default-image

Ο ΠτΔ θα αποφασίσει τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Ελλάδα
Ο ΠτΔ θα αποφασίσει τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια η θέση του Προκόπη Παυλόπουλου στις αλλαγές της Δικαιοσύνης

Η απόφαση για την αλλαγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης είναι πλέον αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς σύμφωνα με τοποθετήσεις συνταγματολόγων ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι σε θέση να μην υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά από ερώτηση για το τι θα πράξει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος όταν έρθει το Σχέδιο Διατάγματος για τη νέα ηγεσία της δικαιοσύνης υπογεγραμμένο από το υπουργικό Συμβούλιο, τόνιζαν ότι «όταν έρθει το σχέδιο θα μάθετε τι θα κάνει ο ΠτΔ».

Όπως είναι γνωστό ό,τι πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα το κάνει μετά τις 30 Ιουνίου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, υπενθυμίζεται, ότι μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση αποφάσισε για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου επελέγη η αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ειρήνη Καλού, η οποία είχε χειριστεί το σύνολο της ανάκρισης για την υπόθεση του Βατοπεδίου, καθώς και άλλες σημαντικές υποθέσεις. Είχε επιλεγεί ως αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου πριν από ένα χρόνο και θα παραμείνει στην Προεδρία του Αρείου Πάγου για μία ακόμη διετία.

Για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επελέγη η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη, η οποία πρόσφατα υπήρξε πρόεδρος του ποινικού τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Επίθεση από Νέα Δημοκρατία

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αλλαγών στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για «θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει - κατά τρόπο απαράδεκτο - και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «η απερχόμενη κυβέρνηση, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News