Ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε πρόωρες εθνικές εκλογές

Ελλάδα
Ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε πρόωρες εθνικές εκλογές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιθανή ημερομηνία στις 30 Ιουνίου

Άμεση προκήρυξη εκλογών μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά και τα αποτελέσματα των εκλογών της 26ης του Μάη.

Με βάσει το σύνταγμα οι εκλογές θα γίνουν στις 30 Ιουνίου. 

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έξοδό του από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, δε θέλησε να κάνει καμία δήλωση προς τους δημοσιογράφους.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας, δεν μπορώ να αγνοήσω αυτό το αποτέλεσμα. Το σημερινό αποτέλεσμα δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να αμφισβητήσει το σχέδιό μας για έξοδο από κρίση. Ήδη το κάνει. Όμως η τελική ετυμηγορία ανήκει στο λαό, σε όλους εσάς.  Δεν πρόκειται να αποδράσω ούτε να το βάλω στα πόδια, να παραιτηθώ από τον αγώνα για ισότητα, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη.Ήμουν εδώ και θα είμαι εδώ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Αμέσως μετά τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη των εθνικών εκλογών για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός».

Αναλυτικά η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού

«Τέσσερα χρόνια τώρα πορευτήκαμε σε πρωτοφανείς δυσκολίες. Κόντρα στο ρεύμα. Αλλά πάντοτε με όπλο την αξιοπρέπεια μας, την εντιμότητα μας και τη στήριξη του ελληνικού λαού. Βγάλαμε τη χώρα από τη μέγγενη των μνημονίων, καταφέραμε εν τέλει να ορθοποδήσουμε και μόλις ανασάναμε, θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα της πατρίδας. Ένα σχέδιο ελάφρυνσης για τους πολλούς, σχέδιο ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.

«Ζητήσαμε με γενναιότητα την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στο σχέδιό μας. Στα μέτρα ελάφρυνσης, στην πορεία ανασυγκρότησης της κοινωνίας και της χώρας. Έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να τα αμφισβητήσει. Για να μη μπορούν όσοι καιροφυλακτούν μέσα και έξω από τη χώρα, να τα πάρουν πίσω, να πάρουν πίσω τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Το εκλογικό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι εμπεδώνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστή στην πολιτική αντιπαράθεση, δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας. Δεν μου ταιριάζει, δεν το έκανα ποτέ και δε θα το κάνω και τώρα, να αγνοήσω αυτό το αποτέλεσμα».

«Η αφοσίωσή μας στο λαό, δεν είναι τακτική επιλογή. Είναι ηθική υποχρέωση. Είναι απαράβατος κανόνας. Είναι η ψυχή μας. Είναι η ψυχή μου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το σημερινό αποτέλεσμα -πρόσθεσε- δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να αμφισβητήσει συνολικά την πορεία εξόδου από την κρίση αλλά και το σχέδιό μας για τη στήριξη των πολλών, να αμφισβητήσει συνολικά αυτό το ιστορικό εγχείρημα. Ήδη το κάνει, όμως η τελική ετυμηγορία ανήκει πάντοτε στο λαό. Ανήκει σε σας. Δεν πρόκειται να αποδράσω, ούτε να το βάλω στα πόδια, ούτε να παραιτηθώ από τον αγώνα για την ισότητα, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

«Αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών», ανακοίνωσε επίσημα πλέον ο Αλέξης Τσίπρας.

«Για να είναι τελικά ο ελληνικός λαός αυτός και μόνο αυτός που θα πάρει την οριστική απόφαση: Αν επιθυμεί να συνεχίσουμε με ένα σχέδιο για τη στήριξη των πολλών ή αν επιθυμεί την επιστροφή στα σκοτάδια της λιτότητας, του ΔΝΤ, στο χθες που όλοι και όλες ζήσαμε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News