Ελλάδα

Serial killer στην Κύπρο: Η καθημερινότητά του στη φυλακή - Ο ήχος που τον αναστατώνει

«Λιγομίλητο, ευγενικό, τυπικό και ήρεμο» περιγράφουν οι αστυνομικοί το Νίκο Μεταξά

Διαβάζοντας περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στη φυλακή ο 35χρονος καθ’ ομολογίαν serial killer, Νίκος Μεταξάς, ο οποίος - σύμφωνα με τους αστυνομικούς - διατηρεί μια… «ολύμπια» ηρεμία και μόνο ένα πράγμα μπορεί να τον αναστατώσει.

Λιγομίλητος, ευγενικός, τυπικός και ήρεμος. Με αυτές τις τέσσερις λέξεις περιγράφουν τον 35χρονο Ίλαρχο Νίκο Μεταξά, οι άνθρωποι, οι οποίοι εκ καθήκοντως, συναναστρέφονται μαζί του καθημερινώς στα κρατητήρια όπου βρίσκεται από τη σύλληψη του. Μόνο ένας ήχος, διαταράσσει την «ολύμπια» ηρεμία του. Το «κλικ» που ακούγεται όταν κλειδώνουν οι χειροπέδες, σφιχτά στα χέρια του.

Ο Νίκος Μεταξάς «δεν είναι ένας προβληματικός κρατούμενος και ακολουθεί το πρόγραμμα των κρατητηρίων με στρατιωτική πειθαρχία, ίσως λόγω της ιδιότητας του ως αξιωματικού», ανέφεραν αστυνομικοί. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, δεν λέει πολλά λόγια και διαβάζει ακατάπαυστα.

Game of Thrones

Ο «Ορέστης» τις περισσότερες ώρες της ημέρας είναι στο κρεβάτι του κελιού του διαβάζοντας. Έχει προμηθευτεί την σειρά βιβλίων του Game of Thrones του George Martin και όπως ανέφεραν οι πηγές τα έχει καταβροχθίσει. Πρόκειται για σειρά φαντασίας που έχει γίνει τηλεοπτικό υπερθέαμα με εκατομμύρια τηλεθεατές σε ολόκληρο το κόσμο.

Όταν διαβάζει είναι τόσο απορροφημένος που δεν ενδιαφέρεται για τα όσα συμβαίνουν στα κρατητήρια. Τις άλλες ώρες ενημερώνεται από εφημερίδες και δεν μένει μόνο στα όσα γράφονται για τον ίδιο και τα εγκλήματα που έχει διαπράξει. Σπανίως παρακολουθεί ή καλύτερα ακούει χωρίς να βλέπει τις ειδήσεις στη τηλεόραση.

Το φαγητό

Παρά το ότι οι περισσότεροι κρατούμενοι στα αστυνομικά κρατητήρια επιλέγουν να παραγγέλνουν φαγητό από εστιατόρια και ταχυφαγεία της Λευκωσίας, όπως και οι αστυνομικοί, ο Νίκος Μεταξάς τρώει μόνο από το φαγητό που του προσφέρεται.

Είναι το φαγητό που ετοιμάζεται στα μαγειρεία των Κεντρικών Φυλακών και μεταφέρεται στα αστυνομικά κρατητήρια. «Δεν παράγγειλε ούτε μια φορά φαγητό από έξω» ανέφερε πηγή των κρατητηρίων, σημειώνοντας πως το θέμα, μάλλον δεν είναι οικονομικό αφού αρκετές φορές του πρότειναν να τον κεράσουν και αρνήθηκε. Το φαγητό του, το τρώει στο κελί του από το οποίο δεν εξέρχεται για προαυλισμό και με δική του επιθυμία παραμένει 24 ώρες το 24ωρο, πλην των περιπτώσεων που οδηγείται για ανάκριση ή για κάποια υπόδειξη σκηνών.

Τον τρελαίνει το «κλικ»

Ο Νίκος Μεταξάς δεν δίνει την εντύπωση του ανθρώπου, που στη πραγματικότητα είναι, καθώς έχει ομολογήσει επτά φόνους. Είναι πολύ ήρεμος χωρίς εξάρσεις και χωρίς κρίσεις θυμού. Αν και σπανίως μιλάει, όταν μιλάει είναι ήρεμος και τυπικός, τόσο με τους άλλους κρατούμενους όσο και με τους αστυνομικούς. Ωστόσο, όταν φτάνει η ώρα που του περνάνε τις χειροπέδες για να τον μεταφέρουν κάπου (συνήθως στο δικαστήριο), αρχίζει να δείχνει ανήσυχος. Όταν ακούσει το «κλικ» από τις χειροπέδες που κλείνουν τότε το βλέμμα του σκοτεινιάζει και γίνεται σκληρό.

Αυτή η συμπεριφορά έχει γίνει θέμα συζήτησης μεταξύ των αστυνομικών που τον φρουρούν, χωρίς να αντιλαμβάνονται γιατί ακριβώς αναστατώνεται από τον συγκεκριμένο ήχο.

Μόνο ο πατέρας του

Όλες τις ημέρες που βρίσκεται κρατούμενος ο Νίκος Μεταξάς δεν τον έχει επισκεφθεί κανείς άλλος πλην του πατέρα του. Ο πατέρας του Νίκου Μεταξά πήγε στα κρατητήρια μόνο τρεις φορές και συζήτησε για λίγη ώρα με τον γιο του στον οποίο έδωσε κάποια πράγματα (είδη πρώτης ανάγκης).

Για λόγους ασφαλείας όταν εξέρχεται από το κελί του για να κάνει μπάνιο στα λουτρά των κρατητηρίων οι υπόλοιποι κρατούμενοι μένουν κλειδωμένοι στα κελιά τους αν και ο ίδιος δεν το ζήτησε ποτέ.

Προσέχει την εμφάνιση του και ξυρίζεται τακτικά ενώ δεν κυκλοφορεί με φόρμες ή πρόχειρα ρούχα. Ντύνεται καθημερινώς με καθαρά ρούχα που έχει στη διάθεση του ενώ δείχνει να περιμένει την μεταφορά τους στις φυλακές όπου αναμένεται να παραμείνει για πολλές δεκαετίες.

Πιθανότητα να εκπροσωπήσει μόνος τον εαυτό του

Ως συνήγορος του Νίκου Μεταξά είχε αρχικώς εμφανιστεί ο γνωστός ποινικολόγος Ηλίας Στεφάνου, ο οποίος ωστόσο στη συνέχεια αποσύρθηκε λόγω διαφωνιών στην υπερασπιστική τακτική. Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές ο κ. Στεφάνου αποφάσισε να αποσυρθεί γιατί ο 35χρονος Νίκος Μεταξάς δεν του είχε πει την αλήθεια για το σύνολο των εγκλημάτων που είχε διαπράξει.

Μέχρι τώρα ο Μεταξάς εμφανίζεται στο δικαστήριο για την ανανέωση των διαταγμάτων κράτησης του χωρίς δικηγόρο και εκπροσωπεί μόνος τον εαυτό του.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι λόγω της φύσης των εγκλημάτων του δεν έχει προσφερθεί κάποιος δικηγόρος για να τον εκπροσωπήσει και δεν αποκλείεται στη δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου να αναλάβει μόνος την υπεράσπιση του.

Δίκη θα διεξαχθεί επί των κατηγοριών που θα αρνηθεί. Για τις κατηγορίες στις οποίες θα παραδεχθεί ενοχή, το δικαστήριο θα επιβάλλει απλώς ποινή χωρίς να γίνει ακροαματική διαδικασία.

Πηγή: protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια