Ελλάδα

Πανελλαδικές 2019: Προεκλογικό χαρτί... ο αριθμός των εισακτέων

Ο αριθμός των φετινών εισακτέων στα ΑΕΙ θα είναι περίπου των 76.500, αυξημένος κατά σχεδόν 2.000 θέσεις

Σε... προεκλογικό χαρτί μετατρέπεται, όπως όλα δείχνουν, ακόμα και το θέμα της ανακοίνωσης του φετινού αριθμού των εισακτέων, από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Κι ενώ η ανακοίνωση μετατίθεται από μέρα σε μέρα, αυτό που αναμένεται είναι ότι ο αριθμός αυτός θα είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι.


Ειδικότερα, προχθές το μεσημέρι τα αρμόδια στελέχη του γραφείου Τύπου ενημέρωσαν ότι εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί ο αριθμός. Τελικά, αργά προχθές το απόγευμα υπήρξε νέα ενημέρωση ότι η ανακοίνωση μετατίθεται για χθες Τρίτη ή και σήμερα Τετάρτη. Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που δημοσιεύει η “Καθημερινή”, ο αριθμός των φετινών εισακτέων στα ΑΕΙ θα είναι πέριξ των 76.500, αυξημένος κατά σχεδόν 2.000 θέσεις από τις περυσινές 74.692. Σε αυτόν τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι εισακτέοι που ορίζουν τα υπουργεία Άμυνας (για τις στρατιωτικές σχολές), Προστασίας του Πολίτη (για τις σχολές Αστυνομίας και Πυροσβεστικής), Ναυτιλίας (για την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού) και Τουρισμού (για τις τουριστικές). Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι οι στρατιωτικές σχολές θα δεχτούν 819 εισακτέους, όπως και πέρυσι.

Η επιδότηση ανά δικαιούχο

Την ίδια ώρα, 350 ευρώ ανά δικαιούχο θα είναι το ύψος της αποζημίωσης που αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη των εξόδων υποψηφίων που συμμετέχουν στις πανελλαδικές 2019 και εξετάζονται πανελλαδικά σε άλλη σχολική μονάδα από αυτή στην οποία υπέβαλαν αίτηση-δήλωση. Επίσης, μέσα από τη σχετική απόφαση ορίζονται και οι γενικές προϋποθέσεις.
Με την απόφαση του υπουργείου ρυθμίζονται εφεξής τα θέματα που αφορούν στην κάλυψη εξόδων μετακίνησης, διαμονής και διατροφής υποψηφίων που συμμετέχουν στις πανελλαδικές 2019, κατά το οποίο αποφοιτούν από Γενικό ή Επαγγελματικό Λύκειο και εξετάζονται πανελλαδικά σε άλλη σχολική μονάδα από αυτή στην οποία υπέβαλαν αίτηση-δήλωση.


Ειδικότερα, καθίσταται δικαιούχος ο υποψήφιος ο οποίος συμμετέχει κατά τη διάρκεια της τακτικής εξεταστικής περιόδου, στο σύνολο των δηλωμένων στην αίτηση-δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις μαθημάτων, ενώ εξαιρούνται της αποζημίωσης οι υποψήφιοι οι οποίοι θα μετακινηθούν στα εξεταστικά κέντρα, προκειμένου να εξεταστούν στα ειδικά μαθήματα.
Επιπλέον, ορίζεται ότι δεν καθίσταται δικαιούχος υποψήφιος ο οποίος θα συμμετέχει στις επαναληπτικές εξετάσεις.

Οι δικαιούχοι της επιδότησης

Συγκεκριμένα, καθίστανται δικαιούχοι οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι οποίοι αποφοιτούν το ίδιο έτος κατά το οποίο συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και εξετάζονται σε σχολική μονάδα (εξεταστικό κέντρο) διαφορετική από αυτή που κατέθεσαν αίτηση-δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές, εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:


- Είναι υποψήφιοι των Γενικών ή Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας και μετακινούνται: από τις σχολικές μονάδες της νησιωτικής χώρας προς άλλα εξεταστικά κέντρα της νησιωτικής χώρας. Η αποζημίωση δεν καταβάλλεται εάν η μετακίνηση πραγματοποιείται εντός του ίδιου νησιού και η απόσταση μεταξύ των δύο σχολικών μονάδων (δηλ. σχολικής μονάδας υποβολής της αίτησης-δήλωσης συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις και εξεταστικού κέντρου) είναι μικρότερη των 120 χιλιομέτρων από τις σχολικές μονάδες υποβολής της αίτησης-δήλωσης της νησιωτικής χώρας προς άλλα εξεταστικά κέντρα της ηπειρωτικής χώρας.
- Είναι υποψήφιοι των Γενικών ή Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και μετακινούνται: Από τις σχολικές μονάδες της νησιωτικής χώρας προς τα βαθμολογικά ή ειδικά εξεταστικά κέντρα της νησιωτικής χώρας. Η αποζημίωση δεν καταβάλλεται εάν η μετακίνηση πραγματοποιείται εντός του ίδιου νησιού και η απόσταση μεταξύ των δύο σχολικών μονάδων (δηλ. σχολείου υποβολής αίτησης-δήλωσης συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις και βαθμολογικού κέντρου ή ειδικού εξεταστικού κέντρου) είναι μικρότερη των 120 χιλιομέτρων.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται

Ο υποψήφιος ή ο νόμιμος κηδεμόνας του πρέπει, μετά τη λήξη των εξετάσεων, να καταθέσει, μέσω του Λυκείου στο οποίο υπέβαλε την αίτηση-δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις, προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αίτηση και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
- Βεβαίωση του Λυκείου αποφοίτησης, από την οποία να προκύπτει το έτος αποφοίτησης του συγκεκριμένου υποψηφίου.
- Βεβαίωση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας, από την οποία να προκύπτει η χιλιομετρική απόσταση της έδρας του εξεταστικού ή του βαθμολογικού ή του ειδικού εξεταστικού κέντρου από το σχολείο υποβολής της αίτησης-δήλωσης του υποψηφίου.
Η παρούσα χορηγείται σε φωτοαντίγραφο στον υποψήφιο από τη σχολική μονάδα υποβολής της αίτησης-δήλωσης, κατόπιν σχετικής αίτησης του σχολείου προς την αρμόδια προαναφερόμενη Υπηρεσία Τεχνικών Έργων.


Σημειώνεται από το υπουργείο ότι η βεβαίωση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας, από την οποία προκύπτει η χιλιομετρική απόσταση της έδρας του εξεταστικού ή του βαθμολογικού ή του ειδικού εξεταστικού κέντρου από το σχολείο υποβολής της αίτησης-δήλωσης του υποψηφίου, δεν απαιτείται σε περίπτωση μετακίνησης του υποψηφίου από νησιωτική σχολική μονάδα σε άλλη νησιωτική σχολική μονάδα (άλλου νησιού) ή από νησιωτική σχολική μονάδα σε σχολική μονάδα της ηπειρωτικής χώρας.


- Βεβαίωση του προέδρου της Λυκειακής Επιτροπής του εξεταστικού κέντρου ή του προέδρου της Επιτροπής του εξεταστικού κέντρου ή του προέδρου του βαθμολογικού ή ειδικού εξεταστικού κέντρου για τις περιπτώσεις των υποψηφίων με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, από την οποία να προκύπτουν τα εξεταζόμενα μαθήματα, οι ημέρες και οι ημερομηνίες συμμετοχής του υποψηφίου στις εξετάσεις. Ο υποψήφιος μετά το πέρας των πανελλαδικών εξετάσεων λαμβάνει την εν λόγω βεβαίωση, την οποία στη συνέχεια παραδίδει, σύμφωνα με τα παραπάνω, στο Λύκειο υποβολής της αίτησης-δήλωσης.

Σχόλια