Ευάγγελος Βενιζέλος: Διαψεύδει τα σενάρια δημιουργίας νέου κόμματος

Ελλάδα
Ευάγγελος Βενιζέλος: Διαψεύδει τα σενάρια δημιουργίας νέου κόμματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκαλυπτικός ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ

Λίγες μέρες μετά την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το Κίνημα Αλλαγής, ο ίδιος βρέθηκε καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και προέβη σε αποκαλύψεις αναφορικά με τα όσα έγιναν πίσω από τις… πόρτες.

Μιλώντας στη Σία Κοσιώνη, απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούν όσα έγιναν με τη Φώφη Γεννηματά και μάλιστα λίγο καιρό πριν τις πρόωρες εθνικές εκλογές.

Γιατί χαρακτηρίζει την κίνηση της Φώφης Γεννηματά ως επιλογή εν ψυχρώ αυτοχειριασμού της παράταξης; Πως σχολιάζει την επιλογή Καμίνη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας; Τι λέει για τη χρονική στιγμή που επέλεξε η κα. Γεννηματά να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση;

Ποια είναι η δική του εκτίμηση για τους συσχετισμούς δυνάμεων που αναπτύσσονται μεταξύ ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τι απαντά για τα σενάρια που αφορούν στον μελλοντικό θεσμικό ρόλο που θα μπορούσε να αναλάβει είτε ως Επίτροπος, είτε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε ως αρχηγός νέου κόμματος;

Αρχικά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε τα συναισθήματά του για το πώς έγινε έτσι η κατάσταση:

«Ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη, γιατί με ενέργειες που έγιναν τις προηγούμενες μέρες, έχει πληγεί βαθύτατα η δημοκρατική παράταξη. Ελπίζω αυτή η βλάβη να μην είναι ανεπανόρθωτη και πάντως ενισχύουμε, δυστυχώς, με αυτά που συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, τη Νέα Δημοκρατία και συμβάλλουμε στο να μειωθεί δραστικά ο χώρος της δημοκρατικής παράταξης. Αλλά έρχομαι στην ερώτησή σας.».

Σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη για το τι ακριβώς συνέβη τη μέρα που συναντήθηκε ο ίδιος με τη Φώφη Γεννηματά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε:

«Δεν μου αρέσουν τα σχόλια και τα πολιτικά ας πούμε ανέκδοτα, αλλά τα περιστατικά είναι πάρα πολύ απλά. Η κα. Γεννηματά μου τηλεφώνησε την Πέμπτη νομίζω και μου ζήτησε να συναντηθούμε το Σάββατο το μεσημέρι. Ευχαρίστως πήγα στη συνάντηση αυτή, υπέθεσα ότι θέλει να σχολιάσουμε το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Υπέθεσα ότι θα θελήσει να μου πει και για το τι θα κάνουμε στις εκλογές, δεν είχε επικοινωνήσει μαζί μου για πολλές εβδομάδες, είχαμε απλώς τυπικές συναντήσεις σε εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ, είχα παρακληθεί από το επιτελείο της να πάρω μέρος στην προεκλογική εκστρατεία των Ευρωεκλογών και μίλησα στο Περιστέρι κι αρκετές φορές στα μέσα ενημέρωσης, αναπτύσσοντας τις θέσεις της παράταξης για τις ευρωπαϊκές εκλογές και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Εκεί λοιπόν, αφού κάναμε μία χαλαρή και φιλική συζήτηση για τα αποτελέσματα, μου είπε ότι έχει τρία δεδομένα μπροστά της. Το πρώτο είναι ότι έχουμε αισθητές διαφορές στην πολιτική μας γραμμή και αντίληψη, κάτι εννοεί προφανώς, θα το σχολιάσουμε. Δεύτερον, ότι έχει σχηματίσει την εντύπωση ότι δεν με ενδιαφέρει να είμαι ένα στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, αλλά θέλω να παίζω έναν ευρύτερο ρόλο. 

Μου είχε πει και στο παρελθόν ότι αυτό το σέβεται και το αναγνωρίζει και προσβλέπει στον ρόλο μου αυτό, τον ευρύτερο. Και τρίτον ότι έχει δεσμευθεί σε άλλο πρόσωπο για την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας. Εγώ δεν είχα ζητήσει να καταλάβω θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας

«Δεν έχω κάτι να πω, δεν ξέρω τίποτα για το ψηφοδέλτιο επικρατείας. Έχει το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ, τα κριτήρια και τις διαδικασίες να κάνει την καλύτερη επιλογή για τον εαυτό του».

Σας θυμίζω ότι έχω ανακοινώσει δημόσια από τον Ιανουάριο, προ έξι μηνών, ότι δεν θα είμαι φυσικά υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη και στην κ. Γεννηματά το έχω πει αυτό από το Νοέμβριο του 2018.» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε σχετική ερώτηση.

