Υπουργικό Συμβούλιο για την Δικαιοσύνη - Αυτές είναι οι επιλογές της κυβέρνησης

Ελλάδα
Υπουργικό Συμβούλιο για την Δικαιοσύνη - Αυτές είναι οι επιλογές της κυβέρνησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αποφάσεις για την ηγεσία της Δικαιοσύνης σε μια μαραθώνια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Επίθεση στη ΝΔ για την άρνησή της να συναινέσει στη διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, κατηγορώντας την ότι «δεν την ενδιαφέρει η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων» και καταλογίζοντάς της «αλαζονεία και βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση.

Εξήγησε ότι «Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι «Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή».

Ακολούθως επιτέθηκε στην ηγεσία της ΝΔ λέγοντας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι «Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της». Απαντώντας στις θέσεις που εξέφρασε η ΝΔ, σχολίασε ότι η ηγεσία της ΝΔ «δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί».

Κλείνοντας ανέφερε ακόμη ότι «η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν. Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους».

Αυτές είναι οι επιλογές της κυβέρνησης

Οι επιλογές του Υπουργικού Συμβουλίου για την ηγεσία του Αρείου Πάγου:

Ειρήνη Καλού ήταν η επιλογή του Υπουργικού Συμβουλίου για την προεδρία του Αρείου Πάγου.

Δήμητρα Κοκοτίνη επελέγη για την θέση της εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News