Ελλάδα

Ο πρώτος από τους 7 σοφούς της αρχαιότητας 

Ήταν 28 Μαΐου του 585 π.Χ., όταν ο αρχαιότερος προ-σωκρατικός φιλόσοφος καταγράφει ηλιακή έκλειψη

Ήταν 28 Μαΐου του 585 π.Χ., όταν ο αρχαιότερος προ-σωκρατικός φιλόσοφος, ο περίφημος Θαλής ο Μιλήσιος, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που καταγράφει ηλιακή έκλειψη

Ο Θαλής ήταν ο πρώτος από τους λεγόμενους επτά σοφούς της αρχαιότητας και - κατά πολλούς - ο πρώτος Έλληνας φιλόσοφος. Υπήρξε ο ιδρυτής της Ιωνικής Σχολής της Φυσικής Φιλοσοφίας στη Μίλητο, ενώ ασχολήθηκε - μεταξύ άλλων - με τα Μαθηματικά, τη Φυσική και την Αστρονομία.

Δεν είναι τυχαίο ότι στον «Πρωταγόρα» του Πλάτωνα το πρώτο όνομα της λίστας των «πεπαιδευμένων ανθρώπων» είναι αυτό του Θαλή. Σύμφωνα μάλιστα με τον μεγάλο Μπέρτραντ Ράσελ, «η Δυτική Φιλοσοφία αρχίζει με τον Θαλή». Ο Θαλής πέθανε το 546 π.Χ. στη γενέτειρά του, τη Μίλητο.

 

Η συντριβή της Παρισινής Κομμούνας

Εξάλλου, σαν σήμερα, στις 28 Μαΐου του 1871, πνίγεται στο αίμα η περίφημη Παρισινή Κομμούνα από τα στρατεύματα που απέστειλε εναντίον της εξεγερμένης γαλλικής πρωτεύουσας η κυβέρνηση της χώρας.

Η Κομμούνα υπήρξε ουσιαστικά η πρώτη επαναστατική απόπειρα των εργατών να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους, καταργώντας τις κρατικές δομές.

Το ιστορικό εγχείρημα διήρκεσε από τις 18 Μαρτίου έως τις 28 Μαΐου του 1871. Εκείνη την περίοδο, το Παρίσι διέφερε πολύ από τις υπόλοιπες πόλεις της Γαλλίας, λόγω της πολυπληθούς εργατικής του τάξης.

Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε ότι στα μέσα του 19ου αιώνα η πρωτεύουσα της Γαλλίας αριθμούσε 1.799.980 κατοίκους, από τους οποίους το 57% εργαζόταν στη βιομηχανία. Η επίθεση της κυβέρνησης εναντίον της Κομμούνας ξεκίνησε στις 21 Μαΐου.

Η εβδομάδα που ακολούθησε συνοδεύτηκε από σφοδρές μάχες στους δρόμους και τις γειτονιές του Παρισιού: 200.000 άνδρες του στρατού εναντίον 60.000 κομμουνάρων.

Η «Ματωμένη Εβδομάδα» - όπως έμελλε να μείνει στην ιστορία - είχε ως απολογισμό περισσότερους από 30.000 νεκρούς Παριζιάνους, ενώ οι κυβερνητικοί είχαν 1.000 ανθρώπινες απώλειες. Η επικράτηση του στρατού ακολουθήθηκε με μαζικές σφαγές αμάχων, θανατικές καταδίκες και χιλιάδες εξόριστους κομμουνάρους.

 

Η εκτέλεση του Κώστα Περατικού

Ήταν 28 Μαΐου του 1997, όταν η οργάνωση “17 Νοέμβρη” εκτελεί στην οδό Φίλωνος, στον Πειραιά, το γνωστό εφοπλιστή Κώστα Περατικό. Ήταν γιος του Μιχάλη Περατικού - επίσης εφοπλιστή - γόνου οικογενείας με πολύχρονη ενασχόληση με τη ναυτιλία.

 

Οι θρυλικοί “AC-DC” στην Ελλάδα

Τέλος, σαν σήμερα, στις 28 Μαΐου του 2009, οι μεγάλοι “AC-DC” επισκέπτονται για πρώτη - και μοναδική μέχρι σήμερα - φορά την Ελλάδα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους «Black Ice Tour».

Η συναυλία γίνεται στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και επρόκειτο να μείνει στην ιστορία τόσο λόγω της μαζικής προσέλευσης του κοινού, όσο και της σκηνικής παρουσίας των διάσημων Αυστραλών ρόκερ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια