστικής περιόδου ανακοινώνεται και το πρόγραμμα υποστηρικτικής διδασκαλίας για τους/τις μαθητές/τριες που παραπέμπονται σε επαναληπτική εξέταση, καθώς και το πρόγραμμα της δεύτερης εξεταστικής περιόδου.

Η δεύτερη εξεταστική περίοδος, που διενεργείται εντός του τρίτου δεκαημέρου του Ιουνίου, αρχίζει την Πέμπτη 20 Ιουνίου. Τα αποτελέσματα της εν λόγω εξεταστικής περιόδου πρέπει να εκδοθούν το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 26 Ιουνίου, ώστε να υπάρχει το προβλεπόμενο περιθώριο των δύο εργάσιμων ημερών για αιτήσεις αναβαθμολόγησης.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Οι οκτώ οδηγίες του υπουργείου Παιδείας

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας απέστειλε σχετική εγκύκλιο, όπου αναγράφονται οι εξής οδηγίες για τη διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων:

- Οι επιτηρητές απαγορεύεται να παρέχουν οποιαδήποτε διευκρίνιση, πληροφορία ή επεξήγηση στους εξεταζόμενους εκτός των οδηγιών, διευκρινίσεων ή πληροφοριών που διαβιβάζονται σε αυτούς από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων διά των Λυκειακών Επιτροπών, τις οποίες διανέμουν ή ανακοινώνουν στους εξεταζόμενους, χωρίς να προβαίνουν σε δικές τους διευκρινίσεις.

- Οι επιτηρητές απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο.

- Οφείλουν να συμπεριφέρονται κατά τρόπο που να μη δημιουργεί πρόβλημα στους εξεταζόμενους, αλλά και να ελέγχουν κατά τον αυστηρότερο τρόπο την πιθανότητα αντιγραφής ή συνεργασίας.

- Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή των επιτηρητών, ώστε κατά την είσοδο των εξεταζομένων να τους ενημερώνουν ότι δεν πρέπει να παίρνουν μαζί τους σημειώσεις ή κινητά τηλέφωνα ή άλλα αντικείμενα που δεν επιτρέπονται, και τα οποία πρέπει να παραμένουν εκτός αίθουσας και να μην επιτρέπουν την είσοδο σε όποιον δε συμμορφώνεται με τις οδηγίες αυτές.

- Μετά την παραλαβή και του τελευταίου γραπτού, ελέγχουν και παραδίδουν αμέσως τα γραπτά στη Λυκειακή Επιτροπή, προκειμένου αυτή να τα προωθήσει στο Βαθμολογικό Κέντρο.

- Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν επιτρέπεται στους εξεταζόμενους να βγουν από την αίθουσα, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Στην περίπτωση αυτή, καλείται ο εφεδρικός/αναπληρωματικός επιτηρητής, ο οποίος συνοδεύει τον εξεταζόμενο έξω από την αίθουσα, ελέγχοντας τους χώρους που αυτός επισκέπτεται για την αποφυγή περίπτωσης δολίευσης των εξετάσεων. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται ο συνοδός να είναι καθηγητής του ίδιου Λυκείου που μετέχει με οποιαδήποτε ιδιότητα στη Λυκειακή Επιτροπή.

- Οι επιτηρητές μαζί με τη ΛΕΕ είναι υπεύθυνοι για τον διαχωρισμό των υποψηφίων και για τη σωστή διανομή των θεμάτων, ώστε κάθε υποψήφιος να πάρει τα θέματα που αντιστοιχούν στην περίπτωσή του (Ημερήσια-Εσπερινά).

- Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή στους επιτηρητές για την επίδειξη αισθήματος ευθύνης πέραν του συνηθισμένου, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη διαφύλαξης του κύρους, της αξιοπιστίας και του αδιάβλητου της διεξαγωγής των εξετάσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News