Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό

Ελλάδα
Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά το «όχι» της ΝΔ, η κυβέρνηση παίρνει πάνω της το θέμα «Δικαιοσύνη»

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, θα συνεδριάσει, το Υπουργικό Συμβούλιο, στις 13:00, στη Βουλή. 

Όπως μετέδωσε στο Open TV, ο Χρήστος Τσιγουρής, οι εξελίξεις γύρω από το θέμα είναι ραγδαίες με το Μέγαρο Μαξίμου να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία, έπειτα από απόρριψη της πρότασης που απηύθυνε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου.

 Αξίζει να σημειωθεί , σύμφωνα και με το ethnos, ότι την Πέμπτη, 30 Μαΐου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, με ανακοίνωσή του, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «O πρόεδρος της ΝΔ απάντησε με τρόπο απαξιωτικό για τον ελληνικό λαό και τους θεσμούς της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας». Κι αυτό γιατί ο κ. Καλογήρου είχε απευθύνει κάλεσμα για συναίνεση στις αλλαγές, στην οποία η Νέα Δημοκρατία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογήρου, απάντησε με «απαξιωτικό τρόπο».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου είχε απευθύνει πρόσκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία τον καλούσε ώστε η κυβέρνηση και η μείζονα αξιωματική αντιπολίτευση να αποφασίσουν από κοινού για την επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν το τιμόνι της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, καθώς και των τριών αντιπροέδρων του ανώτατου δικαστηρίου. Στην επιστολή που είχε αποστείλει ο κ. Καλογήρου είχε επισημάνει ότι «δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό και νομικό κώλυμα για την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας».

Από την πλευρά τους, πάντως, στελέχη της Πειραιώς τονίζουν ότι είναι πολύ πιθανό να ακυρωθεί η όλη διαδικασία από το Συμβούλιο της Επικρατείας και να τεθεί θέμα νομιμότητας μελλοντικών αποφάσεων του Αρείου Πάγου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας, που εξήγησε µέσω επιστολής του αρµόδιου τοµεάρχη, Νίκου Παναγιωτόπουλου, γιατί το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δεν µπορεί να συναινέσει στην επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίµου να ορίσει τώρα τους επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων, προσπαθεί να μεγιστοποιήσει την πολιτική πίεση προς όλους τους θεσμικούς παράγοντες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Στο συγκεκριµένο κείµενο γίνεται λόγος για εξόφθαλµα αντιθεσµική διαδικασία, αντισυνταγµατική και παράνοµη. «Αντισυνταγµατική γιατί µία κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου µπορεί να προβαίνει µόνο σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων εν όψει των εκλογών. Και παράνοµη διότι ο νόµος 2190/94 ρητά απαγορεύει κατά την προεκλογική περίοδο οποιονδήποτε διορισµό σε θέση δηµοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε µάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων» αναφέρει, µεταξύ άλλων, ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News