Ευρωεκλογές 2019 - Δημοσκόπηση Marc: Προβάδισμα 8% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Ελλάδα
Ευρωεκλογές 2019 - Δημοσκόπηση Marc: Προβάδισμα 8% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για τον ΑΝΤ1, δίνει προβάδισμα 8% στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το κυβερνών

Λίγες ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές και δημοσκόπηση της Marc για τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, δίνει προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων ση Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η δημοσκόπηση έγινε από τις 10 έως τις 14 Μαΐου - περιλαμβάνει δηλαδή και την ανακοίνωση του πακέτου παροχών από τον Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο - σε δείγμα 1292 νοικοκυριών.

Ειδικότερα, η ισχή των κομμάτων - συμπεριλαμβανομένων των άκυρων - είναι η ακόλουθη:

ΝΔ: 29,3%

ΣΥΡΙΖΑ: 21,7%

ΚΙΝΑΛ: 6,3%

Χρυσή Αυγή: 6%

ΚΚΕ: 5,1%

Ελληνική Λύση: 2,2%

Ένωση Κεντρώων: 2%

Λαϊκή Ενότητα: 1,3%

Μέρα25: 1,2%

Ποτάμι: 1,2%

ΑΝΕΛ: 1,1%

Οικολόγοι: 1%

Δημιουργία Ξανά: 1%

Με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά των δύο κομμάτων από 7,6% ανεβαίνει στο 8%, με το ΚΙΝΑΛ να διατηρεί την τρίτη θέση.

Η Marc προχώρησε στην δημοσκόπησή της και στην εκτίμηση της εκλογικής επίδοσης των κομμάτων, βάσει διαφορετικών σεναρίων:

Το πρώτο με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων και το δεύτερο με κατανομή των αναποφάσιστων, με βάση τι είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές.

Με το πρώτο σενάριο η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 9,1% ενώ στο δεύτερο σενάριο μειώνεται στο 5,4%.

Τρίτο σενάριο -που κατανέμει τους αναποφάσιστους βάσει πολλών παραγόντων και όχι μόνον αναλογικά ή μόνον βάσει κομματικής προέλευσης- καταγράφει το εύρος των ποσοστών που μπορεί να καταγράψουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη από 31,7% έως 36,9% και ο δεύτερος από 23,9% έως και 28,7%.

Σημειώνεται ότι στην παράσταση νίκης, η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας είναι χαώδης, αφού ξεπερνά τις 40 ποσοστιαίες μονάδες.

Επίσης μεγάλη είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσον αφορά στην εμπιστοσύνη για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης.

Στην ερώτηση πώς αξιολογούνται οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από το Ζάππειο. 6 στους 10 απαντούν Όχι και τόσο ή Καθόλου σημαντικές, σε αντίθεση με το 36,9% που απαντά Πολύ ή Αρκετά σημαντικές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News