Όπως τόνισε, στη συνάντησή τους η Φώφη Γεννηματά δεν είπε στον Ευάγγελο Βενιζέλο ποιο ήταν το πρόσωπο στο οποίο είχε δεσμευτεί τη θέση της Επικράτειας, ωστόσο λίγο αργότερα ανακοίνωσε τον Γιώργο Καμίνη:

«Δεν αρκέστηκε σε αυτό, μου είπε ότι εγώ θέλω να παίζω ευρύτερο ρόλο άρα δεν θέλω να σχετίζομαι με την παράταξη και τρίτον, μου είπε ότι έχει ανακαλύψει ότι έχουμε μεγάλες διαφορές. Και ήρθε μετά στα μέσα ενημέρωσης, και αυτή και διάφοροι συνεργάτες της, και είπε αυτό το οποίο είναι η αλήθεια. Ότι η απομάκρυνση του κ. Βενιζέλου -όχι η τοποθέτηση του κ. Καμίνη, γιατί ο κ. Καμίνης δεν εκπέμπει αφ’ εαυτού του κάποιο μήνυμα ως υποψήφιος ήταν και στο ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών- εκπέμπει μήνυμα.

Το μήνυμα το εκπέμπει η δική μου απομάκρυνση. Δηλαδή, εάν εγώ ήμουν υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη και ο κ. Καμίνης υποψήφιος επικρατείας, το μήνυμα ποιο θα ήταν; Η παρουσία μου θα ήταν αυτή που στέλνει το μήνυμα του ΚΙΝΑΛ, άρα δεν ήθελαν την παρουσία μου και μου το κατέστησε σαφές η κ. Γεννηματά. Όλα τα υπόλοιπα ήταν προσχηματικά και υποκριτικά.».

Στη συνέχεια, η δημοσιογράφος ρώτησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο αν αυτό που λέει η κ. Γεννηματά είναι πως εκείνος αποτελεί εμπόδιο στην προοδευτική στροφή που θέλει να κάνει το κόμμα της.

Ο ίδιος απάντησε πως «Τι σημαίνω εγώ; Μάλιστα, άρα είμαι εμπόδιο γιατί συμβολίζω τι; Συμβολίζω τον αγώνα για τη διάσωση της χώρας, τον αγώνα που έδωσε η παράταξη κουβαλώντας το έθνος στους ώμους της και καταβάλλοντας τεράστιο πολιτικό κόστος από το 2010 μέχρι το 2015, συμβολίζω το επίτευγμα του 2014 στο οποίο θα γυρίσει η χώρα το 2022, εάν γυρίσει.  Συμβολίζω τον αγώνα υπέρ της αλήθειας, υπέρ της δημοκρατίας, υπέρ της Ευρώπης, υπέρ των θεσμών από το 2015 έως το 2019.  Συμβολίζω την ανάδειξη των λαθών και των ευθυνών του ΣΥΡΙΖΑ και των συνεταίρων του ΣΥΡΙΖΑ. Και συμβολίζω και τις προτάσεις μου.».

«Πόσο θα βλάψει όλο αυτό το πράγμα τώρα το ΚΙΝΑΛ;»

Σ’ αυτή την ερώτηση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε ότι θα το βλάψει «πολύ. Έγινε μία επιλογή εν ψυχρώ αυτοχειριασμού της παράταξης και λυπάμαι πάρα πολύ. Αγωνίστηκα και αγωνίζομαι να προστατεύσω την παράταξη, να προστατεύσω τη χώρα, να προστατεύσω τους θεσμούς. Δηλαδή την ώρα που δίνουμε τον αγώνα για αυτά που συμβαίνουν στη δικαιοσύνη, για αυτό που αποκαλύπτεται με τη Novartis και τον κύριο Αγγελή που είναι η απόδειξη της αλλοίωσης του πολιτεύματος, η απόδειξη της εσχάτης προδοσίας, έχουμε κάποιους άλλους που λένε, «όχι, πρέπει να προσβλέπουμε προς το ΣΥΡΙΖΑ».

Σ. Κοσιώνη: Με το που έγιναν όσα έγιναν, τα παρακολουθήσατε, άνοιξαν 100 σενάρια για το πολιτικό σας μέλλον. Απαριθμώ, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Επίτροπος, Υπουργός σε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, φτιάχνει νέο κόμμα. Τι ισχύει;

Ευ. Βενιζέλος: «Κοιτάξτε, αυτό με τη Νέα Δημοκρατία φαντάζομαι ότι αντιλαμβάνεστε πόσο κωμικό είναι, διότι η Νέα Δημοκρατία με σέβεται για τον ιστορικό μου ρόλο και γιατί είμαι ένας άνθρωπος που λέει με ευθύτητα και εγκυρότητα κάποια πράγματα, αλλά βεβαίως ξέρει ότι δεν ανήκω στο χώρο αυτό και φυσικά δεν πρόκειται.».

Σ. Κοσιώνη: Άρα μου λέτε, με σέβεται η Νέα Δημοκρατία, δεν με σέβεται το κόμμα μου. Αυτό λέτε σήμερα.

Ευ. Βενιζέλος: «Προφανώς, σε πολύ μεγάλο βαθμό έτσι είναι, σε επίπεδο ηγεσίας προφανώς. Υπάρχει σεβασμός, από αυτά που ακούσατε εσείς τις τελευταίες ημέρες; Υπάρχει στοιχείο σεβασμού;».

Σ. Κοσιώνη: Μάλιστα, άρα εκεί όχι, αυτό όχι.

Ευ. Βενιζέλος: «Μισό λεπτό. Όχι, λοιπόν η Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει στον ορίζοντά μου. Εγώ είμαι στη δημοκρατική παράταξη. Πάντα εκεί ήμουν, άλλοι προσχώρησαν στις ευρωπαϊκές σοσιαλδημοκρατικές απόψεις μου, που εγώ έχω από νέος.».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News