50.000 αρνιά και κατσίκια από τη Ρουμανία «βαφτίστηκαν»… Ελληνικά

Ελλάδα
50.000 αρνιά και κατσίκια από τη Ρουμανία «βαφτίστηκαν»… Ελληνικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όργιο» Ελληνοποιήσεων στα αμνοερείφια

Μία ακόμη επιτυχία των ελληνικών Αρχών στην πάταξη του εγκλήματος των ελληνοποιήσεων - αυτή τη φορά στα αμνοερίφια - δόθηκε στη δημοσιότητα, αλλά με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτη Πεβερέτο να κρούει μέσω της εφημερίδας “Νέα Κρήτη” τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι «πίσω από αυτές τις επιτυχίες βρίσκονται σίγουρα και πολλές άλλες περιπτώσεις που δεν έχουν εντοπιστεί»...

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, πάνω από 50.000 ρουμανικά αρνιά και κατσίκια “βάφτισαν” σαν ελληνικά τρεις εταιρείες στην κεντρική Ελλάδα. Και το έγκλημα ήταν διαχρονικό, αφού αυτές οι ελληνοποιήσεις έγιναν στη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων, για να “πέσουν” μόλις σήμερα στο δόκανο των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους!

Τις τρεις εταιρείες “πρόδωσε” το σύστημα “Άρτεμις”, καθώς και το σύστημα πιστοποιήσεων ενδοκοινοτικής εμπορίας της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού. Όπως διαπιστώθηκε από τις Αρχές, οι επιχειρηματίες εισήγαγαν τα αμνοερίφια από τη Ρουμανία χωρίς φορολογικά παραστατικά.

Το κύκλωμα ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων εξαρθρώθηκε μετά από στοχευμένους ελέγχους της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας, τις ημέρες του Πάσχα. Και για τις τρεις περιπτώσεις σχηματίστηκε δικογραφία.

«Ας δημιουργήσουν μικτό κλιμάκιο»

«Στην κεντρική και Βόρεια Ελλάδα γίνονται συνήθως οι “μπουγάδες” αυτές», καταγγέλλει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος, τονίζοντας ότι, αφού γίνουν οι ελληνοποιήσεις, στη συνέχεια τα ελληνοποιημένα αμνοερίφια (ή άλλα προϊόντα) διοχετεύονται και σε αγορές της υπόλοιπης Ελλάδας.

«Τα ζώα όταν μπαίνουν ζώντα από τα σύνορα δηλώνονται και ελέγχονται. Το θέμα όμως είναι ότι, από τη στιγμή που θα μπουν στη χώρα και μετά, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δε λειτουργούν στην κατεύθυνση που θα έπρεπε. Ο ΕΛΓΟ, για παράδειγμα, έχει το δικαίωμα να ελέγξει την αγορά μέχρι την είσοδο ενός καταστήματος. Και από την είσοδο του καταστήματος και μέσα έχει το δικαίωμα να κάνει έλεγχο ο ΕΦΕΤ», σύμφωνα με τον Παναγιώτη Πεβερέτο.

Ο ίδιος μάλιστα ζητάει νομοθετικές αλλαγές, καθώς, όπως λέει, μεταξύ τους ο ΕΦΕΤ και ο ΕΛΓΟ δεν έχουν καλή συνεργασία, αφού υπάρχει ανταγωνισμός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των ελέγχων. Συμφωνεί πάντως και ο ίδιος ότι είναι σημαντική η επιτυχία της εξάρθρωσης του κυκλώματος στην κεντρική Ελλάδα, ενώ παραδέχεται επίσης ότι έχουν γίνει βήματα προόδου επί των ημερών τού σημερινού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χωρίς αυτά όμως να θεωρούνται αρκετά για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ζητούν πιο αυστηρά μέτρα και πρόστιμα

«Πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά τα μέτρα, όπως και οι τιμωρίες πιο αυστηρές. Διότι όποιος διαπράττει την ελληνοποίηση, χτυπάει την ελληνική παραγωγή. Δυσφημεί το ελληνικό προϊόν. Κοροϊδεύει τον καταναλωτή. Είναι τόσα τα εγκλήματα που γίνονται, που αυτοί που τα κάνουν αυτά πρέπει να κλείνουν. Να τους αφαιρείται αμέσως η άδεια χωρίς δεύτερη ευκαιρία. Τώρα με 20.000 και 30.000 ευρώ πρόστιμα, σιγά την τιμωρία. Η εταιρεία αυτή έχει ήδη οικονομήσει ένα εκατομμύριο ευρώ από την ελληνοποίηση που έχει κάνει, οπότε δεν έχει κανένα πρόβλημα με τα πρόστιμα αυτά»...

Μόνο στην ελληνοποίηση του γάλακτος προβλέπεται η αφαίρεση της άδειας, αλλά αφού ο παραβάτης εντοπιστεί με την ίδια παράβαση για δεύτερη φορά. «Εγώ πιστεύω ότι η άδεια πρέπει να αφαιρείται αμέσως. Ωστόσο το δικονομικό μας σύστημα του δίνει τη δυνατότητα να κάνει ένσταση. Και να επανεξεταστεί. Βέβαια έχουν περάσει τώρα στην τελευταία διυπουργική απόφαση ότι τα πρόστιμα πάνε επί του τζίρου. Και αυτό είναι κάτι που πραγματικά μας βρίσκει σύμφωνους», λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

«Και είναι σημαντικό για μας που έχουν ενεργοποιηθεί περισσότερο ο ΕΦΕΤ και ο ΕΛΓΟ. Αλλά δε φτάνει αυτό... Πρέπει να φτιαχτεί ένα σώμα ελέγχου. Όχι δύο. Γιατί υπάρχουν και συμφέροντα μεταξύ ΕΦΕΤ και ΕΛΓΟ, αλληλοσυγκρουόμενα. Υπάρχουν γραφειοκρατικά προβλήματα. Και μην ξεχνάμε ότι οι ελληνοποιήσεις δεν είναι μόνο στα αιγοπρόβατα. Είναι και στο μέλι. Είναι και στο ελαιόλαδο. Είναι και στα άλλα προϊόντα. Είναι η “πληγή” της παραγωγής σε όλα τα επίπεδα. Επειδή ξέρουν ότι το ελληνικό προϊόν είναι πιο ασφαλές και πιο ποιοτικό - γιατί με την ποιότητα “παίζουμε” εμείς και όχι με την ποσότητα - προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτό το όνομα μέσα από τις ελληνοποιήσεις. Πρέπει λοιπόν να πάρει η Πολιτεία μέτρα», λέει ο κ. Πεβερέτος, καταλήγοντας ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να ενεργοποιηθούν και οι Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News