Ελλάδα

Μαραθώνιος πριν τις Πανελλήνιες και... χωρίς μηχανογραφικό

Το Μηχανογραφικό θα έχει πολλά νέα τμήματα εξαιτίας των συγχωνεύσεων

Αγώνα δρόμου πρέπει να διανύσει το υπουργείο Παιδείας το προσεχές διάστημα, καθώς στην τελική ευθεία έχουν μπει οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες ξεκινούν στις 6 Ιουνίου για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων και στις 7 για τα Γενικά Λύκεια. Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν την έναρξη των πανελλαδικών, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει φέρει ακόμη στη δημοσιότητα το νέο μηχανογραφικό δελτίο που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι, το οποίο θα έχει πολλά νέα τμήματα εξαιτίας των συγχωνεύσεων μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη και ο αριθμός των εισακτέων στα τμήματα και τις σχολές της ανώτατης εκπαίδευσης.


Αναφορικά με τους εισακτέους, δεν αποκλείεται το υπουργείο Παιδείας να μεριμνήσει προκειμένου να δοθούν περισσότερες θέσεις σε ορισμένα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.


Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον Μάνο Καζαντζάκη, ο οποίος είναι πρόεδρος του Συλλόγου Φροντιστών Νομού Ηρακλείου και αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν λίγο πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις. Μεταξύ των προβλημάτων είναι και το γεγονός πως τα φροντιστήρια δεν έχουν την ύλη ώστε να προετοιμάσουν έγκαιρα τους μαθητές.
Ο κ. Καζαντζάκης είπε χαρακτηριστικά: «Στη φετινή χρονιά έχουμε μείνει κάπως πίσω. Από τη μια το μηχανογραφικό, όπου δεν ξέρουμε ποιες σχολές υπάρχουν σε κάθε επιστημονικό πεδίο και τι περιλαμβάνει, ώστε τα παιδιά σιγά-σιγά να κάνουν τον προγραμματισμό τους, και από την άλλη δεν ξέρουμε την ύλη για την επόμενη σχολική χρονιά. Έτσι για τα παιδιά που θα ξεκινήσουν προετοιμασία στις 20 Ιουνίου, τα φροντιστήρια δεν έχουν την ύλη με την οποία θα ξεκινήσουν. Είναι κάποια πράγματα που τα περιμένουμε έτσι κι αλλιώς και έπρεπε κανονικά να είχαν ήδη έρθει.
Επίσης, δεν υπάρχουν ξεκάθαρα ζητήματα, όπως το μάθημα της Κοινωνιολογίας, και υπάρχει ένα γενικό άγχος στα παιδιά και συγκεκριμένα στις επιλογές τους με βάση την κατεύθυνση που θα δηλώσουν την επόμενη μέρα στο μηχανογραφικό. Όπως τα παιδιά της Β’ λυκείου που αναμένουν να ξεκινήσουν την προετοιμασία για την επόμενη χρονιά και δεν ξέρουν καθόλου ποια ακριβώς θα είναι η τελική πρόταση του υπουργείου Παιδείας για την ύλη, πέρα από εκείνη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ)».


Φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά των πανελλαδικών όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα, καθώς από του χρόνου θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, εισαγωγή σε ορισμένα τμήματα χαμηλής ζήτησης (ή αλλιώς οι λεγόμενες “πράσινες σχολές”) χωρίς εξετάσεις, με μόνη προϋπόθεση το απολυτήριο λυκείου.
Σε αυτές τις “πράσινες σχολές” αναφέρθηκε ο κ. Καζαντζάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Περιμένουμε πρώτα να το δούμε. Ήδη στη θετική κατεύθυνση υπάρχουν πολλές “πράσινες σχολές”, με την εξής πολύ απλή έννοια: Οι υποψήφιοι ήταν λιγότεροι από τις θέσεις που δίδονταν από τις σχολές. Ειδικά στα περιφερειακά ΤΕΙ, στα οποία η προσφορά δεν καλυπτόταν από τη ζήτηση. Ήταν πολύ λιγότερες οι θέσεις που τελικά έπαιρναν τα παιδιά από τις προσφερόμενες. Υπό αυτή τη λογική, υπήρχαν πολλές “πράσινες σχολές” σε επίπεδο ΤΕΙ. Θέλω να το δούμε πώς θα λειτουργήσει αυτό, διότι, σύμφωνα με κάποιες έρευνες που έχουν γίνει, οι σχολές αυτές θα είναι πάρα πολύ λίγες. Γιατί, βάζοντας τα παιδιά τις 10 πρώτες επιλογές, νομίζω ότι θα καλυφθεί η πλειοψηφία των σχολών και θα μείνουν λίγες “πράσινες σχολές”. Ενδεχομένως σε κάποια πολύ απομακρυσμένα περιφερειακά Πανεπιστήμια, πρώην ΤΕΙ, και θα δούμε επίσης πολλά παιδιά να πείθονται και να μην επιθυμούν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις».
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, από του χρόνου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος Γαβρόγλου για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, θα υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής σε ορισμένες σχολές χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις, οι Ομάδες Προσανατολισμού (Ο.Π.) θα είναι τέσσερις, όσα δηλαδή και τα επιστημονικά πεδία, ενώ θα διεξάγονται εξετάσεις για το απολυτήριο σε ομάδες σχολείων.

Το πρόγραμμα

Κατά τα λοιπά, οι φετινοί υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ). θα δώσουν το πρώτο τους μάθημα (Νέα Ελληνική Γλώσσα, Γενική Παιδεία) την Παρασκευή 7 Ιουνίου και στη συνέχεια τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού:
- 10 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών) και Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
- 12 Ιουνίου: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
- 14 Ιουνίου: Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών) και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
- 18 Ιουνίου: Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα της Βιολογίας (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Γενικής Παιδείας).
Όσον αφορά στα ΕΠΑ.Λ., οι υποψήφιοι θα εξεταστούν αρχικά στις 6 Ιουνίου στα Νέα Ελληνικά και στις 8 Ιουνίου στα Μαθηματικά (Άλγεβρα). Από τις 11 έως και τις 20 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε μαθήματα ειδικότητας.
Σημειώνεται ότι η ώρα έναρξης της εξέτασης των παραπάνω μαθημάτων θα είναι 8:30 π.μ., με τους υποψηφίους να πρέπει να έχουν προσέλθει στην αίθουσα εξέτασης μέχρι τις 8 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης για το κάθε μάθημα είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας “Αρχιτεκτονικό Σχέδιο” (ΕΠΑ.Λ.), που θα είναι τέσσερις ώρες.

Οι ημερομηνίες των εξετάσεων

Για τα ειδικά μαθήματα, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν από τις 21 Ιουνίου μέχρι τις 2 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, στις 21/6 οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Αγγλικά και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των Γερμανικών και των Ισπανικών στις 22/6. Ακόμη, στις 24/6 οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο Ελεύθερο Σχέδιο και την επόμενη ημέρα (25/6) στο Γραμμικό Σχέδιο.


Στις 26/6 θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των Γαλλικών και θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν τα τμήματα Μουσικών Σπουδών: 27/6 στην Αρμονία, στις 28/6 στον Έλεγχο Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων, στις 29/6 στη Μουσική Αντίληψη και Γνώση και την 1η Ιουλίου στη Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία.


Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν στις 2/7, με την εξέταση των Ιταλικών. Ως προθεσμία διεξαγωγής υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ.) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ορίστηκε το διάστημα από την Τρίτη 18/6/2019 μέχρι και την Παρασκευή 28/6/2019.
Σημειώνεται ότι η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις ώρες, των Σχεδίων (Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι 6 ώρες και του μαθήματος “Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων” είναι περίπου 20 λεπτά. Επισημαίνεται ότι για το μουσικό μάθημα “Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία” η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 2 με 6 λεπτά για κάθε υποψήφιο, για το μουσικό μάθημα “Μουσική Αντίληψη και Γνώση” η εξέταση έχει διάρκεια 30 λεπτών, ενώ η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Γνώσης έχει διάρκεια 2 ωρών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια